cervandes Napisano 29 Czerwca Napisano 29 Czerwca Łyżka dziegciu dla potomnych. Piasty fade nie lubią być moczone, myte. Zrobiłem eksperyment i dwa pierwsze mycia po zimowym serwisie zrobiłem na sucho, tj myjąc rower zdjąłem koła z niego, obręcze, opony normalnie umyłem wodą ale kasetę szczotkowałem na sucho. Zajrzałem do bębenka i tam było wszystko cacy, smar miał prawie normalny kolor. Kolejne dwa mycia to już bez zdejmowania kółek - akra na kasetę, łańcuch, pędzelkowanie + woda do spłukania. W bębenku bagno, bębenek głośny, bębenkowi zdarzyło się pod obciążeniem trzeszczeć. Czyszczenie to robota prosta łatwa i przyjemna, ściąga się endcap po odkręceniu kasety i można wszystko ładnie wyczyścić. No ale poziom szczelności do jakiego przyzwyczaiły mnie piasty DT Swiss to to zdecydowanie nie jest. Kręcą się koła obłędnie, nie mam z nimi żadnego problemu nadal, ale do cięższej rąbanki i gorszego traktowania to się zwyczajnie nie nadają. A jak ktoś używa karchera do mycia to już całkiem poroniona pomysła. 3 Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 10:56 Autor Napisano Poniedziałek o 10:56 @cervandes, a jak wg Ciebie z głośnością bębenka w skali od 1 do 5? Gdzie 1 to najcichszy 🙂. Cytuj
cervandes Napisano Poniedziałek o 12:44 Napisano Poniedziałek o 12:44 @chudzinki - trzeba pamiętać, że to zapadki i to zaledwie trzy. Moim zdaniem jak na zapadkowe koła to jest zdecydowanie głośniej niż w produktach typu Shimano, ale nie ma karabinu jak przy Hope czy innych Chris Kingach. No cyka, wyraźnie, ale nie głośno. No i im więcej smaru tym ciszej, problemów z zazębaniem po napakowaniu DT Special Grease nie odnotowałem. Kółka zrobiły ze mną 5,5kkm, nadal bezproblemowo się toczą, są proste i pomimo coraz ostrzejszego traktowania - nie mam do nich uwag - poza już wspominaną szczelnością bębenka. Jak się jesień skończy to zajrzę. 1 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 07:12 Autor Napisano wczoraj o 07:12 (edytowane) Cytat Moim zdaniem jak na zapadkowe koła to jest zdecydowanie głośniej niż w produktach typu Shimano @cervandes @Dokumosa, a do jakich Shimano porównujecie? Dopytuję, bo chcę naprawdę coś cichego. Za wyjątkiem Onyx oczywiście 🙂. Zastanawiam się jak głośna jest FH-MT510 w porównaniu do Newmen... Na YT jest pełno filmików, ale wsłuchując się to żaden odnośnik wg mnie. Z tego co mam teraz w domu to od najcichszej: Fulcrum, Newmen, Shimano MT400, Giant` owskie. Edytowane wczoraj o 07:23 przez chudzinki Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 07:46 Napisano wczoraj o 07:46 Wszystko zależy ile smaru w środku i jaka temperatura na zewnątrz. Newmeny są łatworozbieralne (nie musisz ściągać kasety) więc możesz sobie zrobić tak cicho jak potrzebujesz. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 07:54 Mod Team Napisano wczoraj o 07:54 @chudzinki U mnie nowa 410 -tka nawet ładnie cykała, a po serwisie jakby mniej - pewnie smaru nie żałowali. Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 08:48 Autor Napisano wczoraj o 08:48 58 minut temu, Dokumosa napisał: Wszystko zależy ile smaru w środku Cytat U mnie nowa 410 -tka nawet ładnie cykała, a po serwisie jakby mniej - pewnie smaru nie żałowali. No właśnie z tym smarem to nie chciałbym przesadzić... 58 minut temu, Dokumosa napisał: Newmeny są łatworozbieralne (nie musisz ściągać kasety) A nie każdy MS tak ma? Wcześniej w ogóle o tym nie wiedziałem, ale odkąd zacząłem używać to wszystkie, które miałem w rękach tak mają. FH-MT510 chyba też? Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi 🙂. Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Mam nadzieję, że szybko do tematu kół nie wrócę (!), ale jakby ktoś się wypowiedział odnośnie piasty FH-MT510 i MS to byłoby miło 🙂. Cytuj
leejoonidas Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Jeżeli jakaś zapadka w tej piaście pęknie to jest ona nie do kupienia jako osobna część. Dobra informacja jest taka że jak już się to stanie to odezwij się do mnie, a ja takie zapadki znajdę u siebie. Edytowane 4 godziny temu przez leejoonidas 1 Cytuj
michalr75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nie wiem czy już cos kupiłeś, ale właśnie składają się koła do roweru żony, obręcze DT XR331, piasty Novatec 791/792sb, szprychy Sapim D-light, komplet łysych kół 1550g, cena 1600 pln. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 godziny temu Mod Team Napisano 3 godziny temu 20 mm wewnętrznie ? Nie warto 1 Cytuj
michalr75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @KrissDeValnorTak, ale myślisz że to ma jakieś większe znaczenie ile tam jest mm? Cytuj
wr81 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Najwyraźniej kupione. W newsletterze wiadomego outletu ostatnio rzucają trochę Sun i Reynoldsa... Np. takie https://hayesbicycle.com/products/duroc-30-pro-29 <200EUR z wysyłką Dźwięk piast Super Bubba do włąsnej oceny.. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowane) @wr81, miałem (a w zasadzie mam jeszcze i chyba pójdą na sprzedaż) Sunrigle Duroc - głośne, ale przyzwyczaiłem się. Od córek pozbierałem giantowskie - masakrycznie głośne, ale jeździłbym dalej gdyby nie sytuacja z soboty gdzie z Mosornego zjeżdżałem bez łańcucha i to było cudowne 🙃. Dlatego wypytywałem i postawiłem na Newmeny. 13 minut temu, michalr75 napisał: ale myślisz że to ma jakieś większe znaczenie ile tam jest mm? "Troszku" ma... Edytowane 3 godziny temu przez chudzinki Cytuj
michalr75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Oświećcie mnie Do jazdy rekreacyjnej po niezbyt trudnym terenie raczej nie będzie to miało większego znaczenia, a dość mocno wpłynie na wagę kół. Edytowane 3 godziny temu przez michalr75 Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Ale tu nie ma żadnej filozofii - zupełnie inaczej układa się i zachowuje opona na szerszej obręczy. Ja kompletnie nie widzę u siebie opony choćby 2.25 na obręczy 22 mm. Ale na szutry czemu nie 🙂. 1 Cytuj
wr81 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: Jeżeli jakaś zapadka w tej piaście pęknie to jest ona nie do kupienia jako osobna część. Do piast Fade? https://www.bike-discount.de/en/newmen-pawl-set-for-fade-mtb-hubs oznaczone jako New więc może rzeczywiście nie było dostępności.. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Ale ja odniosłem się do piasty FH-MT510, a nie do piasty Newmen. 2 godziny temu, michalr75 napisał: obręcze DT XR331, Bardzo wiotkie są te obręcze, kilka dni temu robiłem tylne koło na tej obręczy i przeciągnąłem naciąg szprych do 125-130 kgf i obręcz już zaczęła się ósemkować, dlatego jeśli żonka jest lekka tak w okolicach 60kg wagi to będą dobre. Te 20mm szerokości wewnątrz to idealne jest na oponę 30C-35C, ale widziałem ostatnio dziewczynę jak jechała na tych obręczach na bardzo szerokich kapciach i dobrze to wyglądało. Edytowane 1 godzinę temu przez leejoonidas Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu @leejoonidas ja też byłem przekonany, że Ty o Newmen` ach piszesz. Cytuj
michalr75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @leejoonidas Waga poniżej 60kg, koła będą do roweru MTB, przydałoby się tam założyć kapcie minimum 2,2. Te bardzo szerokie które widziałeś to miały jaką szerokość? Cytuj
michalr75 Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu @leejoonidas A to co polecasz w podobnej wadze, szersze (22mm wewnętrznie bądź więcej) ale wciąż z DT? Bo jeszcze jest czas żeby zmienić obręcze Cytuj
chudzinki Napisano 1 minutę temu Autor Napisano 1 minutę temu 2 godziny temu, chudzinki napisał: Ja kompletnie nie widzę u siebie opony choćby 2.25 na obręczy 22 mm. Godzinę temu, leejoonidas napisał: Te 20mm szerokości wewnątrz 59 minut temu, michalr75 napisał: przydałoby się tam założyć kapcie minimum 2,2. A to jest obręcz 20 mm... To jeszcze ciekawiej 🙃. @michalr75, zmieniaj póki możesz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi