Skocz do zawartości

[Tylne koło] Tylne koło jest po prawej stronie śruby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

https://ibb.co/L5TNFKQ

Tylne koło nie jest na środku tylko bliżej prawej strony. Przy dokręcaniu koła do roweru lewa nakrętka jest dokręcona na maxa i mimo tego nadal jest miejsce między ramą a kołem a z prawej strony wystarczy parę razy pokręcić i już jest zakręcona. 

Napisano

Użyj standardowej nakrętki a nie zakapturzonej, choć jak sądzę najlepsze będzie wyśrodkowanie ośki.  

Napisano

@cervandes Zapomniałem dopisać, ale opisałem problem więc raczej powinno być oczywiste że potrzebuje rozwiązania problemu, ale jak widać trzeba się naprawdę na myśleć żeby na to wpaść 😉

1 godzinę temu, kazafaza napisał:

Użyj standardowej nakrętki a nie zakapturzonej, choć jak sądzę najlepsze będzie wyśrodkowanie ośki.  

@kazafazaJak wyśrodkować oś? Odkręcać lewego konusa i prawego dokręcać czy jak? 

• Mod Team
Napisano
9 godzin temu, Sae3sy napisał:

Zapomniałem dopisać,

"Zapomniałem" czy się nie chciało?

9 godzin temu, Sae3sy napisał:

więc raczej powinno być oczywiste że potrzebuje rozwiązania problemu

Oczywiste jest to że jak ma się pytanie to się pytanie owo zadaje, a nie oczekuje od ludzi żeby się domyślali.

Napisano

Z pytania ciężko wywnioskować, czy problem jest z nakrętką, czy tym, że koło nie jest centralnie w widełkach?
Tego ostatniego niestety nie widać, ale to nic by nie zmieniło, bo luz między nakrętką a ramą pozostanie.
Wyobraź sobie, co to zmieni, że poluzujesz lewą nakrętkę/konusa, a prawą dokręcisz? Rozstaw nakrętek na osi się nie zmieni, tylko przesunie.
Być może brakuje tu jakieś tulejki dystansowej na osi, o której zapomniałeś przy montażu.
Niech ktoś inny się wypowie, czy to "normalna" przerwa i można dokręcić.
Nie pamiętam jaką miałem w swoim aluminiowym rowerze.
Sprawdziłbym też czy jest tulejka dystansowa i ew. ją dodał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...