gad Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Posiadam rower elektryczny Ecobike EXPEDITION SUV w którym fabrycznie zamontowane są klamki 401 j zaciski 410 Shimano i tarcze 180mm Rower na ramię 21'' i baterią 720 waży dosyć sporo i do tego moja waga 112 - 115 kg. Zastanawiam się czy mogę jakoś poprawić trochę hamulce? Cytuj
Mihau_ Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Najłatwiej i najtaniej wymienić klocki na metaliczne. W drugiej kolejności pewnie tarcze choć nie widzę nigdzie w specyfikacji co tam zamontowali. Generalnie i tak zacząłbym od odtłuszczenia tarcz Cytuj
lewocz Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Moim zdaniem klocki metaliczne nie uczynią hebla mocniejszym. One potrzebują dobrego dotarcia i wysokiej temperatury co by działały na 100% W czasach gdy jeździłem maratony to wiara jeździła na metalikach ale to dlatego, że długo wytrzymują, zwłaszcza w błocie. Ale jak ktoś potrzebował mocnych hebli, a szybkie zużycie mu nie wadziło to zakładał organiki. Pełna siła hamowania od samego początku , klei się klocek prawie do tarczy. Ale szybki leci...no i z tymi smarami trzeba uważać bo jak się zatłuści to klocki do wyrzucenia. Metaliki można ratować, ale organik jak złapie smar to do śmieci. Cytuj
gad Napisano 22 Maja Autor Napisano 22 Maja A może jakieś klocki półmetaliczne i potem ewentualnie zmiana tarczy przedniej na większą? Cytuj
KSikorski Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Klocki oryginalne Shimano opisane jako "resin" w istocie są klockami półmetalicznymi. 1 Cytuj
emski Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja zmienić zacisk z przodu na 4 tłoczki, np: https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-hamulca-tarczowego-shimano-deore-br-mt420-pd20286/ jak będzie brakować mocy to zmiana tarczy z przodu na ~200. zacznij od tego: https://www.1enduro.pl/regulacja-i-docieranie-hamulcow-tarczowych/ Cytuj
KSikorski Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Shimano nie oferuje "semi metalic", ale ich klocki "resin" na oko mają więcej metalicznych pasków w nośniku organicznym niż jagwire. Cytuj
JWO Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Faktycznie. Pierwsza odpowiedz w google: Cytat Shimano offers both resin (organic) and semi-metallic brake pads, each with its own advantages and disadvantages. Resin pads are softer, quieter, and offer better modulation but may fade more easily under sustained braking. Semi-metallic pads, on the other hand, are harder, more durable, and provide more overall braking power but can be noisier and wear rotors faster I to byla odpowiedz AI Z Shimano: Cytat Resin brake pads, also referred to as organic or semi-metallic pads, are made from a mix of fibers bonded together by a strong adhesive. Typically, the fibers are softer than metal, which generally leads to quieter brakes. Mozna wylaczyc AI w googlu? Cytuj
Greg1 Napisano 23 Maja Napisano 23 Maja 11 godzin temu, JWO napisał: Mozna wylaczyc AI w googlu? Też mnie to wkurza bo czasami takie bzdury pokazuje, że aż oczy bolą od czytania Cytuj
KSikorski Napisano 24 Maja Napisano 24 Maja Ja preferuję mimo wszystko inteligencję prawdziwą, popartą doświadczeniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi