UlaPias Napisano Poniedziałek o 20:32 Napisano Poniedziałek o 20:32 Co zrobić jeśli pomimo informacji że stojak jest własnością sklepu i przeznaczony jest dla jego Klientów, rowerzysci notorycznie parkuja swoje rowery na kilka dni co uniemożliwia korzystanie ze stojaka. Dodam że mam pozwolenie z administracji na jego montaż oraz sama poruszam się rowerem codziennie. Dziś nie mogłam od rana zaparkować na własnym stojaku bo zajmowały go osoby nieuprawnione. Czy mogę coś zrobić żebym ja i moi Klienci mogli korzystać z mojej własności? Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 07:27 Napisano wczoraj o 07:27 Wystosuj informację wizualną 😁 iż powyższy stojak stanowi własność prywatną przynależną do sklepu XXX i jest tylko i wyłącznie dla klientów powyższego sklepu na czas niezbędny w celu dokonania stosownych czynności nabywczych . Wszystkie pozostałe rowery będą usuwane z niniejszego stojaka na koszt właścicieli jednośladów. Coś w tym stylu . Z punktu prawnego śliska sprawa i tak na dobrą sprawę nie masz żadnych instrumentów aby chronić swój stojak wystawiony na użytek publiczny. Cytuj
WolnaPolska Napisano wczoraj o 07:37 Napisano wczoraj o 07:37 Chować stojak. Jeżeli nie chcesz tego robić, to spuszczać powietrze z kół, przestawiać rowery itp. bez uszkodzenia mienia, ale też bez żadnych ułatwień. Cytuj
kamfan Napisano wczoraj o 07:52 Napisano wczoraj o 07:52 Gdyby właściciel sklepu rowerowego spuściłby mi powietrze z kół nigdy bym do tego sklepu nie wrócił... Cytuj
afly Napisano wczoraj o 07:55 Napisano wczoraj o 07:55 Dodatkowo naraża się na "reklamę" i negatywne opinie w sieci 1 Cytuj
nctrns Napisano wczoraj o 07:56 Napisano wczoraj o 07:56 @kamfan Autorka nigdzie nie napisała że prowadzi sklep rowerowy. Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 07:57 Napisano wczoraj o 07:57 11 godzin temu, UlaPias napisał: Dziś nie mogłam od rana zaparkować na własnym stojaku bo zajmowały go osoby nieuprawnione. Jeżeli chodzi o Ciebie to kupić najtańsze zabezpieczenie i zapiąć tak żeby nie można tam "zaparkować" roweru. Można też spróbować zapinać tak na noc wszystkie stanowiska. Może w ciągu dnia nie będą notorycznie tam stawać... @kamfan, ale to chodzi o przypadkowe osoby, nie o klientów. Cytuj
kamfan Napisano wczoraj o 08:00 Napisano wczoraj o 08:00 (edytowane) 7 minut temu, nctrns napisał: @kamfan Autorka nigdzie nie napisała że prowadzi sklep rowerowy. A ja nigdzie nie napisałem, że chodzi mi o autorkę, wyraźnie napisałem, że mówię o właścicielu sklepu rowerowego xD @chudzinki Wiem, że przypadkowe osoby, ale to jest śliska sprawa jak stojak jest w przestrzeni publicznej. Ja wolałbym takiego stojaka w ogóle nie stawiać lub chować go do sklepu niż bawić się w użeranie z ludźmi, bo ani to nie ma sensu ani sympatii nie doda Ewentualnie można spróbować z jakąś tabliczką informacyjną. Edytowane wczoraj o 08:06 przez kamfan Cytuj
afly Napisano wczoraj o 08:34 Napisano wczoraj o 08:34 I takie sklepy widuję w Gdańsku, gdzie stojak rowerowy wraz z zamknięciem sklepu wraca do "niego". Cytuj
kipcior Napisano wczoraj o 10:04 Napisano wczoraj o 10:04 Legalnie nic nie możesz zrobić, a ludzie to debile. Ale powietrze z kół czasami samo ucieka. Zdarza się, że jakieś drobne elementy przechodzący pies porwał, typu zacisk kół albo sztycy. Czasem drgania przechodzących pieszych powodują odkręcenie śrub mostka, a że to się błyszczy no to przelatująca sroka zabrała. Bywa, że bezpański kot sobie drapak na oponie zrobi. No dziwne rzeczy się zdarzają i nie ma na to siły. Jakby ktoś był bardzo uparty to przecinasz zabezpieczenie, bo zapewne ktoś takie zostawił i zakładasz swoje. A jak właściciel wróci to można scenę zrobić, że rower kradnie, a przecież to Twój lokal i rower zawsze tu stał. I niech udowadnia, że to jego. Cytuj
Mandoleran Napisano wczoraj o 10:12 Napisano wczoraj o 10:12 Jak ktoś zostawia rower na kilka dni gdzieś przed sklepem, to raczej jest z tych co sobie albo nic nie robią z tego że zajmują miejsce, albo trudnią się pobliskimi rejonami z dużym workiem/torbami na metale "szlachetne". Osobiście takie złomy ( bo nie wierze że ktoś zostawia fajny/dobry rower na kilka dni pod chmurką pod sklepem ) bym wywalał ze stojaka, zawsze można zwalić winę na przelatujące UFO Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi