Skocz do zawartości

[kask] lekki kask na gravel z siatką na owady

Clover93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam mojego pierwszego kasku, jeżdżę na gravelu (około 65% asfaltem, 35% szuter/bezdroża). 

Nie wiem zbytnio na co zwracać uwagę, już wiem że chcę aby miał siatkę przeciw owadom, dobrą wentylację i miejsce na kucyk (mam długie włosy). 

Podoba mi się ten model https://www.centrumrowerowe.pl/kask-rowerowy-rudy-project-venger-pd21377/?v_Id=136655 ale nie wiem czy nie jest trochę ciężki i wolałabym trochę tańszy. 

Budżet to tak max 500 zł, chociaż wolałbym koło 300 zł.

Z góry dziękuję za propozycje. 

Napisano

Nie wiem, nie testowałem go, tylko z tego co czytałem to wszędzie ludzie pisali by skupiać się by były maksymalnie zbliżone do 200g i żeby nie przekraczały 300g, ten z tego co kojarzę to koło 280g ma chyba. 

Na całodniowe wyprawy nie będzie uciążliwy? 

Napisano

To pierwszy kask w życiu? Czy 200g czy 300 nie ma dużego znaczenia, ważne jest żeby konkretny model i rozmiar wchodził na głowę nie bujał się nie kłuł, blokował szczelnie  pot cieknący do oczu..  i mieścił włosy …. Możesz w sklepie przymierzyć kask premium z systemem za milion monet i nie być zadowolony…  otwory wentylacyjne w kasku czy siatka na muchy - są ważne ale samo dopasowywanie to podstawa…

Napisano

Rozmiar M waży dokładnie 244 gramy. Waga kasków jest jak cały szpej rowerowy skolerowana z ceną. Ma być tanio to jest ciężko, ma być lekko to już płacisz za materiały i technologię z kosmosu. Tak jak @itr napisał ma być wygodnie i dopasowanie to zapomnisz , że masz co kolwiewg na głowie. Te parę gramów w tą czy tamtą nie będzie grało takiej roli. Dopasowanie , wyściólka, system regulacyjny oraz otwory wentylacyjne to priorytet.

Napisano

Najważniejsze żeby dobrze leżał, nie uwierał i nie bujał.

Mi najbardziej pasują kaski Met, Bell i Decathlon. 

Za to zupełnie nie mogę dopasować Foxa, Endury czy Abusa.

Druga sprawa to system Mips. Przed zakupem pomyśl czy jest dla ciebie ważny. 

Ja na grawela mam

https://www.rowertour.com/p/211575/kask-rowerowy-met-rivale-ii-mips-czarny?gad=1&gclid=CjwKCAjw6p-oBhAYEiwAgg2PgonySFzbjJvB3H6fxHHyvv8jhEoVE-ELy_lUsK0TKNQ6pUZ633noOhoCDkMQAvD_BwE#rozmiar-M

Ale to nie znaczy że tobie też podpasuje 

Napisano
15 godzin temu, Clover93 napisał:

i miejsce na kucyk (mam długie włosy). 

Kaski chyba nie mają specjalnego miejsca 🙂. A jak dziewczyny sobie radzą? Rozpuszczają włosy całkiem, ewentualnie wiążą kucyk poniżej krawędzi kasku.

Napisano

Z tego co widziałem to chodzi o to że większość jest na tyle wycięta że jest miejsce na wypuszczenie włosów, ale trzeba właśnie zwracać uwagę aby dany model nie był bardziej zabudowany z tył 

Napisano

Niektórzy producenci piszą przy kaskach, że jest miejsce na kucyk, nie wiem czy nie Abus, nie pamiętam. A tak przy okazji to mi pasował np. tańszy Abus Macator, leżał bardzo wygodnie na głowie a droższy Aventor bodajże czy Viantor (nie pamiętam) już nie, coś w nim uwierało. Tak, że trzeba przymierzać bo nawet różne modele z jednej firmy różnie leżą

Napisano

Dziękuję za rady, już kupiłem ten Rudy Project Venger, jest dla mnie bardzo wygodny, po około 5-10 min zapominam że mam na głowie i po 6h nadal nie czuję że go mam. 

Faktycznie leciutki, myślałem że cięższy będzie. Rozmiar L 254g

Kucyk bez problemu wychodzi pod mocowaniem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...