Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak w tytule jakie okulary fotochromowe beda najlepsze do 200zl? Wiadomo ważny jest czas przyciemniania/rozjasniania. Musi mieć filtr UV 400 ,chociaż chyba wszyskie maja. Wentylacja też jest kluczowa. Myślałem nad tym: https://www.decathlon.pl/p/mp/rockbros/okulary-sportowe-unisex-rockbros-10139-z-fotochromem/_/R-p-49329fd4-1dc1-473e-b460-f07454ac9b25?mc=49329fd4-1dc1-473e-b460-f07454ac9b25_c1&c=Czarny ,jednak jak to z rockbrosami srednie szkla. Zastanawiam się nad Bliz Matrix sa to juz 3 stowy ,wiec troche wiecej ale jak sa znacznie lepsze to warto doplacic. Ktoś ma jakieś propozycje lub sam użytkuje jakis dobry model? I czy fotochromy sa az tak dobre?

Edytowane przez Ryzenn
Napisano (edytowane)

Kategoria fotochromu 0-2 dla tego Rockbros to trochę mało, pojedziesz pod słońce i przy maksymalnej  kategorii 2 w tych okularach będziesz mrużyć oczy, celuj w kategorię 3. Arctica ma takie w swojej ofercie ARCTICA S-347 F, ARCTICA S-331 FP .

Edytowane przez leejoonidas
Napisano (edytowane)

@leejoonidas Właśnie coraz bardziej zastanawiam się czy potrzebuje fotochromowym ,jak z tą kategoria 3 poradzi sobie w lasach ,czy gdzieś w dzikich warunkach? Chociaż fotochromowe uniwersalne sa.

Edytowane przez Ryzenn
Napisano

Używam wyżej wymienionych ARCTICA S-331 FP i bardzo sobie chwalę. Nie wiem jak wypadają na tle dwu lub trzykrotnie droższych konkurentów, natomiast w porównaniu do Decathlonowych czy Rockbrosowych szkieł w podobnej cenie są super. Szkła nie zniekształcają obrazu, mało parują, ochrona nawet w pełnym słońcu w jest ok. 

Napisano
11 godzin temu, Ryzenn napisał:

@leejoonidas Właśnie coraz bardziej zastanawiam się czy potrzebuje fotochromowym ,jak z tą kategoria 3 poradzi sobie w lasach ,czy gdzieś w dzikich warunkach? Chociaż fotochromowe uniwersalne sa.

Co do kat. 3 to jest różnie z tym bywa. Mam jedne okulary z Deca (jakieś starsze Rockridery) w kat.3 i w 95% przypadków w lesie jest ok. Mam dwie pary Oakley Sutro (fotochromy kat. 0-2  i kat.3 ze szkłami 12%) i tutaj przy okularach kat.3 już w lesie jest gorzej kiedy robi się bardzo gęsto albo jest mniej słońca to czasem jest za ciemno. Myślę, że zrobiłem błąd i wybrałem okulary ze szkłami fioletowo/niebieskimi zamiast złoto/czerwonymi, które lepiej podbijają kontrasty w leśnych warunkach.

Napisano

Rockbrosy mam tylko inny model i nie polecam, w słońcu za słabo się ściemniają, oprawki jakieś takie sztywne które za uchem uwierają gdzie tego problemu nie miałem z okularami accent'a i arctic'a.

Napisano (edytowane)

Z tych dwóch wybrałbym pewnie te drugie. 

Przyciemnianie w moim przypadku jest bardzo naturalne i nie kompletnie nie zwracam uwagi na to jak i kiedy działają. Tyle, że Sutro jest kat.0-2 więc one nie ściemniają się bardzo mocno.

Nie wiem skąd jesteś ale Rudy Project ma możliwość wypożyczenia i testowania ich fotochromów. Sprawdź na stronie czy masz gdzieś w pobliżu współpracujący sklep.

Edytowane przez Lextalionis
Napisano (edytowane)

Mam trzy pary fotochromów każde o innych parametrach, w jednych z nich (Arctica S 336 F kat. 1-3) dziś wieczorem po ciemku między godziną  22-gą a 23:00-cią wracałem 24 kilometry rowerem przez las, oświetlone i nieoświetlone ulice. Mogę cię zapewnić że bardzo płynnie się rozjaśniają i przyciemniają, nawet tego nie zauważysz. Jednakże zastanowiłbym się jeszcze nad kupnem modeli ARCTICA S-357 F, ARCTICA S-340 ze względu na regulowane noski i zauszniki oraz lepszą kategorię fotochromu dla tych pierwszych 0-3.

Edytowane przez leejoonidas
  • Mod Team
Napisano

Minusem wszystkich wymienionych modeli może być ich wielkość - w zależności od budowy danej twarzy i posiadanego kasku, może nastąpić "konflikt", żeby to się razem zmieściło, a jako bonus efekt człowieka -muchy :icon_wink: