Skocz do zawartości

[Rower] do jazdy po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Ukradli mi już trzeci rowerek, szukam więc nowego, koniecznie lekkiego, tak, żeby wnosić go na piętro i tym razem nie stracić.

Budżet - do 4-5tys.

Rama - koniecznie niska

Typ jazdy - 10-15km dziennie, chodnik, krawężniki etc, czasem 20-30km raczej też po mieście 

Zależy mi na prostej postawie, bagażniku i nie przekraczaniu 15kg.

Przeglądam forum i szukam w necie, ale nie umiem się zdecydować. Raz już nastawiłam się na riverside 920, ale nie ma wersji z niską ramą. Próbowałam pojeździć w sklepie, niestety sportowa rama to dla mnie niewygodne rozwiązanie. 

Co polecacie?

Ah, wzrost 174, waga piórkowa, więc spodziewam się, że rozmiar ramy jakoś M

Napisano

Skoro tak bardzo kradną w Waszej okolicy, a roweru wciąż nie będziesz trzymać w domu, może nie warto wydawać 5k na niego, a połowę tego? I kupić chociażby Trek Dual Sport 2 - https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-trek-dual-sport-2-gen-4?gclid=EAIaIQobChMIrr_XnPK9gAMV31JBAh0XBQrUEAQYASABEgI_WfD_BwE - na Twoje potrzeby powinien wystarczyć, choć zakładam, że skoro w Riverside Ci rama przeszkadza i tu będzie, więc celujesz w coś z ramą jak w typowych damskich rowerach miejskich.

Jeżeli jednak byś rozważała tego Treka - błotniki, lampki, stopkę dokupisz za 300 zł.

Rower będzie ważył wciąż mniej niż 15 kg.

Jeżeli chodzi o inne opcje, zależy Ci, aby rower miał amortyzowany widelec czy niekoniecznie?

Napisano
W dniu 2.08.2023 o 13:45, Ineffable napisał:

Skoro tak bardzo kradną w Waszej okolicy, a roweru wciąż nie będziesz trzymać w domu, może nie warto wydawać 5k na niego, a połowę tego? I kupić chociażby Trek Dual Sport 2 - https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-trek-dual-sport-2-gen-4?gclid=EAIaIQobChMIrr_XnPK9gAMV31JBAh0XBQrUEAQYASABEgI_WfD_BwE - na Twoje potrzeby powinien wystarczyć, choć zakładam, że skoro w Riverside Ci rama przeszkadza i tu będzie, więc celujesz w coś z ramą jak w typowych damskich rowerach miejskich.

Jeżeli jednak byś rozważała tego Treka - błotniki, lampki, stopkę dokupisz za 300 zł.

Rower będzie ważył wciąż mniej niż 15 kg.

Jeżeli chodzi o inne opcje, zależy Ci, aby rower miał amortyzowany widelec czy niekoniecznie?

Tak jak pisze - teraz mam zamiar chować, stąd szukam lekkiego ;)

Wcześniej miałam starusieńkie, brzydkie ramy, żeby nie kusiło i zostawiałam przypięte... jednak chyba ktoś złapał, że są tam dobre części i się pokusił 😕

Trek rzeczywiście za wysoki, ale dzięki za odpowiedź!

Tego tribana nie widzę w wersji z niską ramą 😕

Napisano

Ma być z jakimś uginaczem z przodu czy ze sztywnym widelcem? Napęd 1xx czy więcej tarcz z przodu?

To jakieś 2 przykładowe ale bez bagażników i błotników, trzeba sobie dokupić coś lekkiego:

TREK FX 2 DISC STAGGER DAMSKI (11,6 kg)

Marin Kentfield 2 ST (13,5 kg)

Takie typowe mieszczuchy czy trekkingi z błotnikami i bagażnikami to zawsze będą ważyć więcej 

Napisano
41 minut temu, Cherlickova napisał:

Daj sobie spokój z takimi wynalazkami.

A odnośnie Marina LARKSPUR 2 - waży on 14.8 kg bez błotników, lampek, bagażnika, stopki...

Ponawiam pytanie, czy rower ma mieć amortyzowany widelec czy niekoniecznie?

Napisano
2 godziny temu, Cherlickova napisał:

Marin LARKSPUR 2 2023

nigdzie nie mogę znlazc info ile waży -.-

Gdzieś widziałem, że 14,83 kg

Cytat

Wolałabym amortyzowany, mieszkam we Wrocławiu i krawężniki czy chodniki lubią się dać we znaki :)

Osobiście uważam, że do miasta po zwykłych chodnikach czy krawężnikach wystarczy sztywny wideł z grubszą oponą. Amortyzator podniesie Ci tylko wagę a żeby działał musiałby być jakiś powietrzny a nie wiem czy takie są w tym budżecie

Napisano

Dlaczego odrzucasz riverside 120/500 sa w wersji lf.

Jakimi zapięciami były zapięte poprzednie rowery?  Może powinnas kupic porządny łańcuch/u-locka.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W Decathlon jest mostek regulowany który pasuje do Riverside i łatwo można dopasować odległość, wysokość. 

100 PLN kosztuje lub za 55 PLN Zoom na Allegro czy Amazon. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...