cervandes Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca Łyżka dziegciu dla potomnych. Piasty fade nie lubią być moczone, myte. Zrobiłem eksperyment i dwa pierwsze mycia po zimowym serwisie zrobiłem na sucho, tj myjąc rower zdjąłem koła z niego, obręcze, opony normalnie umyłem wodą ale kasetę szczotkowałem na sucho. Zajrzałem do bębenka i tam było wszystko cacy, smar miał prawie normalny kolor. Kolejne dwa mycia to już bez zdejmowania kółek - akra na kasetę, łańcuch, pędzelkowanie + woda do spłukania. W bębenku bagno, bębenek głośny, bębenkowi zdarzyło się pod obciążeniem trzeszczeć. Czyszczenie to robota prosta łatwa i przyjemna, ściąga się endcap po odkręceniu kasety i można wszystko ładnie wyczyścić. No ale poziom szczelności do jakiego przyzwyczaiły mnie piasty DT Swiss to to zdecydowanie nie jest. Kręcą się koła obłędnie, nie mam z nimi żadnego problemu nadal, ale do cięższej rąbanki i gorszego traktowania to się zwyczajnie nie nadają. A jak ktoś używa karchera do mycia to już całkiem poroniona pomysła. 3 Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 10:56 Autor Napisano Poniedziałek o 10:56 @cervandes, a jak wg Ciebie z głośnością bębenka w skali od 1 do 5? Gdzie 1 to najcichszy 🙂. Cytuj
cervandes Napisano Poniedziałek o 12:44 Napisano Poniedziałek o 12:44 @chudzinki - trzeba pamiętać, że to zapadki i to zaledwie trzy. Moim zdaniem jak na zapadkowe koła to jest zdecydowanie głośniej niż w produktach typu Shimano, ale nie ma karabinu jak przy Hope czy innych Chris Kingach. No cyka, wyraźnie, ale nie głośno. No i im więcej smaru tym ciszej, problemów z zazębaniem po napakowaniu DT Special Grease nie odnotowałem. Kółka zrobiły ze mną 5,5kkm, nadal bezproblemowo się toczą, są proste i pomimo coraz ostrzejszego traktowania - nie mam do nich uwag - poza już wspominaną szczelnością bębenka. Jak się jesień skończy to zajrzę. 1 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 07:12 Autor Napisano wczoraj o 07:12 (edytowane) Cytat Moim zdaniem jak na zapadkowe koła to jest zdecydowanie głośniej niż w produktach typu Shimano @cervandes @Dokumosa, a do jakich Shimano porównujecie? Dopytuję, bo chcę naprawdę coś cichego. Za wyjątkiem Onyx oczywiście 🙂. Zastanawiam się jak głośna jest FH-MT510 w porównaniu do Newmen... Na YT jest pełno filmików, ale wsłuchując się to żaden odnośnik wg mnie. Z tego co mam teraz w domu to od najcichszej: Fulcrum, Newmen, Shimano MT400, Giant` owskie. Edytowane wczoraj o 07:23 przez chudzinki Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 07:46 Napisano wczoraj o 07:46 Wszystko zależy ile smaru w środku i jaka temperatura na zewnątrz. Newmeny są łatworozbieralne (nie musisz ściągać kasety) więc możesz sobie zrobić tak cicho jak potrzebujesz. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 07:54 Mod Team Napisano wczoraj o 07:54 @chudzinki U mnie nowa 410 -tka nawet ładnie cykała, a po serwisie jakby mniej - pewnie smaru nie żałowali. Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 08:48 Autor Napisano wczoraj o 08:48 58 minut temu, Dokumosa napisał: Wszystko zależy ile smaru w środku Cytat U mnie nowa 410 -tka nawet ładnie cykała, a po serwisie jakby mniej - pewnie smaru nie żałowali. No właśnie z tym smarem to nie chciałbym przesadzić... 58 minut temu, Dokumosa napisał: Newmeny są łatworozbieralne (nie musisz ściągać kasety) A nie każdy MS tak ma? Wcześniej w ogóle o tym nie wiedziałem, ale odkąd zacząłem używać to wszystkie, które miałem w rękach tak mają. FH-MT510 chyba też? Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi 🙂. Cytuj
chudzinki Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Mam nadzieję, że szybko do tematu kół nie wrócę (!), ale jakby ktoś się wypowiedział odnośnie piasty FH-MT510 i MS to byłoby miło 🙂. Cytuj
leejoonidas Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Jeżeli jakaś zapadka w tej piaście pęknie to jest ona nie do kupienia jako osobna część. Dobra informacja jest taka że jak już się to stanie to odezwij się do mnie, a ja takie zapadki znajdę u siebie. Edytowane 6 godzin temu przez leejoonidas 1 Cytuj
michalr75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Nie wiem czy już cos kupiłeś, ale właśnie składają się koła do roweru żony, obręcze DT XR331, piasty Novatec 791/792sb, szprychy Sapim D-light, komplet łysych kół 1550g, cena 1600 pln. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 godzin temu Mod Team Napisano 5 godzin temu 20 mm wewnętrznie ? Nie warto 1 Cytuj
michalr75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @KrissDeValnorTak, ale myślisz że to ma jakieś większe znaczenie ile tam jest mm? Cytuj
wr81 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Najwyraźniej kupione. W newsletterze wiadomego outletu ostatnio rzucają trochę Sun i Reynoldsa... Np. takie https://hayesbicycle.com/products/duroc-30-pro-29 <200EUR z wysyłką Dźwięk piast Super Bubba do włąsnej oceny.. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowane) @wr81, miałem (a w zasadzie mam jeszcze i chyba pójdą na sprzedaż) Sunrigle Duroc - głośne, ale przyzwyczaiłem się. Od córek pozbierałem giantowskie - masakrycznie głośne, ale jeździłbym dalej gdyby nie sytuacja z soboty gdzie z Mosornego zjeżdżałem bez łańcucha i to było cudowne 🙃. Dlatego wypytywałem i postawiłem na Newmeny. 13 minut temu, michalr75 napisał: ale myślisz że to ma jakieś większe znaczenie ile tam jest mm? "Troszku" ma... Edytowane 5 godzin temu przez chudzinki Cytuj
michalr75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Oświećcie mnie Do jazdy rekreacyjnej po niezbyt trudnym terenie raczej nie będzie to miało większego znaczenia, a dość mocno wpłynie na wagę kół. Edytowane 4 godziny temu przez michalr75 Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Ale tu nie ma żadnej filozofii - zupełnie inaczej układa się i zachowuje opona na szerszej obręczy. Ja kompletnie nie widzę u siebie opony choćby 2.25 na obręczy 22 mm. Ale na szutry czemu nie 🙂. 1 Cytuj
wr81 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: Jeżeli jakaś zapadka w tej piaście pęknie to jest ona nie do kupienia jako osobna część. Do piast Fade? https://www.bike-discount.de/en/newmen-pawl-set-for-fade-mtb-hubs oznaczone jako New więc może rzeczywiście nie było dostępności.. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Ale ja odniosłem się do piasty FH-MT510, a nie do piasty Newmen. 2 godziny temu, michalr75 napisał: obręcze DT XR331, Bardzo wiotkie są te obręcze, kilka dni temu robiłem tylne koło na tej obręczy i przeciągnąłem naciąg szprych do 125-130 kgf i obręcz już zaczęła się ósemkować, dlatego jeśli żonka jest lekka tak w okolicach 60kg wagi to będą dobre. Te 20mm szerokości wewnątrz to idealne jest na oponę 30C-35C, ale widziałem ostatnio dziewczynę jak jechała na tych obręczach na bardzo szerokich kapciach i dobrze to wyglądało. Edytowane 2 godziny temu przez leejoonidas Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu @leejoonidas ja też byłem przekonany, że Ty o Newmen` ach piszesz. Cytuj
michalr75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @leejoonidas Waga poniżej 60kg, koła będą do roweru MTB, przydałoby się tam założyć kapcie minimum 2,2. Te bardzo szerokie które widziałeś to miały jaką szerokość? Cytuj
michalr75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @leejoonidas A to co polecasz w podobnej wadze, szersze (22mm wewnętrznie bądź więcej) ale wciąż z DT? Bo jeszcze jest czas żeby zmienić obręcze Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, chudzinki napisał: Ja kompletnie nie widzę u siebie opony choćby 2.25 na obręczy 22 mm. Godzinę temu, leejoonidas napisał: Te 20mm szerokości wewnątrz 59 minut temu, michalr75 napisał: przydałoby się tam założyć kapcie minimum 2,2. A to jest obręcz 20 mm... To jeszcze ciekawiej 🙃. @michalr75, zmieniaj póki możesz. Cytuj
leejoonidas Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Dt xr361 ma wewnątrz 22,5mm szerokości i waga w okolicach 410g, Jest asymetryczna czyli będzie lepszy rozkład naciągu szprych lewa/prawa strona koła, co wpłynie na lepszą boczną sztywność. Można jeszcze zróżnicować grubość szprych między lewą i prawą stroną i osiągnąć ten sam naciąg po lewej i po prawej stronie koła. Edytowane 1 godzinę temu przez leejoonidas Cytuj
cervandes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jeszcze lżejsze i jeszcze szersze niż DT: https://www.bike-discount.de/en/newmen-evolution-sl-x.r.25-29-rim?number=20130749&__delivery=30&__currency=1&gad_source=1&gad_campaignid=2043254636&gbraid=0AAAAADnpmkDlvAc2wyA0sMndoYP9Ok0fZ&gclid=Cj0KCQjwovPGBhDxARIsAFhgkwT_6sFmXXRuIXrlLs4BHz_Te1I-lEZ3PIaqhoi3cMMgZDP3cbbwe5AaAlnxEALw_wcB A co do kółek to jestem od teraz posiadaczem najcichszych kół w okolicy. Po tekście, że newmeny są ciche poszedłem do piwnicy, zerwałem kasetę z bębenkiem, wyczyściłem, posmarowałem obficie Sram Butter i wygląda na to, że piasta zazębia doskonale a jest cichuteńka. Zobaczymy jak się sprawdzi w boju i czy cisza jest fajna. Bo chyba zaczęła się jakaś moda na ciche piasty, coraz więcej ludzi o tym wspomina. Trzeba podążać za trendami. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi