WojtasTaba Napisano Czwartek o 11:36 Napisano Czwartek o 11:36 (edytowane) Cześć, Założyłem nową sztycę prosto z chin o taką - https://pl.aliexpress.com/item/1005007734859886.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.68b71c24R9Q6fM&gatewayAdapt=glo2pol Bardzo popularny model bazowy, który sobie tam podproducenci przerabiają. Przejechałem kilkadziesiąt metrów dokładnie tym samym odcinkiem co kilka chwil wcześniej aluminiową i WOW! Mam mocno wysuniętą sztycę i to naprawdę działa. Jest zdecydowanie spokojniej pod 4 literami, ale to inna historia. Po tych kilkudziesięciu metrach trzask i czuję że siodełko się mocno giba pod ciężarem. Sprawdzam i widać rozwarstwienie górnej części montażowej: Są tacy, co mówią, że kupują te chińskie carbonowe sztyce i bez problemu jeżdzą, dlatego mimo tego chcę jeszcze dać szanse takiej sztycy. Dodam dwa fakty: - ogólnie te mocowanie wykonane do upy. Musiałem szlifować krawędzie w sztycy na tej półokrągłej płaszczyźnie po którym porusza sie dolne mocowanie. Poza tym te dolne mocowanie jest o innej średnicy (większej) niż wycięcie w sztycy przez co widać, że te dwa elementy stykają się tylko w okolicach krawędzi dolnego mocowania. - zauważyłem, że z tym modelem sztycy są sprzedawane dwa modele mocowania. U mnie jest te z mniejszą ilością mięsa tj. dolne mocowanie ma przekrój litery C, a są też o przekrodu D (czyli mają jeszcze górną płaszczyznę, a nie tylko stykają się z mocowaniem siodałka na krawędziach) i górne mocowanie u mnie styka się z mocowaniem siodełka tylko w 4 punktach, a nie jak w drugim typie na całej powierzchni Moje z innej perspektywy: Drugi typ: Poproszę Was o sugestie. Co tutaj się zadziało? Wada fabryczna? Za mocno dokręciłem (wątpię, bo dokręcałem wkrętakiem i bez zapierania się. Szczerze wątpię, ze przekroczyłem granicę 5 Nm, bo co do tego mam wyczucie). Może jest jakaś obiegowa opinia, że ten pierwszy odchudzony typ często pęka, a ten drugi jest lepszy? Gdybym był na 100% pewien, że chcę iść w karbonową sztycę to bym zainwestował w coś markowego, ale na razie badam temat więc wolałbym coś taniego, dlatego jeszcze chcę iść w tego taniego chinola. Z drugiej strony widzę, że ta sztyca to naprawdę kibel (a przynajmniej elementy górnego mocowania), bo choć po drugiej stronie śruby są ruchome "baryłki", które pozwalają zmieniać kąt do obracania siodełka, to po przeciwnej stronie otwory na śruby tuż pod główkami śrub zasadniczo bardzo mało umożliwiają ruchu, ba, nie jestem pewien, czy przy ustawieniu siodełka poziomo już się nie opierały śruby. Edytowane Czwartek o 11:55 przez WojtasTaba Cytuj
Maciorra Napisano Czwartek o 12:03 Napisano Czwartek o 12:03 Przepraszam, że trochę obok tematu, ale jest więcej sztyc, które mają w jarzmie jedną srubę wkręcaną od dołu a drugą od góry? Pierwszy raz coś takiego widzę i wydaje mi się to trochę kontrowersyjnym pomysłem z punktu widzenia użytkownika... Cytuj
WojtasTaba Napisano Czwartek o 12:10 Autor Napisano Czwartek o 12:10 (edytowane) A nawet beznadziejnym. Jest więcej takich, tylko tutaj jest podwójnie kiepsko, bo jak kojarzę w bardziej ciekawych sztycach z tym rozwiązaniem ta górna śruba jest z koronką, żeby łatwiej się kręcić palcami, co jest jakimś półśrodkiem. W tej mojej to trzeba zupełnie luzować tą tylną śrubę, palcami kręcić przednią i dokręcać tylną. I tak metodą prób i błędów szukać swojego ustawienia. Edytowane Czwartek o 12:11 przez WojtasTaba 1 Cytuj
Talrand Napisano Czwartek o 12:56 Napisano Czwartek o 12:56 Niestety trafił ci się bubel. Z dwóch niewygodnych (chyba że masz siodełko z wycięciem przez które można się łatwo dostać do śruby) rozwiązań trafiłeś imo to gorsze. Patrząc na zdjęcie nie spodziewałem się że ta górna część jest z węgla... Możesz spróbować kupić sam zestaw jarzemka za ~50 zeta, tym razem wybierając ten profil D i soldniejszą, niewycinaną górną część. Obv możesz też zacząć od reklamacji na Ali, czasem oddają kasę bez gadania. 2 Cytuj
KNKS Napisano Czwartek o 13:01 Napisano Czwartek o 13:01 (edytowane) Czego oczekiwałeś @WojtasTaba kupując karbonową sztyce za 89,98zł? Solidnego i przemyślanego produktu? Do tego ta regulacja, innowacyjna i precyzyjna... Mam rozumieć że polecasz? 😁 Jak zaraz usłyszę te wierutne bzdury, że wszyscy producenci tam zamawiają i tylko nanoszą własne logo, to zapytam ile tych sztyc, sygnowanych przez renomowanych producentów, okazało się takim samym, kompletnym, niebezpiecznym dla użytkownika 💩, jak ten badziew który nabyłeś? Edytowane Czwartek o 13:03 przez KNKS 5 Cytuj
WojtasTaba Napisano Czwartek o 13:17 Autor Napisano Czwartek o 13:17 (edytowane) 23 minuty temu, Talrand napisał: Niestety trafił ci się bubel. Z dwóch niewygodnych (chyba że masz siodełko z wycięciem przez które można się łatwo dostać do śruby) rozwiązań trafiłeś imo to gorsze. Patrząc na zdjęcie nie spodziewałem się że ta górna część jest z węgla... Możesz spróbować kupić sam zestaw jarzemka za ~50 zeta, tym razem wybierając ten profil D i soldniejszą, niewycinaną górną część. Obv możesz też zacząć od reklamacji na Ali, czasem oddają kasę bez gadania. No i chyba właśnie tak zrobię. @KNKS Poluzuj szelki. Odpowiadac zwięźle to spodziewałem się, że będzie "3 lata jeżdzę i nic się nie dzieje" jak to nie raz gdzieś ktoś pisze. Nie wiem o co chodzi z tym polecaniem. Nie wiem o co chodzi z tym, że wszyscy producenci tam zamawiają, za to "3/4" chińskich karbonowych sztyc to to samo, tylko np. gołe, albo z malowaniem struktury karbonowej, czy też różne górne mocowania itp. ale baza jest ta sama. Edytowane Czwartek o 13:20 przez WojtasTaba 1 1 Cytuj
KNKS Napisano Czwartek o 13:35 Napisano Czwartek o 13:35 (edytowane) @WojtasTaba O nic nie chodzi. Po prostu zapytałem czy polecasz. Kupiłeś, przetestowałeś i zamiast wyrzucić na śmietnik (do żółtego worka) zakładasz durne tematy na internetowym forum. Pozostaje śmiać się z ludzkiej naiwności. która każe dusigroszom wierzyć w te bzdury że, jak sam to napisałeś, cytuje: "Bardzo popularny model bazowy, który sobie tam podproducenci przerabiają." Ciekawe czy tylko 70% kończy w ten sposób, czy raczej 80% 😁. Co z tego że się zepsuł, ważne że był tani 😅. A jeśli sądzisz że, znowu cytat: "3/4" chińskich karbonowych sztyc to to samo, tylko np. gołe, albo z malowaniem struktury karbonowej, czy też różne górne mocowania itp. ale baza jest ta sama." to proponuje odstawić internet i używki, bo widać, że percepcja szwankuje. Pytasz co nie zadziałało? Powiem ci to co sam powinieneś już wiedzieć, zepsuło się chińskie badziewie z Ali. Czego się spodziewałeś za 90zł? Jakości Ritchey'a, Black Inc, Deda? A napinacz to urządzenie mechaniczne którego zadaniem jest utrzymywanie odpowiedniego napięcia paską bądź łańcucha. Raczej nie stosowane w "rowerówce". Edytowane Czwartek o 13:37 przez KNKS 2 Cytuj
WojtasTaba Napisano Czwartek o 14:28 Autor Napisano Czwartek o 14:28 Jej, no dobra. Skoro tak tu się prowadzi forum to podejmuję rękawice. Masz poprawiłem: Cytat "3/4" chińskich karbonowych sztyc to to samo, tylko np. gołe, albo z malowaniem struktury karbonowej, czy też różne górne mocowania itp. ale baza jest ta sama." to proponuje odstawić internet i używki, bo widać, że percepcja szwankuje. Cytat Bardzo popularny model bazowy, który sobie tam podproducenci przerabiają." Ciekawe czy tylko 70% kończy w ten sposób, czy raczej 80% 😁 "3 lata jeżdzę i nic się nie dzieje" jak to nie raz gdzieś ktoś pisze." Cytat Po prostu zapytałem czy polecasz. Wkładasz swoje słowa w usta innych, a potem się z nimi kłócisz Cytat Czego się spodziewałeś za 90zł? Jakości Ritchey'a, Black Inc, Deda? Nie? Przecież napisałem, że jakbym był pewien to bym poszedł w lepszy. Cytat Kupiłeś, przetestowałeś i zamiast wyrzucić na śmietnik Po co, skoro można np. samemu przerobić? Poza tym wygląda na to, że jest potencjał więc tym bardziej. Dajesz, odbijaj. Cytuj
KNKS Napisano Czwartek o 15:26 Napisano Czwartek o 15:26 Nie dzięki. Nie będę dyskutował z kimś, kto postępuje w myśl zasady: 'jedzmy 💩, 100 miliardów much nie może się myslić"... ... a potem narzeka że jednak niedobre, ale jak się człowiek uprze... 😂 Cytuj
WojtasTaba Napisano Czwartek o 15:28 Autor Napisano Czwartek o 15:28 Dzięki, w końcu jakiś miły gest z Twojej strony Cytuj
HSM Napisano Czwartek o 15:53 Napisano Czwartek o 15:53 tytuł wątku: odpowiedź na poszukiwane pytanie: Jak szukasz bardziej wyczerpującej odpowiedzi, to kupujesz Dedę RS, na której ten wynalazek jest wzorowany (choć to nie jest 100% zgodna wizualnie kopia) i sprawdzasz, czy też coś się zepsuje. Jak się Deda zepsuje - znaczy się projekt wadliwy i nieprzemyślany. Jak się Deda nie zepsuje, to jednak sprawa wykonania tego aliekspresowego g...wna. No i może wtedy się przekonasz, że poza wyglądem mogą się jeszcze liczyć takie drobne aspekty jak użyte materiały, zastosowany proces technologiczny - rzeczy nie do zweryfikowania ze zdjęcia, możliwe do sprawdzenia tylko na żywca. Problem polega na tym, że Ty już chińskie cudo za 90 zł "na żywca" zweryfikowałeś, a jednak dalej chcesz wierzyć... W takim razie przetestuj Dedę. PS. Wzmianki o przerabianiu karbonowej sztycy z Ali za 90 zł (bo przecież sam piszesz, ze potencjał jest), to raczej zamieszczaj w dziale "największe rowerowe druciarstwo". 1 Cytuj
szajbna Napisano Czwartek o 16:04 Napisano Czwartek o 16:04 @WojtasTaba https://pl.aliexpress.com/item/1005005039332236.html daj znać czy będzie lepsza 😉 1 Cytuj
Mandoleran Napisano Czwartek o 16:13 Napisano Czwartek o 16:13 @WojtasTaba A co by było jakbyś akurat zjeżdżał z jakieś góry a pod tyłkiem by nie tylko strzeliło, ale się rozpadło w mak zaliczając glebę po której nie wiadomo co będzie dalej? Dalej byś chciał dać szanse nie wiedząc czy wstaniesz od wózka, no sorry ale jak za bardzo cenie swoje zdrowie. Takie rzeczy jak sztyca, mostek czy kierownik to tylko sprawdzone i markowe, bo w razie czego to mam do kogo uderzać, a Ty do kogo będziesz uderzał, do chiniola co robił tego twora w piwnicy 🤣. Cytuj
WojtasTaba Napisano Czwartek o 17:20 Autor Napisano Czwartek o 17:20 (edytowane) Godzinę temu, szajbna napisał: @WojtasTaba https://pl.aliexpress.com/item/1005005039332236.html daj znać czy będzie lepsza 😉 Zamówione 👍 Zobaczę, ocenię - dzięki @HSM Jak suport Ci się obręci w rowerze to myślisz o wymianie suportu, czy całego roweru? Tutaj oddzielne elementy - elementy mocowania są kijowe, ale sama sztyca może być w porzadku. Co więcej widać, że są wersje z innym mocowaniem i jestem ciekaw jak ten drugi typ się sprawuje. Cytat "największe rowerowe druciarstwo" Na pewno większego nie widziałeś wymiana mocowania na inne... ciekawe jaki jest prawdziwy powód, dla którego w co niektórych wzbudza to aż tak ogromne emocje. Nie negatywne opinie, bo na kilka komentarzy nie padła ani jedna obiektywna wypowiedź podparta racjonalnymi argumentami - jedynie silne emocje. Więc skąd to? Zagrożenie na rynku handlu? Cytat A co by było jakbyś akurat zjeżdżał z jakieś góry a pod tyłkiem by nie tylko strzeliło, ale się rozpadło w mak zaliczając glebę po której nie wiadomo co będzie dalej? Dalej byś chciał dać szanse nie wiedząc czy wstaniesz od wózka, no sorry ale jak za bardzo cenie swoje zdrowie. Takie rzeczy jak sztyca, mostek czy kierownik to tylko sprawdzone i markowe, bo w razie czego to mam do kogo uderzać, a Ty do kogo będziesz uderzał, do chiniola co robił tego twora w piwnicy 🤣. To nadal bym stał na pedałach. Poza tym w tym roku zaliczyłem już dwie gleby, a kiedyś nie było tygodnia, żebym się nie wyrżnął, a Ty mi o tym, że pęknięcie sztycy wyśle rowerzyste na wózek. Jakby ktoś zaraz rzucił, że chiński karbon nie jest wegański to nawet się nie zdziwię. Edytowane Czwartek o 17:22 przez WojtasTaba Cytuj
