Skocz do zawartości

[Opony] Panaracer poci się na szwach - felerna sztuka?

marcesco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

odebrałem dzisiaj oponę Panaracer Gravelking SK, 43-622. Kupiona nowa na bike-discount. Wrzucam na felgę, wszystko przygotowane pod tubeless a tu taka akcja: wszystkie poprzeczne szwy (po obu stronach opony) solidnie się pocą. Przetarłem kilka razy mydlinami i bąbluje 😠.

Co to kurła ma być? Robię coś źle czy takie mam szczęście?

20230210_205012.jpg

Napisano

Jakość leci na pysk. U  mnie dla przykładu na bieżniku wyskakują w niektórych miejscach takie plamy, nie wszędzie ale jest, wykluczyć można zużycie bo tak było od początku i te plamy właśnie po zalaniu mlekiem się pojawiły. Typowe masówki, Conti, Schwalbe, Panaracer... 

Napisano

W startowych oponach kiedyś też bąblowało, to nie jest nic nowego. W regularnych odstępach bąbelki mleka musiały się pokręcić, tylko wtedy to były opony 2,25 o wadze pewnie zbliżonej do tego panaR.  Współczesne Wtb na bokach cały czas wykrzepiają mleko. A raczej zimowy przesięk z takiego już dojrzałego zastanego mleka , opona na kole ok rok albo dwa lata z odlewanym mlekiem.

F13A8CBE-A457-4B41-BE2D-D5D551F248F2.jpeg

Tylko ta opona leży przez zimę, w czasie jazdy normalnej bąbelki zamieniają się w plamy.

Napisano

Robię zwrot.

Przyznam, że jak pierwszy szew zaczął bąbelkować to miałem taką samą myśl, zaleję mlekiem i będzie git. Tylko okazało się, że puszcza każdy jeden szew - 8 sztuk na stronę. Opona aż piszczy, a po godzinie jest flak. No to jest smutny dowcip.

Nie mam wielkiego doświadczenia ale przerobiłem dwa komplety Terra Speed oraz jedną parę Pirelli Gravel H, w żadnej z nich nie miałem takiej akcji. Ehhh, jak żyć 😉

Napisano

Miałem wersję Gravelking SK 35c i tam nie było takich problemów. Ale opony kupowałem kilka lat temu. Widocznie zeszli z jakością. Podobnie opony Continental, na których mam pełno plam.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...