Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,  

przymierzam się do wymiany zepsutej tylnej lampki w moim 40-letnim rowerze miejskim (lampka połączona z dynamem, montowana klasycznie na błotniku), ale mam problem z jej podłączeniem.

Dotychczasowa lampka ma jeden kabel, który biegnie przez cały rower i wchodzi do lamki przez okrągły otwór na jej plecach i styka się później z blaszką zasilającą żarówkę. Zamiennik, który kupiłam ma tymczasem wejście na dwa kable (i wewnątrz 2 blaszki), ale też podobny otwór jak stara lampka, przez który można przeciągnąć kabel do wnętrza lampki - tylko jak i do czego go przyczepić?

Czy i jak da się zamontować nową lampkę, gdy do dyspozycji jest tylko jeden kabel? Czy też technika poszła nieodwołalnie do przodu i standardem jest teraz przewód który ma 2 końcówki? Z góry dziękuję za poratowanie wskazówkami 🙂. W razie potrzeby mogę wrzucić tu zdjęcia starej i nowej lampki.

Edytowane przez hiolka
literówki w tytule
Napisano

Żeby żarówka się zaświeciła musi zamknąć się obwód,  musi być kabel doprowadzający napięcie i powrotny . Czyli niby dwa. W rowerze rolę drugiego przewodu pełni rama . Czyli napięcie doprowadzone jest przewodem do jednej ,,blaszki" w oprawce, a druga ,,blaszka " musi być jakoś metalicznie połączona z ramą . Rozumiem że tylny błotnik jest metalowy . Jeden kabelek połącz od dynama do jednego zacisku lampki , a drugi zacisk jakimś kabelkiem do błotnika . Prawdopodobnie nowa lampka jest przystosowana do prądnicy w piaście , nie mam pewności czy to zadziała z klasycznym dynamo . Tzn nie wiem czy napięcia są takie same . 

Napisano

Dziękuję, spróbuję. Mam jeszcze pytanie (bo załączona do lampki instrukcja jest bardzo oszczędna) - wejścia kabli są oznaczone piktogramami, które niestety nic mi nie mówią - jeden przypomina z wyglądu ukośne grabie (uziemienie?), drugi kokardkę. Z którym z nich powinien być połączony kabel idący do błotnika?

Napisano

W starych lampkach, takich do dynamo śrubka mocująca była jednocześnie drugim biegunem . To jest prawdopodobnie lampka do prądnicy w piaście . Śrubka jest pewnie tylko do mocowania i dla tego wejście na 2 przewody . Z tego co pamiętam klasyczne dynamo daje w okolicach 6V więc powinno zadziałać .

Napisano

Stara jest połączona z błotnikiem w taki sposób (widać biegnący do niej pojedynczy kabel). Napięcie jest takie samo, tu nie powinno być konfliktu. Czyli podsumowując - ten pojedynczy kabel połączyć z wejściem po prawej w nowej lampce ("kokardka"), a do wejścia po lewej dołączyć inny kabel i połączyć go z metalowym błotnikiem, żeby zamknąć obwód?
 image.png.186f088e5369889a39eec74e4740809d.png