Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
48 minut temu, Rybus85 napisał:

Kiedyś się jeździło z lusterkiem. Pewnie jakoś na baranku też by można było 😂 

Są lusterka na baranka, kosztują 1/10 ceny radaru i nie trzeba mieć komputerka Garmina za następny 1,5-2,5 tys. zł, żeby sparować:

Lusterko do kierownicy szosowej, do baranka - Pozostałe ...

Lusterko do kierownicy szosowej, do baranka - Pozostałe ...

* przykładowe zdjęcia z netu.

53 minuty temu, Rybus85 napisał:

Jadąc przy krawędzi groziło to wypadkiem

Przy krawędzi zawsze masz najgorszy, wykruszony asfalt a w mieście kratki burzowe. Bezpieczniej jeździć ok. 0,5-1 m od krawędzi, omijasz najgorsze dziury i masz miejsce, żeby uciec jak ktoś Cię na gazetę wyprzedza. Jak jedziesz te 0,5-1 m od krawędzi to też w mieście większość się powstrzymuje przed wyprzedzaniem na trzeciego a jak jedziesz przy samej krawędzi to ci niezdecydowani się decydują bo stwierdzają, że się zmieszczą. Ja przynajmniej tak staram się jeździć i to są moje osobiste obserwacje. Ale ja też trochę jestem "rozbestwiony" kulturą jazdy kierowców bo kilka lat mieszkałem w Holandii, kilka lat w Niemczech, teraz też mieszkam przy samej granicy niemieckiej i w większości szosą jeżdżę po niemieckiej stronie granicy właśnie ze względu na bezpieczeństwo i kulturę jazdy kierowców

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

A wiesz że nie trzeba mieć komputerka za miliony monet do obsługi radaru? 😁 Wystarczy nawet taki za 300-400zł 

A nawet na upartego to nic nie trzeba wydawać. Aplikacja na telefon i też daje radę 😉

Edytowane przez Rybus85
Napisano (edytowane)

Tylko, że to są znowu jakieś półśrodki i chęć posiadania radaru dla samego posiadania bo na komputerku Garmina masz te dane z radaru zobrazowane w postaci tych przesuwających się mróweczek z boku ekranu komputerka. No chyba, że jeździsz z telefonem na kierownicy wtedy o.k.

Edytowane przez Greg1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, chrismel napisał:

Dobre samopoczucie. A co niby ma więcej dawać. Przecież jest to informacja której większość nie wykorzystuje. No bo jak reagujemy kiedy widzimy że coś za nami jedzie. Nijak. Jedyny sens jaki widzę to jazda w grupie, obok siebie, na mało uczęszczanych drogach. Jedziemy obok siebie na luzie, rozmawiamy a jak raz na kilkanaście minut dostaniemy sygnał z radaru że coś jedzie to ustawiamy się przy prawej krawędzi.

Zamiast gdybać   spróbuj pośmigać  z takim wynalazkiem  dobrze skonfigurowanym.  Po pierwsze  świadomość sytuacyjna  oraz  możliwość "przygotowania się"  , bezpieczeństwo !!!!!!!! bo nawet nie patrząc na drogę kątem  oka  zauważysz , że jedzie przed Tobą  gość z Varią i to z bardzo daleka. Każdy  , dosłownie każdy kto był sceptycznie do tego nastawiony a pośmigał  z Varią  nie wyobraża sobie teraz jazdy bez tego  " świecidełka". 

Zanim usłyszysz i poczujesz  pęd powietrza  zdmuchujący Ciebie na pobocze (TIR) to już od dawna wiesz  jak szybko , jak daleko i ile  będzie  blachosmrodów mykających  z lewej . Zamiast chlać wtedy wodę z bidona  będziesz mocniej dzierżył  kierownika.😁

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, Greg1 napisał:

Tylko, że to są znowu jakieś półśrodki i chęć posiadania radaru dla samego posiadania bo na komputerku Garmina masz te dane z radaru zobrazowane w postaci tych przesuwających się mróweczek z boku ekranu komputerka. No chyba, że jeździsz z telefonem na kierownicy wtedy o.k.

Z tego co widziałem to na Magene pokazuje na pasku z lewej strony strzałkami. Na wahoo bodajże pokazuje ikonki aut. Więc nie trzeba mieć "sztywno" komputerka Garmina. 

Napisano (edytowane)

Na stronie Garmina wspominają, że tylko komputerki z serii Edge, część zegarków Garmin i aplikajce Varia i Ride with GPS są kompatybilne. No i oczywiście ich, garminowy hit czyli wyświetlacz radaru Varia :)

varia radar

* przykładowe zdjęcie z netu

Edytowane przez Greg1
Napisano (edytowane)

Jeżeli tak faktycznie by było,to kij im w oko. Będzie L508. Nie będę radaru z Forkiem parował tylko 😁

Ale z tego co czytałem na obcojęzycznych redditach to bez problemu ludzie podpinali Varie pod C406 i C506. A to starsze modele niż C606. 

Edytowane przez Rybus85
Napisano
2 godziny temu, pecio napisał:

jedzie przed Tobą  gość z Varią i to z bardzo daleka

Bontrager Flare rozwiązuje problem.

zdmuchujący Ciebie na pobocze (TIR)

Wykrywa wielkość pojazdu ?

każdy kto był sceptycznie do tego nastawiony a pośmigał  z Varią  nie wyobraża sobie teraz jazdy bez tego

Mój sceptycyzm wynika głównie z tego że nie wyobrażam sobie wykonania manewru tylko w oparciu o wskazania radaru. Tak jak w samochodzie nie zmieniam pasa w oparciu o światełko w lusterku. Muszę w nie spojrzeć, potem odwrócić wzrok na bok żeby się upewnić że nie mam nic w martwym polu i dopiero wtedy wykonuję manewr.

Z drugiej strony nie mam problemu z odwróceniem głowy i spojrzeniem za siebie nie zmieniając przy tym toru jazdy. Ale na pewno są osoby dla których jest to utrudnione, zwłaszcza na zakręcie i wtedy faktycznie taki radar może być pomocny.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dodatkowo Varia pokazuje jak szybko samochód zbliża się do nas, informują o tym kolory wyświetlane na ekranie komputerka EDGE. Posiadam ten gadżet i uważam go za bardzo dobre urządzenie, jak coś to masz też wersję z kamerą ale to już wyższa cena. 

Napisano

@chrismel miałem Bontragera Flarkę przed Variatką i pogoniłem tą padaczkę . O ile będziesz grzecznie uruchamiał guziczkiem na lampce to spoko. Schody zaczynają się od współpracy z Garminem i zdalną obsługą . W pewnym momencie miarka się przebrała i żeby nie było  to nie była wina Garmina .  A jeżeli chodzi o samo świecenie i minimalizm to naprawdę bardzo mi się podobała ta lampeczka.

Napisano
Cytat

miałem Bontragera Flarkę przed Variatką i pogoniłem tą padaczkę . O ile będziesz grzecznie uruchamiał guziczkiem na lampce to spoko. Schody zaczynają się od współpracy z Garminem i zdalną obsługą . W pewnym momencie miarka się przebrała i żeby nie było  to nie była wina Garmina .  A jeżeli chodzi o samo świecenie i minimalizm to naprawdę bardzo mi się podobała ta lampeczka.

Nie wiem co jest z Garminem+ Flare RT ale na wahoo to bez różnicy, czy to odpalam ręcznie czy przez urządzenie ;) .  Moim zdaniem ta lampka wystarcza dla każdego "przeciętniaka" . Do Varii trzeba mieć miejsce, bo jak ktoś jeździ z podsiodłówką to może mieć problem z jego umiejscowieniem ;) 

4 godziny temu, Pietrash napisał:

Dodatkowo Varia pokazuje jak szybko samochód zbliża się do nas, informują o tym kolory wyświetlane na ekranie komputerka EDGE. Posiadam ten gadżet i uważam go za bardzo dobre urządzenie, jak coś to masz też wersję z kamerą ale to już wyższa cena. 

Na pewno jest to dobre rozwiązanie na peryferiach, ale w mieście to i tak nie robi różnicy :) 

Napisano
14 godzin temu, pecio napisał:

Jak nie goni Ciebie z ta lampką    to są przecieki / pogłoski  , że Garmin ma wypuścić  nowego tylnego lampiona.   Jedyny ból  to pewnie  kasa będzie w kosmos wyrypana za to świecidełko . 

W tym roku jeszcze?

Napisano (edytowane)

Niedawno wypuścili nową przednią lampkę z kamerą. Możliwe że zaktualizuje też lampki i Varia. 

Co do samego radaru uważam że ma on jedną ważną  przewagę nad lusterkiem, ostrzeżenie dźwiękowe po wykryciu pojazdu. Mając lusterko nie wiesz że porusza się za tobą pojazd dopóki nie spojrzysz w nie albo gdy nie jest wystarczająco blisko i nie słychać go , gorzej z elektrykami których prawie w ogóle nie słychać podczas jazdy. Gdy usłyszę alert o nadjeżdżającym samochodzie to od razu staram się ( w miarę możliwości ) zjechać bliżej pobocza i umożliwić ominięcie mnie. 
Ja osobiście polecam ten gadżet.  
Dodam tylko że często szuka się lepszych ofert w zagranicznych sklepach ale w przypadku Varia trzeba uważać kupując w Niemczech. Tam dostępny jest tylko model 516 który ma tylko tryb światła ciągły o mocy 5lm. 

Edytowane przez Pietrash
Napisano

Wpadła Variatka. Jutro odbiorę i zobaczymy co to warte 😁. Weszły kupony,finalnie zapłaciłem 445zł z groszami. W tej kwocie to już nie było sensu zastanawiać się między L508 a Varią. 

• +1 pomógł 1