Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , jestem tu nowy. Proszę o opinie na temat Orbea Oiz H20 . Szukam fulla głównie do szybkiej jazdy na  zróźnicowanym leśnym terenie , szutry oraz zjazdy  . Czy ten model spełni moje oczekiwania ? 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ma. Nietypowe i drogie, bo większość jest tylko od Enduro. W przypadku ram aluminiowych łożyska głównego zawiasu są jednakowe po obydwu stronach, więc tu jest trochę łatwiej i taniej.

Napisano
9 godzin temu, TheJW napisał:

Ma. Nietypowe i drogie, bo większość jest tylko od Enduro. W przypadku ram aluminiowych łożyska głównego zawiasu są jednakowe po obydwu stronach, więc tu jest trochę łatwiej i taniej.

Co oznacza "nietypowe"? Jak bardzo droższe w porównaniu do typowych?

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
W dniu 7.08.2025 o 14:40, Xzc napisał:

Nie wiem za ile tego Oiz-a masz, ale skoro wspominasz w tytule do 12k, to lepiej było by dorzucić jeszcze 1 k i wziąć sobie tego https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-oiz-m30-2024-w-100-gotowy-pedaly-m520-p-8100.html, oprócz karbonu masz lepszy widelec w tym modelu.

Super, tylko te Foxy to spory koszt serwisowania. Sami tutaj na forum piszecie. Sam przegląd podstawowy po 125 godzinach (zalecenie Foxa) to kwota rzędu 700 zł tył i ok. 600 przód. Jestem w błędzie !? A może dla nie wymagajacej jazdy należałoby po prostu olać ten podstawowy przegląd po 125 godzinach ?

Edytowane przez leotdipl
Napisano
Cytat

A może dla nie wymagajacej jazdy należałoby po prostu olać ten podstawowy przegląd po 125 godzinach ?

Dla niewymagajacej jazdy nalezaloby po prostu olac kupno fulla. :D 

• +1 pomógł 1
Napisano
40 minut temu, leotdipl napisał:

Super, tylko te Foxy to spory koszt serwisowania. Sami tutaj na forum piszecie. Sam przegląd podstawowy po 125 godzinach (zalecenie Foxa) to kwota rzędu 700 zł tył i ok. 600 przód. Jestem w błędzie !? A może dla nie wymagajacej jazdy należałoby po prostu olać ten podstawowy przegląd po 125 godzinach ?

Ale we wspomnianym przez Ciebie H20 też jest fox :D tylko, że rythm a tutaj masz performance czyli jakościowo sporo lepszy widelec. Kupując fulla i chcąc, żeby to działało musisz się liczyć z kosztami, to nie tak, że wydasz 10k i już masz rower do którego nic nie trzeba dokładać. Ja akurat lubie modyfikację i poza rama wszystko wymieniłem i kupując rowere za 12k dołożyłem już pewnie z 15k, natomiast sam serwis zawieszenia wymiana części eksploatacyjnych po sezonie czy łożysk w zawieszeniu to spory koszt, którego nie da sie uniknąć.

Napisano

Nie wiem jak w innych miastach, ale w Warszawie koszt serwisu zaawansowanych Rock Shoxow w cennikach jest dokładnie taki sam jak Foxów. Może są drobne różnice w koszcie uszczelek czy części zamiennych, ale generalnie kupując fulla trzeba się liczyć z kosztami serwisu.

Napisano

Fox przypadkiem nie wymaga tylko żeby raz przeprowadzić serwis u autoryzowanego serwistanta po 125 godzinach lub po roku?
Jeśli tak to później samemu można sobie dłubać.

@NerfMe też jestem z Warszawy i porównywałem ostatnio koszty serwisu RS i Foxa i jest tak jak piszesz. 
Z tym, że taki RS jest chyba łatwiejszy w serwisie i Sram udostępnia do niego wszelkie schematy.

Napisano

UMPERO,

podobno ... NIE da się dłubać.

Skomplikowana budowa, specjalistyczne narzędzia i materiały nie do kupienia (niektóre) itd.

Znalazłem taki wpis z linku Foxa j.n.: ...

"How often should I service my suspension?"

"Regular maintenance of your products will increase its performance and lifespan. It is recommended that your fork, shock or seat post receive a Full Factory Service every 125hrs or yearly - which ever comes first*

Suspension product will require more frequent servicing the harder they are worked. For those who ride lift-accessed DH, Park, or Extreme Freeride or in extremely wet/muddy or dry/dusty environmental conditions where trail debris is sprayed onto the fork or shock while on the trail, or e-mtb's, FOX encourages riders to perform maintenance earlier than recommended above as needed."

Czyli PEŁEN serwis co 125 godzin Max. lub 1 raz w roku - w zależności co nastąpi pierwsze ... - prawda, że przypomina warunki gwarancji na auta ... ;)

https://service.ridefox.com/pages/bike?_ga=2.94060830.2063612820.1721062754-9066926.1713458479&_gl=1*1o04y9g*_gcl_au*MTU2NzAzMzIwMi4xNzU1NjMwNTEw*_ga*MTY1NDkzMzE0OS4xNzU1NjMwNTA5*_ga_MWNKS4E98X*czE3NTU2OTY3MjkkbzIkZzEkdDE3NTU2OTY3NDUkajQ0JGwwJGgzOTc3MDI2OTA.*_ga_VYZSJ7203N*czE3NTU2OTY3MzEkbzIkZzAkdDE3NTU2OTY3MzMkajU4JGwwJGgw#serviceintervals

Napisano

Brat robi sam serwis foxa tych podstawowych amorkow

Osobiscie mam na wersje factory to normalny serwis zrobi podstawowy serwis. A na pelny serwis juz wysylaja do autoryzowanego i osobiscie nie robia. A to wlasnie pelny serwis kosztuje ale to podobno nie robi sie go tak czesto chyba ze naprawdę katujesz te amorki

Napisano
2 godziny temu, chudzinki napisał:

@leotdipl, nie gadaj... Jakie specjalistyczne narzędzia i niedostępne materiały to są?

Pytam, bo mam zamiar, jak zawsze, sam serwisować amor oraz damper i teraz mi zabiłeś ćwieka...

Ktoś to może potwierdzić?

Widziałem video tutoriale do foxów na youtube gdzie gościu podaje listę potrzebnych narzędzi i rozbiera krok po kroku.
Więc chyba się da?

Napisano

Spojrzalem na ceny serwisu i jestem w szoku jak to mocno poszlo do gory.

pelny serwis fulla (nawet nie gwarancyjny) to nawet 2k

drozej niz samochodu

Czyli 15zl / 1h jazdy lub drozej ;)

• Smutny 1
Napisano

To pewnie tak jak z utrzymaniem gwarancji samochodu ;)

ja tam po 125h to bym zrobil jedynie przeglad podstawowy, a dopiero po kolejnym pelny. A jak lekkie trasy to nawet pozniej. I tak wlasnie robie

te 125h to pewnie konkretne trasy ;) a tak to sama podstawa wystarczy. Lepiej pogadac z serwisantem