Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Poszukuję fulla ale nie mogę się zdecydować . Zależy mi na dobrej jakości ramie carbonowej i geometrii wygodnej na dłuższe jazdy. Który z niżej wymienionych byłby najlepsza opcją? Będę jeździł głównie po lasach . Mam 173 cm i 74 kg

Modele które mi się podobają to 

Propain Hugene 3cf

Orbea occam sl m30

Canyon neuron 7 cf 

Cannondale habit carbon

Z góry dziękuję za poradę

Napisano
25 minut temu, NerfMe napisał:

Tradycyjnie zapytam: te lasy będą w górach czy na mazowszu?

Lasy na mazowszu 😀

18 minut temu, Xzc napisał:

Nie chcę żadnego Gianta ,nie podobają mi się te rowery wizualnie. Jeżeli mam wydać tyle kasy to chcę żeby rower mi się podobał 

Napisano

To tak nie do końca działa, trailówki mają przystosowaną pozycję do podjazdów, stromy kąt rury, sam używam trance X i jest ok, ale to nie rower do jazdy po płaskim cały dzień, pozycja jest skierowana w taki sposób, żeby była jak najbardziej efektywna na podjazdach rowery xc czy już bardziej DC mają jednak trochę ten kąt bardziej płaski co daje większy komfort na płaskim. Pochylona sylwetka wcale z automatu nie oznacza, że jest mniej wygodnie. Jeźdżąc fullem ciezko wytrzymać mi godzine w siodle bez zejśca z niego, szosą moge cały dzień mimo, że jest nieporównywalnie bardziej agresywna, to już są indywidualne preferencje, ale do jazdy po płaskich terenach duża trailówka niekoniecznie jest najlepszym wyborem.

• +1 pomógł 1
Napisano

Nieśmiało się wtrącę. Miałem fulla ze skokiem 130 m w carbonie. Wagowo zbiłem do ~13 kg. Zupełnie się to nie sprawdziło w lasach na Śląsku. Max co zrobiłem za jednym razem to 150 km i byłem wykończony. Z fulla cieszyłem się przez pierwszych kilka jazd, potem jak mnie zawiało na glacensissy i najbardziej jak go sprzedałem ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Occam, Habit 1 i Chiesel są całkiem sensownie wyposażone.

Hugene'a i Neurona sobie odpuść, bo amortyzatory Fox Rhythm mają słabszej jakości anodę, którą łatwiej jest zarysować. Dopiero w serii Performace jest ona normalnej jakości. 

Skoro i tak rozważasz marki wysyłkowe, to zajrzyj na Bike Discount.de:

https://www.bike-discount.de/de/bike/fahrrad/bike-sale/mountainbikes?p=1&o=4&n=48

Rzuć też okiem na Ripleya AF:

https://bikedepot.pl/produkt/ibis-ripley-af-ngx

Zwieszenie w Ibisach dość dobrze sprawdza się przy pedałowaniu. W wypadku tego konkretnego Ripley warto by było tylko wymienić manetkę zmiany biegów na przynajmniej GX.