Skocz do zawartości

[trenażer] Trening rano przed pracą czy ma to sens?

Michal2008

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych czy mój pomysł na trening ma sens i czy jest zdrowy.

Plan jest taki, żeby wstawać ok. 4.50 robić trening tak 1-1.20h przed pracą. Czy jest to zdrowe? i jak przygotować się do takiego treningu najbardziej mnie interesuje czy jeść coś przed treningiem czy tylko jak zwykle podczas treningu? 

Albo opcja druga; trening przed spaniem, późnym wieczorem, w sumie zależy komu to późno :) powiedzmy, że jak idę spać 22-23 to o tej godzinie bym rozpoczynał trening...

Która opcja jest "lepsza"?

Za pomoc i odpowiedź z góry dziękuję.

Napisano

Na początek warto odnotować kilka faktów:

1. Trening na chwilę przed pójściem spać sprawi że ciężej będzie Ci zasnąć. Musisz mieć jakiś bufor

2.Trening rano nie może odbywać się kosztem ilości snu. W przeciwnym wypadku efekty treningu mogą zostać mocno ograniczone

3. Trening rano może nie być tak wydajny jak wieczorem. Po przebudzeniu organizm nie jest rozgrzany i gotowy do ciężkiego treningu.

Ostatecznym kryterium są Twoje preferencje. Ja np. nie wyobrażam sobie trenować zaraz po przebudzeniu, ale są osoby które nie mają problemów żeby rano wstać i być od razu pełnym energii.

Napisano

Ja wstaje o 4:30. Potem 1:40h (40km)dojazd do pracy. O 7:00 kawa, potem jakaś herbata lub woda. Pierwszy posiłek w południe. Teoria mówi żeby coś małego skubnąć przed treningiem, żeby pobudzić metabolizm. 

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jesteś gotowy do akcji z samego rana, to lepiej jeździć rano, zwłaszcza jeśli nie masz ciężkiej pracy.  Sam co prawda jeździłem tylko wieczorami po pracy, ale to tak bardziej żeby nie wypaść z rowerowego obiegu (zima, ciemno, 1.5 -2 g. w terenie), jednak na pewno przez to ciężej się wstawało kolejnego dnia...  Ogólnie większość preferuje poranki - są już ustawki typu "patoporanek", gdzie ludzie startują ok. 5-tej...  Co do jedzenia, to też kwestia indywidualna - niektórzy startują na czczo, pijąc tylko kawę, a inni coś tam wrzucają na ząb (nigdy nie jeździłem bez śniadania, albo chociaż jego namiastki).

Napisano

Wygląda jakby brakowało ci doby, a usilnie chcesz trenować w mało "zdrowych" dla higienicznego trybu życia godzinach. A nie da rady wcześniej wieczorem bądź później rano? Może trzeba się jakoś inaczej "lepiej" zorganizować?

Napisano

W takim razie po pierwsze polecam lekturę "Śpij dobrze" pana Nicka. Po drugie każdy organizm jest inny. Mi zawsze trenowało się lepiej i efektywniej wieczorem. Treningi kickboxu i mma zawsze mieliśmy wieczorem no bo tak były walki. Zostało mi tak do dzisiaj, choć powrót do kolarstwa po jakimś czasie wiązał się ze startami w maratonach mtb,a tutaj starty były zawsze 10-11h. Plusy- późne treningi nie wpływają jakoś na gorszą formę w godzinach południowych. Minusy-mocne jednostki treningowe sprawiały i sprawiają, że organizm dłużej się wycisza i miałem problemy ze snem. Więc jeśli nazajutrz muszę wcześniej wstać bo np.: mam jakąś trasę to nie trenuje wcale, trenuje wcześniej np.: o 18 lub robie lekki trening o 20. Niestety rano mój organizm dłużej startuje. Spece nie polecają częstych treningów rano. Majka na czczo jeździ tylko w okresie przygotowawczym, ponoć niezbyt to zdrowe jeśli chodzi o wyższe intensywności. Na pewno warto zrobić jakieś rozciąganie, "smarowanie kręgosłupa", organizm po śnie fizjologicznie nie jest gotowy do wysokich intensywności. Plusy- ponoć szybciej masa leci. Czy nie jesteś w stanie robić treningów wcześniej, może rzadziej, ale o większych objętościach?

Napisano

No, dokładnie moje pytanie wynikało z tego, że powoli brakuje mi doby 😮 i jednak wydaje mi się, że to jest złe rozwiązanie nad którym się zastanawiałem i trzeba jednak trenować po pracy... u mnie trenażer wygląda tak, że to jest rozjazd, a potem ogień jak na maratonie więc rano myślę słabo choć może spróbuję 😮 wieczorna opcja może być lepsza, ale najlepsza to tak jak do tej pory jakiś czas po pracy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...