szajbna Napisano Czwartek o 17:39 Napisano Czwartek o 17:39 @WojtasTaba myślę że wielu z nas korzysta z aliexpresowych zakupów co widać nie raz w komentarzach. Tutaj jednak wchodzimy mocno w bezpieczeństwo (sztyce, kierownice ) Ciekawostką jest natomiast że w przypadku kół z aliexpress nie mają ludzie oporów 🤔 1 Cytuj
HSM Napisano Czwartek o 17:40 Napisano Czwartek o 17:40 Hmmm... nowa sztyca jest o 72% droższa od starej. Na pewno będzie też 72% lepsza 🙂 Gdyby ten wątek nie rozwijał się przed moimi oczami, to bym nie uwierzył...! Cytuj
Tyfon79 Napisano Czwartek o 18:10 Napisano Czwartek o 18:10 38 minut temu, WojtasTaba napisał: Poza tym w tym roku zaliczyłem już dwie gleby, a kiedyś nie było tygodnia, żebym się nie wyrżnął, a Ty mi o tym, że pęknięcie sztycy wyśle rowerzyste na wózek. Jakby ktoś zaraz rzucił, że chiński karbon nie jest wegański to nawet się nie zdziwię. Ja pitole ile ty masz lat szanowny przyjacielu bo albo coś ze mną jest nie teges jak jesteś w sile wieku chłop albo ten świat na serio zaczyna mi odjeżdżać w siną dal. Nie musisz odpowiadać jak to tajemnica. Cytuj
Przecietny Napisano Czwartek o 18:40 Napisano Czwartek o 18:40 Ja nigdy nie miałem sztycy karbonowej z ali w sumie żadnej karbonowej jeszcze nie miałem😁 ale znam kilka osób które mają.Tu na forum też są ludzie którzy sobie chwalą a Ty po prostu miałeś pecha, zdarza się. Jest też może inna przyczyna, Ci użytkownicy najczęściej wybierają jakieś 4 czy 5 znanych sprawdzonych firm, moze one są trwalsze i pewniejsze a ta którą kupiłeś do nich nie należy. Cytuj
Thomass13 Napisano Czwartek o 19:03 Napisano Czwartek o 19:03 Ja już się definitywnie wyleczyłem z dziadostwa z Aliexpress. A to kolejny przykład dlaczego tam nie kupię więcej. Może ja przepłaciłem dając za sztycę w PL ponad 300 zł. Tylko że od ponad 2 lat siedzi i nic nie pękło. Ja mam takie przypuszczenia wracając do tematu że owszem duzo jest rzeczy z chin tych sprzedawanych u nas. Tylko że to co u nas idzie przez znanych producentów ma przestrzegane pewne normy. Na Aliespres tego nikt nie kontroluje i efekt jest jaki jest. 2 Cytuj
Mandoleran Napisano Czwartek o 19:32 Napisano Czwartek o 19:32 @Thomass13 Bo jak to się mówi... Biednego nie stać na kupowanie dziadostwa @WojtasTaba To w takim bądź razie życzę ci mniej gleb, ja takiego szczęścia nie mam - bo jak ja się wyglebiłem to byłem 2 tygodnie w szpitalu. Cytuj
chrismel Napisano Czwartek o 22:12 Napisano Czwartek o 22:12 5 godzin temu, Mandoleran napisał: co by było jakbyś akurat zjeżdżał z jakieś góry a pod tyłkiem by nie tylko strzeliło, ale się rozpadło w mak Nie trzeba zjeżdżać z góry. 2 lata temu byłem świadkiem wypadku jak na prostej ścieżce rowerowej komuś pękło jarzmo siodełka. Prędkość sądzę około 25 km/h. Rower trochę porysowany, zbita przednia lamka, uszkodzone chwyty no ale to detale. Gość - ogólne potłuczenia + złamana ręka. Akurat to nie była jego wina. Po prostu pech - raczej zmęczenie materiału bo rower wyglądał na zadbany i bez wynalazków. Ale fundowanie sobie takich potencjalnych "atrakcji" żeby zaoszczędzić kilka złotych i zyskać co ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi