Skocz do zawartości

[Napęd] 2x8 przerzutka MTB co najlepsze na koniec 2023r.?

spiwor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozklekotała mi się seryjna tylna przerzutka (alivio lub acera) I poszukuję czegoś lepszego na wymianę. 

Bardzo dużo jest starszych tematów i po wielu minutach czytania wyszło mi, że najlepsze co założyć to rd-m592, a tu nagle, w nowszym temacie wyskakuje, że lepsze będzie rd-m772.

Chyba się poddaję i muszę zapytać- co założyć do napędu 8 rzędowego, który lekko nie ma?

Napisano

Przy tak małej różnicy w cenie, xt bym wziął. Ale pytanie czy nie lepiej zmienić na 10 rzędów. Przerzutka tańsza i ze sprzęgłem, lepszej jakości kasety i łańcuchy. Pomyśl nad tym bo gra warta świeczki.

Napisano

Nowa XT 8/9rz to koszt 250zł. Zmiana na 10rz to nowa przerzutka  + kaseta + łańcuch + manetka. Robi się znacznie wyższy koszt. Jeśli napęd 2x8 się do tej pory sprawdzał to wymieniłbym tylko przerzutkę.

Napisano

Dla napędu 8-rzędowego, zarówno Shimano Deore RD-M592, jak i SLX RD-M772 są dobrymi wyborami. Obydwa są przerzutkami tylnymi o solidnej konstrukcji i wydajności. Jednakże, zazwyczaj Deore RD-M592 jest bardziej niż wystarczający dla wielu rowerzystów i oferuje dobrą wartość w porównaniu do SLX. Jeśli zależy Ci na wydajności i masz większy budżet, to SLX RD-M772 może być drobną aktualizacją. Warto jednak pamiętać, że efektywność przerzutki jest również uzależniona od ogólnej jakości napędu, w tym kasety, łańcucha i manetek.

Napisano
Cytat

Hej, leon7877, albo zacznij w końcu mówić ludzkim językiem i poprawnie po polsku, albo zamilknij.

On chyba serio wkleja odpowiedzi generowane przez chatGPT.

Pozostając w temacie, to miałem temat remontu napędu 3x8, ale sprawdziłem na allegro koszty przejścia na 1x11:

85zł przerzutka RD-M5100-SGS

170zł kaseta CS-M5100 11-51

65zł manetka SL-M5100-R

53zł łańcuch SRAM PC-1130

80zł blat nw do korby.

Za tę sumę szkoda mi było każdej stówy wrzuconej w 3x8, więc poszedł do piwnicy 😄

Napisano

Zastanawiałem się nad przejściem na więcej rzędów, jednak faktycznie na tę chwilę 8 mi wystarcza,  fakt, największą zębatka mogłaby być większa, jednak zmienię to gdy kaseta się skończy. 

Dziękuję za pomoc, zakupiona rd-m772 😀

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam mały problem. 

Przy okazji wymiany przerzutki, założyłem kasetę 11-40 i w przerzutce (rd-m772) dosłownie kawałeczek brakuje śruby regulacyjnej odsunięcia kółka zębatki od kasety, czy jest możliwość kupienia gdzieś trochę dłuższej tej śruby?

Napisano

Sorry za tamtego posta, spanikowałem, w castoramie śrubka M4x25 za 1,67zł zamiast oryginalnej b załatwiła sprawę.

Po wymianie śrubki w warunkach polno-szosowych przerzutka bardzo dobrze działa z kasetą 11-40, jak będzie w górach (i czy to miało sens), zobaczymy...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podłączę się pod ten temat. Chcę zamontować nowy napęd - koniecznie 2x - do starego roweru trekingowego, który będzie jeździł z sakwami i to również po górkach. Z tyłu chciałbym zamontować kasetę 8 lub 9 rzędów, więcej nie potrzebuję przy 2x z przodu.

Idealne przełożenia pod moim kątem oferuje Shimano Cues 40-26 https://allegro.pl/oferta/shimano-cues-fc-u4000-9-10-11s-korba-40-26t-175mm-na-kwadrat-15058627460

I tu mam trzy pytania:

1) Czy dobrze rozumiem, że do jeżeli do ww. korby będzie przednia przerzutka z grupy Cues (https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-cues-fd-u4000-pd38304/?v_Id=210794) to tył mogę rozwiązać jak mi się podoba byle przód i tył mógł obsługiwać ten sam łańcuch?

2) Czy dobrze rozumiem, że rekomendowany przez Shimano dla ww. korby łańcuch 11 rzędowy może bardzo średnio współpracować ze standardową kasetą 9 rzędową?

3)  Czy Cuesowa kaseta 9rzędowa może być montowana na standardowym bębęnku Shimano/Sram? Shimano pisze, że do tej kasety musi być

obraz.png.90308dace0ebbcecf8fdbeb0730fff18.png

Co znaczy HG spline M??

obraz.thumb.png.6430082eb81cdc4c8312b29c719a5166.pngobraz.thumb.png.83dcd1b54e2e1980549afad2ef05378c.png

obraz.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...