Skocz do zawartości

[kaseta] 11-36 na 12-28 lub 11-32

domi22333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

stoję przed widmem wymiany kasety i zastanawiam sie nad różnymi ilościamy zębów. Dotychczas jeździłem na 11-36, ale przyznam szczerze że na jedynce z tyłu rzadko mój łańcuch się kręcił, więc zastanawiam się czy dla oszczędności wagi nie lepiej wziąć inny rozmiar. Jakie są odczuwalne róznice w tych przedziałach co dwa zęby?

Napisano

głównie to po lesie latam nim np hopy albo zjazdy myślałem na tym 11-32 albo 12-28  bo tej 11-36 to nie korzystam prawie wcale z tych najwyższych zębów 

Napisano

Pytanie jaką masz przerzutkę i czy ona bedzię dobrze pracować na kasecie z tak małą ilością zębów na największej zębatce?

Daj symbol przerzutki.

Napisano

Informacja "oficjalna":

• Wersja FR kompatybilna z kasetami 11-32T, 11-34T, 11-36T.
  • Wersja DH kompatybilna z kasetami 11-23T, 11-25T, 11-28T.

No to spokojnie przyjmie "twardą" kasetę. 11-32 to dobra kaseta na w miarę płaskie tereny i śmiganie po lasach. 11-28 może mieć kłopoty (chociaż myślę, że też by przyjęła).
Oczywiście też wszystko zależy od tego co tam masz z przodu włożone.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

jeżdżę na folii scott 2016. kupiony w sierpniu 2016 r. w maju 2018 r. zatarł mi się suport i został wymieniony. w zeszłym roku zrezygnowałem z jazdy na rowerze i właśnie zacząłem od nowa. ten sam problem. wrócił do sklepu i potrzebuje nowego suportu. to trzeci suport, który musiałem wymienić w ciągu 5 lat jazdy. czy to normalne? nigdy nie musiałem wymieniać suportu w żadnym z moich rowerów przed tym...

image.png

Napisano
W dniu 2/24/2023 o 2:32 AM, domi22333 napisał:

I'm facing the specter of replacing the cassette and I'm wondering about the different number of teeth. So far I've been riding 11-36, but I must admit that my chain was rarely spinning on the rear one, so I'm wondering if it's better to take a different size to save weight. What are the noticeable differences in these intervals every two teeth?

i got this.....  https://mobdro.bio/   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...