Sae3sy Napisano 22 Października 2022 Napisano 22 Października 2022 https://ibb.co/L5TNFKQ Tylne koło nie jest na środku tylko bliżej prawej strony. Przy dokręcaniu koła do roweru lewa nakrętka jest dokręcona na maxa i mimo tego nadal jest miejsce między ramą a kołem a z prawej strony wystarczy parę razy pokręcić i już jest zakręcona.
cervandes Napisano 22 Października 2022 Napisano 22 Października 2022 Ale jakieś pytanie w związku z tym masz, czy tak tylko wpadłeś nam to pokazać?
kazafaza Napisano 22 Października 2022 Napisano 22 Października 2022 Użyj standardowej nakrętki a nie zakapturzonej, choć jak sądzę najlepsze będzie wyśrodkowanie ośki.
Sae3sy Napisano 22 Października 2022 Autor Napisano 22 Października 2022 @cervandes Zapomniałem dopisać, ale opisałem problem więc raczej powinno być oczywiste że potrzebuje rozwiązania problemu, ale jak widać trzeba się naprawdę na myśleć żeby na to wpaść 😉 1 godzinę temu, kazafaza napisał: Użyj standardowej nakrętki a nie zakapturzonej, choć jak sądzę najlepsze będzie wyśrodkowanie ośki. @kazafazaJak wyśrodkować oś? Odkręcać lewego konusa i prawego dokręcać czy jak?
Mod Team sznib Napisano 23 Października 2022 Mod Team Napisano 23 Października 2022 9 godzin temu, Sae3sy napisał: Zapomniałem dopisać, "Zapomniałem" czy się nie chciało? 9 godzin temu, Sae3sy napisał: więc raczej powinno być oczywiste że potrzebuje rozwiązania problemu Oczywiste jest to że jak ma się pytanie to się pytanie owo zadaje, a nie oczekuje od ludzi żeby się domyślali.
Fuxi Napisano 23 Października 2022 Napisano 23 Października 2022 Z pytania ciężko wywnioskować, czy problem jest z nakrętką, czy tym, że koło nie jest centralnie w widełkach? Tego ostatniego niestety nie widać, ale to nic by nie zmieniło, bo luz między nakrętką a ramą pozostanie. Wyobraź sobie, co to zmieni, że poluzujesz lewą nakrętkę/konusa, a prawą dokręcisz? Rozstaw nakrętek na osi się nie zmieni, tylko przesunie. Być może brakuje tu jakieś tulejki dystansowej na osi, o której zapomniałeś przy montażu. Niech ktoś inny się wypowie, czy to "normalna" przerwa i można dokręcić. Nie pamiętam jaką miałem w swoim aluminiowym rowerze. Sprawdziłbym też czy jest tulejka dystansowa i ew. ją dodał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.