Clover93 Napisano Poniedziałek o 19:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:16 Cześć, szukam mojego pierwszego kasku, jeżdżę na gravelu (około 65% asfaltem, 35% szuter/bezdroża). Nie wiem zbytnio na co zwracać uwagę, już wiem że chcę aby miał siatkę przeciw owadom, dobrą wentylację i miejsce na kucyk (mam długie włosy). Podoba mi się ten model https://www.centrumrowerowe.pl/kask-rowerowy-rudy-project-venger-pd21377/?v_Id=136655 ale nie wiem czy nie jest trochę ciężki i wolałabym trochę tańszy. Budżet to tak max 500 zł, chociaż wolałbym koło 300 zł. Z góry dziękuję za propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano Poniedziałek o 21:38 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:38 Jak ten Rudy jest ciężki to ja nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano Wtorek o 04:08 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 04:08 Nie wiem, nie testowałem go, tylko z tego co czytałem to wszędzie ludzie pisali by skupiać się by były maksymalnie zbliżone do 200g i żeby nie przekraczały 300g, ten z tego co kojarzę to koło 280g ma chyba. Na całodniowe wyprawy nie będzie uciążliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano Wtorek o 04:57 Udostępnij Napisano Wtorek o 04:57 To pierwszy kask w życiu? Czy 200g czy 300 nie ma dużego znaczenia, ważne jest żeby konkretny model i rozmiar wchodził na głowę nie bujał się nie kłuł, blokował szczelnie pot cieknący do oczu.. i mieścił włosy …. Możesz w sklepie przymierzyć kask premium z systemem za milion monet i nie być zadowolony… otwory wentylacyjne w kasku czy siatka na muchy - są ważne ale samo dopasowywanie to podstawa… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano Wtorek o 05:13 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:13 (edytowane) Rozmiar M waży dokładnie 244 gramy. Waga kasków jest jak cały szpej rowerowy skolerowana z ceną. Ma być tanio to jest ciężko, ma być lekko to już płacisz za materiały i technologię z kosmosu. Tak jak @itr napisał ma być wygodnie i dopasowanie to zapomnisz , że masz co kolwiewg na głowie. Te parę gramów w tą czy tamtą nie będzie grało takiej roli. Dopasowanie , wyściólka, system regulacyjny oraz otwory wentylacyjne to priorytet. Edytowane Wtorek o 05:22 przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano Wtorek o 06:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:40 Najważniejsze żeby dobrze leżał, nie uwierał i nie bujał. Mi najbardziej pasują kaski Met, Bell i Decathlon. Za to zupełnie nie mogę dopasować Foxa, Endury czy Abusa. Druga sprawa to system Mips. Przed zakupem pomyśl czy jest dla ciebie ważny. Ja na grawela mam https://www.rowertour.com/p/211575/kask-rowerowy-met-rivale-ii-mips-czarny?gad=1&gclid=CjwKCAjw6p-oBhAYEiwAgg2PgonySFzbjJvB3H6fxHHyvv8jhEoVE-ELy_lUsK0TKNQ6pUZ633noOhoCDkMQAvD_BwE#rozmiar-M Ale to nie znaczy że tobie też podpasuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano Wtorek o 08:38 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:38 Z takimi włosami to pewnie ze dwa rozmiary większy trzeba będzie wziąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano Wtorek o 10:59 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:59 15 godzin temu, Clover93 napisał: i miejsce na kucyk (mam długie włosy). Kaski chyba nie mają specjalnego miejsca 🙂. A jak dziewczyny sobie radzą? Rozpuszczają włosy całkiem, ewentualnie wiążą kucyk poniżej krawędzi kasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano Wtorek o 11:04 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 11:04 Z tego co widziałem to chodzi o to że większość jest na tyle wycięta że jest miejsce na wypuszczenie włosów, ale trzeba właśnie zwracać uwagę aby dany model nie był bardziej zabudowany z tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano Wtorek o 21:41 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:41 Niektórzy producenci piszą przy kaskach, że jest miejsce na kucyk, nie wiem czy nie Abus, nie pamiętam. A tak przy okazji to mi pasował np. tańszy Abus Macator, leżał bardzo wygodnie na głowie a droższy Aventor bodajże czy Viantor (nie pamiętam) już nie, coś w nim uwierało. Tak, że trzeba przymierzać bo nawet różne modele z jednej firmy różnie leżą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi