Skocz do zawartości

[rama] spec penkł ?

R4Vr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dzisiaj po myciu roweru zrobiłem małą inspekcję bo dawno nie sprawdzałem i moim oczom ukazał się taki oto widok, to już jest koniec nie ma już nic ? czy jesteśmy wolni możemy jeździć dalej ? rowerek to spec rockhopper.

P31014-175849.jpg

Napisano

Jedni się chwalą, że kupili Speca, czy Treka z dożywotnią gwarancją na ramę, a inni o tym zapominają ;)

Znajdź papiery i idź do sklepu, najlepiej tego, w którym był kupiony i zareklamuj.

Napisano

O dożywotniej gwarancji wiem, ale właśnie czytałem warunki gwarancji i traci się gwarancje jeśli była modyfikacja roweru lub jego części, powinno się też robić raz w roku przegląd techniczny, w moim rowerze oryginalna jest tylko rama, koła i siodełko, więc to chyba tyle z gwarancji 😕 z tego co pamiętam to w sklepie mnie nie poinformowano przy zakupie że należy zarejestrować rower aby gwarancja była dożywotnia ale pewności nie mam.

Napisano
20 godzin temu, R4Vr napisał:

Tytuł jest poprawny, tak miało być, śmiesznie 🙃

Rozumiem, "wziął i penkł", skubaniec. 

Spokojnie możesz jeździć dalej, najwyżej "skrencisz" kark.

Napisano

Spec to nie decathlon, który będzie się doszukiwał najmniejszej bzdury, aby uznać reklamację za niezasadną.

Moim zdaniem warto spróbować, bo w Specu i innych markach premium czasem przechodzą takie reklamacje, o których powiedziałbym, że nigdy w życiu.

Jeżeli masz papiery, a w sklepie, w którym kupiłeś pracuje ktoś kto choć trochę będzie chciał Ci pomóc, to myślę, że nie będzie problemu.

Nic Cię to nie kosztuje, a i roweru nikt Ci nie zabierze, bo reklamacje w Specu ogarnia się na zasadzie wysłania zdjęć, a nie sprzętu.

Także dziwię się, że żalisz się z tytułu pękniętej ramy. Ja daję Ci gotowe rozwiązanie, a wszyscy dookoła, włącznie z autorem wątku mówią, że to nie ma sensu.

Przepraszam za offtop.

A w odpowiedzi na pytanie z pierwszego postu:

Nie jest to zdjęcie rentgenowskie i nikt nie będzie w stanie stwierdzić czy to pęknięcie metalu, czy tylko lakieru.

Jeździj do momentu aż odpadnie to będziesz miał pewność, albo zrób jak opisałem powyżej i ciesz się być może nową ramą.

Napisano
Cytat

Spec to nie decathlon, który będzie się doszukiwał najmniejszej bzdury, aby uznać reklamację za niezasadną.

@Maciek.B, Decathlon? Doszukiwał się? Mam zupełnie inne zdanie jeżeli chodzi o tak ewidentne sprawy. Mówimy o tym samym sklepie? 🙂

Napisano

Możliwe, że "pynkł", ale możliwe nie "pynkł" Panie. Jest możliwość, że to nie pęknięcie materiału, a samej powłoki lakierniczej. Nie twierdzę, że tak jest, ale że to możliwe. Dlaczego? Jak spojrzysz na linię pęknięcie to przebiega przez detal właściwy i spaw. Pęknięcie materiału nastąpiło by raczej wzdłuż lub w okolicach spawu. Oczywiście możliwe, że pęknięcie materiału jest pod powłoką, która straciła punktową adhezję i zapracowała sobie na swój sposób- ale to rzadko się dzieje.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Spec wymienił na nowy rower z tego rocznika, pomimo że rejestracja roweru na stronie była zrobiona trochę za późno, oddali też stary rower abym mógł przełożyć lepsze części do nowego, a właściwie nie zabierali, cały proces opierał się na wysłanych zdjęciach. Dzisiaj przeszlifowałem starą ramę na pęknięciu i faktycznie aluminium się rozłazi w miejscu pęknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...