Greg1 Napisano Poniedziałek o 09:25 Napisano Poniedziałek o 09:25 48 minut temu, Rybus85 napisał: Kiedyś się jeździło z lusterkiem. Pewnie jakoś na baranku też by można było 😂 Są lusterka na baranka, kosztują 1/10 ceny radaru i nie trzeba mieć komputerka Garmina za następny 1,5-2,5 tys. zł, żeby sparować: * przykładowe zdjęcia z netu. 53 minuty temu, Rybus85 napisał: Jadąc przy krawędzi groziło to wypadkiem Przy krawędzi zawsze masz najgorszy, wykruszony asfalt a w mieście kratki burzowe. Bezpieczniej jeździć ok. 0,5-1 m od krawędzi, omijasz najgorsze dziury i masz miejsce, żeby uciec jak ktoś Cię na gazetę wyprzedza. Jak jedziesz te 0,5-1 m od krawędzi to też w mieście większość się powstrzymuje przed wyprzedzaniem na trzeciego a jak jedziesz przy samej krawędzi to ci niezdecydowani się decydują bo stwierdzają, że się zmieszczą. Ja przynajmniej tak staram się jeździć i to są moje osobiste obserwacje. Ale ja też trochę jestem "rozbestwiony" kulturą jazdy kierowców bo kilka lat mieszkałem w Holandii, kilka lat w Niemczech, teraz też mieszkam przy samej granicy niemieckiej i w większości szosą jeżdżę po niemieckiej stronie granicy właśnie ze względu na bezpieczeństwo i kulturę jazdy kierowców 1 Cytuj
Rybus85 Napisano Poniedziałek o 09:29 Autor Napisano Poniedziałek o 09:29 (edytowane) A wiesz że nie trzeba mieć komputerka za miliony monet do obsługi radaru? 😁 Wystarczy nawet taki za 300-400zł A nawet na upartego to nic nie trzeba wydawać. Aplikacja na telefon i też daje radę 😉 Edytowane Poniedziałek o 09:32 przez Rybus85 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 09:38 Napisano Poniedziałek o 09:38 (edytowane) Tylko, że to są znowu jakieś półśrodki i chęć posiadania radaru dla samego posiadania bo na komputerku Garmina masz te dane z radaru zobrazowane w postaci tych przesuwających się mróweczek z boku ekranu komputerka. No chyba, że jeździsz z telefonem na kierownicy wtedy o.k. Edytowane Poniedziałek o 09:38 przez Greg1 Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 09:52 Napisano Poniedziałek o 09:52 (edytowane) 2 godziny temu, chrismel napisał: Dobre samopoczucie. A co niby ma więcej dawać. Przecież jest to informacja której większość nie wykorzystuje. No bo jak reagujemy kiedy widzimy że coś za nami jedzie. Nijak. Jedyny sens jaki widzę to jazda w grupie, obok siebie, na mało uczęszczanych drogach. Jedziemy obok siebie na luzie, rozmawiamy a jak raz na kilkanaście minut dostaniemy sygnał z radaru że coś jedzie to ustawiamy się przy prawej krawędzi. Zamiast gdybać spróbuj pośmigać z takim wynalazkiem dobrze skonfigurowanym. Po pierwsze świadomość sytuacyjna oraz możliwość "przygotowania się" , bezpieczeństwo !!!!!!!! bo nawet nie patrząc na drogę kątem oka zauważysz , że jedzie przed Tobą gość z Varią i to z bardzo daleka. Każdy , dosłownie każdy kto był sceptycznie do tego nastawiony a pośmigał z Varią nie wyobraża sobie teraz jazdy bez tego " świecidełka". Zanim usłyszysz i poczujesz pęd powietrza zdmuchujący Ciebie na pobocze (TIR) to już od dawna wiesz jak szybko , jak daleko i ile będzie blachosmrodów mykających z lewej . Zamiast chlać wtedy wodę z bidona będziesz mocniej dzierżył kierownika.😁 Edytowane Poniedziałek o 09:59 przez pecio 1 Cytuj
Rybus85 Napisano Poniedziałek o 10:38 Autor Napisano Poniedziałek o 10:38 Godzinę temu, Greg1 napisał: Tylko, że to są znowu jakieś półśrodki i chęć posiadania radaru dla samego posiadania bo na komputerku Garmina masz te dane z radaru zobrazowane w postaci tych przesuwających się mróweczek z boku ekranu komputerka. No chyba, że jeździsz z telefonem na kierownicy wtedy o.k. Z tego co widziałem to na Magene pokazuje na pasku z lewej strony strzałkami. Na wahoo bodajże pokazuje ikonki aut. Więc nie trzeba mieć "sztywno" komputerka Garmina. Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 11:07 Napisano Poniedziałek o 11:07 (edytowane) Na stronie Garmina wspominają, że tylko komputerki z serii Edge, część zegarków Garmin i aplikajce Varia i Ride with GPS są kompatybilne. No i oczywiście ich, garminowy hit czyli wyświetlacz radaru Varia * przykładowe zdjęcie z netu Edytowane Poniedziałek o 11:08 przez Greg1 Cytuj
Rybus85 Napisano Poniedziałek o 11:27 Autor Napisano Poniedziałek o 11:27 (edytowane) Jeżeli tak faktycznie by było,to kij im w oko. Będzie L508. Nie będę radaru z Forkiem parował tylko 😁 Ale z tego co czytałem na obcojęzycznych redditach to bez problemu ludzie podpinali Varie pod C406 i C506. A to starsze modele niż C606. Edytowane Poniedziałek o 11:30 przez Rybus85 Cytuj
wolek Napisano Poniedziałek o 12:04 Napisano Poniedziałek o 12:04 Komunikacja po ANT+ także leci więc praktycznie z każdym urządzeniem obsługującym ten rodzaj komunikacji będzie to działało. Cytuj
chrismel Napisano Poniedziałek o 12:42 Napisano Poniedziałek o 12:42 2 godziny temu, pecio napisał: jedzie przed Tobą gość z Varią i to z bardzo daleka Bontrager Flare rozwiązuje problem. 2 godziny temu, pecio napisał: zdmuchujący Ciebie na pobocze (TIR) Wykrywa wielkość pojazdu ? 2 godziny temu, pecio napisał: każdy kto był sceptycznie do tego nastawiony a pośmigał z Varią nie wyobraża sobie teraz jazdy bez tego Mój sceptycyzm wynika głównie z tego że nie wyobrażam sobie wykonania manewru tylko w oparciu o wskazania radaru. Tak jak w samochodzie nie zmieniam pasa w oparciu o światełko w lusterku. Muszę w nie spojrzeć, potem odwrócić wzrok na bok żeby się upewnić że nie mam nic w martwym polu i dopiero wtedy wykonuję manewr. Z drugiej strony nie mam problemu z odwróceniem głowy i spojrzeniem za siebie nie zmieniając przy tym toru jazdy. Ale na pewno są osoby dla których jest to utrudnione, zwłaszcza na zakręcie i wtedy faktycznie taki radar może być pomocny. 1 Cytuj
Pietrash Napisano Poniedziałek o 14:02 Napisano Poniedziałek o 14:02 Dodatkowo Varia pokazuje jak szybko samochód zbliża się do nas, informują o tym kolory wyświetlane na ekranie komputerka EDGE. Posiadam ten gadżet i uważam go za bardzo dobre urządzenie, jak coś to masz też wersję z kamerą ale to już wyższa cena. Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 15:08 Napisano Poniedziałek o 15:08 @chrismel miałem Bontragera Flarkę przed Variatką i pogoniłem tą padaczkę . O ile będziesz grzecznie uruchamiał guziczkiem na lampce to spoko. Schody zaczynają się od współpracy z Garminem i zdalną obsługą . W pewnym momencie miarka się przebrała i żeby nie było to nie była wina Garmina . A jeżeli chodzi o samo świecenie i minimalizm to naprawdę bardzo mi się podobała ta lampeczka. Cytuj
Mandoleran Napisano Poniedziałek o 18:22 Napisano Poniedziałek o 18:22 Cytat miałem Bontragera Flarkę przed Variatką i pogoniłem tą padaczkę . O ile będziesz grzecznie uruchamiał guziczkiem na lampce to spoko. Schody zaczynają się od współpracy z Garminem i zdalną obsługą . W pewnym momencie miarka się przebrała i żeby nie było to nie była wina Garmina . A jeżeli chodzi o samo świecenie i minimalizm to naprawdę bardzo mi się podobała ta lampeczka. Nie wiem co jest z Garminem+ Flare RT ale na wahoo to bez różnicy, czy to odpalam ręcznie czy przez urządzenie . Moim zdaniem ta lampka wystarcza dla każdego "przeciętniaka" . Do Varii trzeba mieć miejsce, bo jak ktoś jeździ z podsiodłówką to może mieć problem z jego umiejscowieniem 4 godziny temu, Pietrash napisał: Dodatkowo Varia pokazuje jak szybko samochód zbliża się do nas, informują o tym kolory wyświetlane na ekranie komputerka EDGE. Posiadam ten gadżet i uważam go za bardzo dobre urządzenie, jak coś to masz też wersję z kamerą ale to już wyższa cena. Na pewno jest to dobre rozwiązanie na peryferiach, ale w mieście to i tak nie robi różnicy Cytuj
chopmaz Napisano Poniedziałek o 21:53 Napisano Poniedziałek o 21:53 14 godzin temu, pecio napisał: Jak nie goni Ciebie z ta lampką to są przecieki / pogłoski , że Garmin ma wypuścić nowego tylnego lampiona. Jedyny ból to pewnie kasa będzie w kosmos wyrypana za to świecidełko . W tym roku jeszcze? Cytuj
Pietrash Napisano Wtorek o 06:05 Napisano Wtorek o 06:05 (edytowane) Niedawno wypuścili nową przednią lampkę z kamerą. Możliwe że zaktualizuje też lampki i Varia. Co do samego radaru uważam że ma on jedną ważną przewagę nad lusterkiem, ostrzeżenie dźwiękowe po wykryciu pojazdu. Mając lusterko nie wiesz że porusza się za tobą pojazd dopóki nie spojrzysz w nie albo gdy nie jest wystarczająco blisko i nie słychać go , gorzej z elektrykami których prawie w ogóle nie słychać podczas jazdy. Gdy usłyszę alert o nadjeżdżającym samochodzie to od razu staram się ( w miarę możliwości ) zjechać bliżej pobocza i umożliwić ominięcie mnie. Ja osobiście polecam ten gadżet. Dodam tylko że często szuka się lepszych ofert w zagranicznych sklepach ale w przypadku Varia trzeba uważać kupując w Niemczech. Tam dostępny jest tylko model 516 który ma tylko tryb światła ciągły o mocy 5lm. Edytowane Wtorek o 06:13 przez Pietrash Cytuj
Rybus85 Napisano Środa o 07:20 Autor Napisano Środa o 07:20 Wpadła Variatka. Jutro odbiorę i zobaczymy co to warte 😁. Weszły kupony,finalnie zapłaciłem 445zł z groszami. W tej kwocie to już nie było sensu zastanawiać się między L508 a Varią. 1 Cytuj
Janusz56 Napisano Środa o 15:42 Napisano Środa o 15:42 Jest jeszcze Gardia R300L za 420zl w bikeinn ogolnie polecam testy tego kanalu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi