Ryzenn Napisano Niedziela o 19:45 Napisano Niedziela o 19:45 (edytowane) Jak w tytule jakie okulary fotochromowe beda najlepsze do 200zl? Wiadomo ważny jest czas przyciemniania/rozjasniania. Musi mieć filtr UV 400 ,chociaż chyba wszyskie maja. Wentylacja też jest kluczowa. Myślałem nad tym: https://www.decathlon.pl/p/mp/rockbros/okulary-sportowe-unisex-rockbros-10139-z-fotochromem/_/R-p-49329fd4-1dc1-473e-b460-f07454ac9b25?mc=49329fd4-1dc1-473e-b460-f07454ac9b25_c1&c=Czarny ,jednak jak to z rockbrosami srednie szkla. Zastanawiam się nad Bliz Matrix sa to juz 3 stowy ,wiec troche wiecej ale jak sa znacznie lepsze to warto doplacic. Ktoś ma jakieś propozycje lub sam użytkuje jakis dobry model? I czy fotochromy sa az tak dobre? Edytowane Niedziela o 20:03 przez Ryzenn Cytuj
leejoonidas Napisano Niedziela o 20:31 Napisano Niedziela o 20:31 (edytowane) Kategoria fotochromu 0-2 dla tego Rockbros to trochę mało, pojedziesz pod słońce i przy maksymalnej kategorii 2 w tych okularach będziesz mrużyć oczy, celuj w kategorię 3. Arctica ma takie w swojej ofercie ARCTICA S-347 F, ARCTICA S-331 FP . Edytowane Niedziela o 20:32 przez leejoonidas Cytuj
Ryzenn Napisano Niedziela o 21:38 Autor Napisano Niedziela o 21:38 (edytowane) @leejoonidas Właśnie coraz bardziej zastanawiam się czy potrzebuje fotochromowym ,jak z tą kategoria 3 poradzi sobie w lasach ,czy gdzieś w dzikich warunkach? Chociaż fotochromowe uniwersalne sa. Edytowane Niedziela o 21:45 przez Ryzenn Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 05:35 Napisano Poniedziałek o 05:35 Do 200 nie kupisz sensownych fotochromów, musisz dorzucić choćby kilkadziesiąt złotych do szerszego zakresu 1-3 Np. Alpina Twist Five HR V albo jw coś z arctica Cytuj
NerfMe Napisano Poniedziałek o 07:36 Napisano Poniedziałek o 07:36 Używam wyżej wymienionych ARCTICA S-331 FP i bardzo sobie chwalę. Nie wiem jak wypadają na tle dwu lub trzykrotnie droższych konkurentów, natomiast w porównaniu do Decathlonowych czy Rockbrosowych szkieł w podobnej cenie są super. Szkła nie zniekształcają obrazu, mało parują, ochrona nawet w pełnym słońcu w jest ok. Cytuj
leejoonidas Napisano Poniedziałek o 07:50 Napisano Poniedziałek o 07:50 Jeszcze można brać pod uwagę ARCTICA S-336 F, mają w górnej części soczewki szczelinę wentylacyjną i kategorię fotochromu 1-3. Cytuj
Ryzenn Napisano Poniedziałek o 08:37 Autor Napisano Poniedziałek o 08:37 Co sądzicie o tych: https://www.centrumrowerowe.pl/okulary-rowerowe-tifosi-tyrant-2-0-pd23378/?v_Id=145497&srsltid=AfmBOoq7Moclf6rY_e2SsnTGmLxQuKl0Yqk9NqWdBLK5NxIcFsjWhbjBNaY ? Cytuj
Lextalionis Napisano Poniedziałek o 08:59 Napisano Poniedziałek o 08:59 11 godzin temu, Ryzenn napisał: @leejoonidas Właśnie coraz bardziej zastanawiam się czy potrzebuje fotochromowym ,jak z tą kategoria 3 poradzi sobie w lasach ,czy gdzieś w dzikich warunkach? Chociaż fotochromowe uniwersalne sa. Co do kat. 3 to jest różnie z tym bywa. Mam jedne okulary z Deca (jakieś starsze Rockridery) w kat.3 i w 95% przypadków w lesie jest ok. Mam dwie pary Oakley Sutro (fotochromy kat. 0-2 i kat.3 ze szkłami 12%) i tutaj przy okularach kat.3 już w lesie jest gorzej kiedy robi się bardzo gęsto albo jest mniej słońca to czasem jest za ciemno. Myślę, że zrobiłem błąd i wybrałem okulary ze szkłami fioletowo/niebieskimi zamiast złoto/czerwonymi, które lepiej podbijają kontrasty w leśnych warunkach. Cytuj
Pietrash Napisano Poniedziałek o 13:17 Napisano Poniedziałek o 13:17 Dobrze sprawdzają się okulary Van Rysel z Decathlon. Mam też te Alpiny i są dobre w miarę szybka reakcja na otoczenie. Cytuj
Rafał87 Napisano Poniedziałek o 14:36 Napisano Poniedziałek o 14:36 Rockbrosy mam tylko inny model i nie polecam, w słońcu za słabo się ściemniają, oprawki jakieś takie sztywne które za uchem uwierają gdzie tego problemu nie miałem z okularami accent'a i arctic'a. Cytuj
Ryzenn Napisano Środa o 17:35 Autor Napisano Środa o 17:35 Lepiej postawic na fotochrom czy polaryzacja z kat. 3? Cytuj
Lextalionis Napisano Środa o 18:13 Napisano Środa o 18:13 Polaryzacja w okularach rowerowych jest raczej średnio przydatna. W tej kwocie szukałbym jakiś przyzwoitych okularów kat. 3, które mają wymienne szkła kat.0 w zestawie. Cytuj
Ryzenn Napisano Środa o 19:32 Autor Napisano Środa o 19:32 (edytowane) @Lextalionis Co powiesz o tych https://arcticawarszawa.pl/arctica-s-347-okulary-polaryzacyjne-przeciwsloneczne-rowerowe ,czy lepiej doplacic do tych: https://arcticawarszawa.pl/okulary-arctica-s-331-f ? Maja na strone jeszcze -10. W ogóle jak masz fotochromy to od razu po wjeździe do lasu rozjaśniają się? Edytowane Środa o 19:34 przez Ryzenn Cytuj
Lextalionis Napisano Środa o 20:27 Napisano Środa o 20:27 (edytowane) Z tych dwóch wybrałbym pewnie te drugie. Przyciemnianie w moim przypadku jest bardzo naturalne i nie kompletnie nie zwracam uwagi na to jak i kiedy działają. Tyle, że Sutro jest kat.0-2 więc one nie ściemniają się bardzo mocno. Nie wiem skąd jesteś ale Rudy Project ma możliwość wypożyczenia i testowania ich fotochromów. Sprawdź na stronie czy masz gdzieś w pobliżu współpracujący sklep. Edytowane Środa o 20:28 przez Lextalionis Cytuj
leejoonidas Napisano Środa o 21:34 Napisano Środa o 21:34 (edytowane) Mam trzy pary fotochromów każde o innych parametrach, w jednych z nich (Arctica S 336 F kat. 1-3) dziś wieczorem po ciemku między godziną 22-gą a 23:00-cią wracałem 24 kilometry rowerem przez las, oświetlone i nieoświetlone ulice. Mogę cię zapewnić że bardzo płynnie się rozjaśniają i przyciemniają, nawet tego nie zauważysz. Jednakże zastanowiłbym się jeszcze nad kupnem modeli ARCTICA S-357 F, ARCTICA S-340 ze względu na regulowane noski i zauszniki oraz lepszą kategorię fotochromu dla tych pierwszych 0-3. Edytowane Środa o 21:40 przez leejoonidas Cytuj
Ryzenn Napisano Czwartek o 07:26 Autor Napisano Czwartek o 07:26 (edytowane) @Lextalionis W końcu decyduje się na foto. Ale teraz mam dylemat ,bo znalazłem https://www.szumgum.com/okulary-alpina-alpina-twist-five-hr-vl-s1-3-fogstop.html i się zastanawiam czy one mogą być lepsze od ARCTICA S-331 FP lub ARCTICA S-357 F Edytowane Czwartek o 07:42 przez Ryzenn Cytuj
Lextalionis Napisano Czwartek o 09:57 Napisano Czwartek o 09:57 To już kwestia gustu. Ja lubię duże szyby w rowerowych okularach więc wizualnie mi bardziej pasuje ARCTICA S-331 FP. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Czwartek o 10:17 Mod Team Napisano Czwartek o 10:17 Minusem wszystkich wymienionych modeli może być ich wielkość - w zależności od budowy danej twarzy i posiadanego kasku, może nastąpić "konflikt", żeby to się razem zmieściło, a jako bonus efekt człowieka -muchy Cytuj
NerfMe Napisano Czwartek o 10:36 Napisano Czwartek o 10:36 Otóż to, Warto przymierzyć z kaskiem, do mojej twarzy i kasku pasowały najbardziej ARCTICA S-331 FP, pozostałych modeli dostępnych w sklepie nie mogłem dopasować. Cytuj
Ryzenn Napisano Czwartek o 21:00 Autor Napisano Czwartek o 21:00 Dzięki za doradzenie ,wybrałem w końcu alphiny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi