Skocz do zawartości

[Korba/koronka 32T] zmiana na większą.

mareckiabc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie mam koronkę mechanizmu korby 32T. Kaseta 10-51. Na płaskich prostych troche mało. Jazda głównie miejska. Zmianana 34 ewentualnie 36 będzie dobrym pomysłem? I którą brać bardziej pod uwagę? 

Stan na teraz: Napęd 1x12

Korba Stout Pro

Zębatka 32 T

Kaseta Deore 6100 12 rzędów 10-51

Przerzutka tył 6100 

Manetka tył 6100 i-spec EV  - w planach 8100 EV

Hamulce m4100 - zamówione już slx7100 (tarcze rt86 180/160)

Ewentualnie co tu jeszcze pozmieniać/ulepszyć aby zmiana była odczuwalna na plus?

Napisano

Napęd masz kompletnie nieprzystosowany do jazdy miejskiej. Niewykluczone że rower też - większa zębatka może się nie zmieścić. Bez zastanowienia próbowałbym zmieścić 36T. No chyba, że masz możliwość dołożenia przedniej przerzutki, to wtedy idzie coś ugrać więcej. I z innym napędem 2x10, 2x11, bardziej miejskim coś da się ugrać. 

Napisano

Z roweru jestem bardzo zadowolony, mieszkam w metropoli tzw miejskiej dzungli więc taki rower bardzo mi pasuje, scieżki przeplatane, chodnikami, krawężnikami, ulicami, zniszczoną nawierzchnią. Napęd 1x12 też mi pasuje jedynie troche za mały blat z przodu stąd chcę coś wymienic. Pewnie najłatwiej tarcza przód - i mowisz nie obawiać się, że 36T będzie za duzo? 

A co do zmiany i dołozenia napędu 2 x to co musiałbym wymienić i dolożyc? Przerzutka przód, manetka przód, tarcze przód i korbe? Czy to wiekszy zabieg? Choć tak jak pisałem 1 x z przodu mi odpowiada i chyba aż takich prędkości z 2 x z przodu nie potrzebuje.

50 minut temu, Maciek.B napisał:

Zmienić rower.

Rower mam świetny a w szczególności jako baza, idealny rozmiar, napęd częścią użytkową wymienną gdy się zużyje lub by dopasować pod użytkownika. Wizualnie też bajka i taki ma być Specialized Chisel w najnowszej ramie.

Napisano
49 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Niewykluczone że rower też - większa zębatka może się nie zmieścić. Bez zastanowienia próbowałbym zmieścić 36T.

@mareckiabc, słowo-klucz "próbowałbym", bo może się okazać, że nawet 34t Ci nie wejdzie. Ty musisz pomierzyć, tudzież przymierzyć.

Napisano

Wszyscy wiemy że Chisel jest idealnym rowerem miejskim;)

Co do tematu, nie wiem który rocznik, ale maksymalna zębatka jaka wchodzi do obecnego Chisela to 36 t. Warto się jednak upewnić, jak pisali wyżej.

Swoją drogą ja w fullu mam 30 z przodu i na dojazdowkach nigdy chyba nie używałem najniższego biegu z tyłu, więc musicie mieć naprawdę mocne nogi i gnać po tych miastach powyżej 35 km/h by zamknąć ten zakres...

Napisano

Miałem 36T zamontowane, na próbę, w poprzednim mtb xc. Do jazdy po płaskim się nadaje, ale w górach to jest męczarnia...

Montując 36T trzeba liczyć się z powiększaniem "dziur" w stopniowaniu kasety. 

Napisano

Rower wykorzystywany jest głównie w mieście a to dlatego bo z dziećmi własnie tu jeżdzę i nie wiem jak co niektórzy myślą, że kupie kolarkę lub gravela i zabiorę 7 latka na przejażdzkę. Mam taki rower jaki mi sie podoba i z jakiego bardzo jestem zadowolony tak samo jak w dniu zakupu tak samo i dzisiaj. A to że teraz głównie jeżdze z dziecmi nie znaczy że zawsze tak będzie a dostosowuje go do moich potrzeb i tyle.

Przerzutki przedniej raczej nie chciałem dokładać więc sprawa sama się rozwiązała.

W pierwszej kolejności chyba wymienię korbe XT ewentualnie SLX z większa tarczą tylko cały czas myślę i czytam na ten temat czy 34 czy 36. 

Napisano
Godzinę temu, Wojcio napisał:

Producent podaje https://suport.specialized.com/chisel/en/features-compatibility/drivetrain-brakes

max 36 i nie ma dostosowania do przedniej przerzutki. Sam w swoim górskim zmieniłem z 32 na 30, ale na miasto mam miejski. Nie uważam jednak, że taki HT nie nadaje się na miasto - jest pewnie bardziej efektywny niż większość miejskich. 

Właśnie dlatego, że większość ludzi myśli, że istnieją rowery, albo miejskie, albo górskie, często są one źle dobierane w stosunku do zastosowań. A tymczasem jest cała masa różnych typów rowerów "pomiędzy" wyżej wymienionymi, które spiszą się lepiej w miejskiej dżungli, choćby np. crossówki.

7 godzin temu, mareckiabc napisał:

Ewentualnie co tu jeszcze pozmieniać/ulepszyć aby zmiana była odczuwalna na plus

Ostatnim postem zaprzeczyłeś słowom z pierwszego ;)

Napisano

Spoko masz racje z wszystkim 😉 jesli zaprzeczyłem to tez niech tak będzie. Ja mam swoje zdanie i kazdy moze je mieć tak samo jak Ty. A ulepszyć można zawsze coś 😉 lubie mieć dobre rzeczy ze średniej czasami wyzszej półki i tyle w temacie. Chce, mogę więc sobie modyfikuję dla własnej satysfakcji, skoro daje mi to radość to czemu nie. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...