Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chciałbym kupić swoją pierwszą nawigację na rower. Jeżdżę gravelem, głównie trasy szutrowe, leśne. 

W nawigacji najważniejsze aby dobrze sprawdzała się właśnie w lasach, poza typowymi szlakami. Często zjeżdżam z wcześniej wybranej trasy bo np. widzę inną fajną ściężkę leśną:) Na smartfonie (mamy.cz) szybko mi przelicza nową trasę do celu. Główne jeżdżę tak że wybieram jakiś cel, mapy.cz mi proponują 2,3 trasy i jadę. 

Z innych ważnych kwestii: wolałbym chyba ekran dotykowy, możliwość wgrywania gpxów, możliwość ustawienia trasy bezpośrednio na nawigacji. Poza tym jeżdżę kilkudniowe wyprawy bikepackingowe więc dobrze aby bateria mogła wytrzymać minimum 10h (telefon muszę podładowywać z powerbanka). 

Nie potrzebuję różnych bajerów typu pomiar kadencji, moc, i inne. 

Budżet: max 2 tyś, choć im mniej tym lepiej. Może być używana.

Wstępnie zainteresowany jestem: Wahoo Roam 3, Wahoo Ace (można używane wyrwac poniżej 2k), Hammerhead Karoo 3, IGPSport IGS800, IGPSport  IGS630S. Fajna cenowo jest też Garmin Explore 2 (może ta sie nada?) . Co doradzicie?

Napisano (edytowane)

Ja bym wybierał między Explore 2 a IGS630s. Niewątpliwą zaletą tego pierwszego jest mnogość map które można sobie wgrać.

Choć i do IGS630s ktoś nie dawno odkrył jak można aktualizować i wgrywać swoje mapy więc to też na pewno na plus bo mapy producenta do pobrania były z 2023 r. https://www.pepper.pl/dyskusji/igpsport-bsc300-informacje-o-mapach-1046955

Ale jeśli chcesz dotykowy ekran no to Explore 2.

Edytowane przez keltu
Napisano

Można w pewnym uproszczeniu przyjąć, że nawigacja jest tak dobra, jak mapy, które do nie wgrasz. To w mapie zaszyte są informacje, takie jak adresy, POI czy poziomice.

Ma to mniejsze znaczenie, jesli nie routujesz trasy w locie (jak w nawi do auta) a poruszasz się po uprzednio wyrysowanej kresce.

Ta metoda jest bardziej czasochlonna ale wg mnie - pewniejsza.

Mowa oczywiście o dluzszych trasach turystycznych, w tym kilkudniowych. Na jazdy wokół komina wystarczy nos i ew. rzut oka na aplikację typu Konoot czy Osmand. Przy czym osobiście nie mocuję telefonu do kierownicy rylko po prostu zatrzymuję się i wyjmuję go z płetwy żeby ustalić kierunek

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, martin_1001 napisał:

Często zjeżdżam z wcześniej wybranej trasy bo np. widzę inną fajną ściężkę leśną:) Na smartfonie (mamy.cz) szybko mi przelicza nową trasę do celu.

No to tu się garmin trochę z tym sprzecza, przynajmniej mój 530 tego nie ogarnia, może mam coś wyłączne, ale rzadko kiedy gdy zjadę z kursu szybko przeliczy, zazwyczaj jęczy "zejście z kursu'", być może w explore jest innaczej to typowo wersja do nawigacji. 

Edytowane przez seba8121
Napisano

Pewnie masz wyłączoną opcję przeliczania trasy albo przelicza dopiero po większym "zboczeniu z trasy", minimum 100-200 m. Ja co prawda nie mam nawigacji Garmina ale czasem nawiguję zegarkiem Garmina a czasem też jeżdżę z włączoną nawigacją na Komoocie na telefonie (telefon w kieszonce i jazda na komendy głosowe) i tam mam wyłączone przeliczanie trasy i Komoot zaczyna "krzyczeć" dopiero ponad 100 m po zjechaniu z niej