pc131 Napisano Piątek o 08:50 Autor Napisano Piątek o 08:50 @wojtek_se Dokładnie o to mi chodziło o wygodną pozycję rowerzysty, ponieważ jeżdżę głównie dłuższe trasy. Co do serwisowania silników Panasonic, to nigdzie nie znalazłem złych opinii, gwarancja jest na 2 lata, a po dwóch latach sytuacja może być taka że będzie więcej miejsc jeden silnik można serwisować. Chociaż ja dbam o sprzęt, Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie. Piasta Shimano Nexus 7 w moim rowerze Kross Trans Sander rozsypała się dopiero po 12 latach. Bez żadnego serwisu. Cytuj
wojtek_se Napisano Piątek o 09:20 Napisano Piątek o 09:20 Masz rację, nie ma co się nad tym zastanawiać, Kellys to wg mnie dobry wybór. O zasięg możesz być całkowicie spokojny, szczególnie, że jak pisałeś, nie szukasz "wyciągarki" tylko wspomagania. Życzę udanych zakupów 1 Cytuj
nikbar1 Napisano Piątek o 10:32 Napisano Piątek o 10:32 1 godzinę temu, pc131 napisał: @wojtek_se Tak widziałem ten kalkulator Boscha, myślę że jest on w miarę aktualny. I uważam, że największy wpływ na zasięg ma wsparcie rowerzysty. Nie kupuję elektryka po to żeby jeździł za mnie bo mam kondycję, tylko po to że żeby po przejechaniu 100 km nie czuć takiego zmęczenia i w trasie kiedy jest mały podjazd lub lekko wieje żeby nie skupiać się na pracy, tylko na podziwianiu otoczenia 😃 Powyżej 100km i tak nie przejedziesz podziwiając krajobrazy ,no chyba, ze przez cały dzień ,czyli pewnie z 8 godz, bardziej się zmęczysz siedzeniem na dupie w statycznej pozycji niż ruszaniem nogami . Cytuj
pc131 Napisano Piątek o 10:36 Autor Napisano Piątek o 10:36 @nikbar1 mam za sobą 2 podróże Krossem Trans Sander 5 dni, po ok 100km dziennie (tak, jazda przez "cały dzień"), raz po Greenvelo, drugi raz z Warszawy do Gdyni przez Płock, Toruń, Chojnice - mam sztycę pod siodełkiem Suntour NCX i taką kupię do nowego roweru, do tego szerokie siodełko - przy najdłuższym odcinku 155km to pod koniec czułem "ogólne" zmęczenie niż nogi czy d*pę Cytuj
nikbar1 Napisano Piątek o 10:44 Napisano Piątek o 10:44 (edytowane) No, napisałem dokładnie to samo, ogólne zmęczenie siedzeniem na dupie, dupsko też boli, mam twarde siodełko, kanapa by mnie zamordowała,znaczy moją dupę Edytowane Piątek o 10:46 przez nikbar1 1 Cytuj
PiotrWie Napisano Piątek o 10:53 Napisano Piątek o 10:53 Jak jeździsz takie trasy to weź pod uwagę maksymalny udźwig roweru ty + rower+ bagaż. Z tego powodu bardziej sensowny może być napęd SX. Jeśli będziesz używał jako wspomagania i nie jeździł w dużych górach to 400Wh wystarczy na ok 200km - ja jeżdżę na 7 letnim 25 kg rowerze z baterią 400 Wh i ładuję co 200 - 250 km. Lepiej mieć 8 - 10 kg więcej na bagaż niż wozić ciężką baterię i silnik których nie będziesz potrzebował. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi