Skocz do zawartości

[Stojak] serwisowy

2wheels4ever

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, Eathan napisał:

Czyli znowu są 3 (a nawet 4) zamiast 2. Wybór się komplikuje

Za komuny było lepiej. Wszedłbyś do sklepu, zapytał czy są stojaki. Są ? To poproszę jeden. Już miałeś do wyboru dwa a tu "życzliwi" życie Ci komplikują :)

Napisano

Łapiąc za rurę podsiodlową? Gdzie chcesz złapać w rowerze szosowym skoro jest tam koło? 

Z jakiegoś magicznego(?) powodu droższe stojaki mają szerszy zakres regulacji wysunięcia. Moim zdaniem to działanie zdecydowanie złodziejsko-celowe żeby wymusić zakup droższego. 

W zestawieniu z tym Parkiem stojak z Lidla w tej kwestii jest rewelacyjny. 

Napisano
23 godziny temu, MikeSkywalker napisał:

Weź inny niż SuperB, bo ten będę kupował do testów w przyszłym miesiącu :P

No to zamówiłem Park Tool PCS-9.3. Obejrzałem kilka filmów na YT i wyszło mi, że:

• dla kilku rowerów, 
  • zapinania za sztyce i ramę, 

Ta korbką będzie wygodniejsza od regulacji śruby w SuperB. Życie zweryfikuje. Na Parka z kodem EXTRA20 jest dodatkowy rabat. Finalnie kosztuje 703 zł. 

Napisano

Unior za 1200:

https://www.bikester.pl/unior-bikegator-stanowisko-pracy-M1137998.html#cgid=37069

Ja się jeszcze waham. 90% mojego grzebalstwa to czyszczenie napędów i regulowanie przerzutek. Zastanawiam się, żeby poza porządnym stojakiem kupić coś takiego:

https://www.rowertour.com/p/82918/stojak-na-rower-pro-prtl0074

W 3 moich rowerach mam korbę drążoną. Do czyszczenia łańcucha powinno być ok. Zwłaszcza, że jak czyszczę łańcuch na wiszącym rowerze, to syf chlapie dookoła i wolę to robić w parterze. Mały stołeczek, bo bez stołeczka mam zakwasy na drugi dzień ;)

Do tego nie mam stopki w dwóch rowerach, więc przynajmniej jeden mógłby stać na tym :)

Oczywiście myślę wciąż o normalnym stojaku, jako że doszedł full do serwisowania i prędzej czy później zacznę przy nim dłubać.

@chrismel

Jak w tym Elite rozwiązano blokadę obrotu ramienia? Ta czerwona dźwignia coś dociska, blokuje?

Napisano

Unior to już chyba jak ktoś konkretnie, żeby nie rzec zawodowo, dłubie... Na filmiku widać, że i łapy można wymieniać.

Biorę na celownik tego Feedbacka i Elite. A do grzebania przy łańcuchu - niemal na pewno wezmę ten ruszt w korbę. Chyba że ktoś miał do czynienia i nie wspomina dobrze ;)

Napisano

Nie polecam, mimo 2 lat użytkowania.  

Trójnóg jest niedobrym pomysłem dla stojaka serwisowego przy tej długości nóg podstawy. 

Z rowerem zapiętym w łapę jest , zależnie od ustawienia trojnogu, niestabilny bocznie albo wzdłużnie. Zaliczyłem kilka spektakularnych gleb w tym jedną ze szkodą dla nieswojego sprzętu. 

A do tego jeśli powiesi się na stojaku ciężki rower, np E, to stojak wygina się i lewy pedał zaczepia o główną rurę stojaka uniemożliwiając krecenie korbami i regulację przerzutek. 

O takich problemach nie znajdzie się żadnych info a stojak regularnie jest zwycięzcą testów. 

Napisano
1 godzinę temu, spidelli napisał:

Jak w tym Elite rozwiązano blokadę obrotu ramienia? Ta czerwona dźwignia coś dociska, blokuje?

Są dwie. Jedna blokuje obrót a druga uchwyt roweru.

Napisano

Pytam (mętnie) o zasadę działania - coś dociska czy zazębia? Nie wiem nawet, jak to w tej Juli działało ale raczej przez docisk, który nie trzymał. Zęby, choćby plastikowe powinny trzymać lepiej, w zasadzie to można je zaorać za słabo blokując....

Mam:

Napisano
27 minut temu, tobo napisał:

Nie polecam, mimo 2 lat użytkowania.  

Trójnóg jest niedobrym pomysłem dla stojaka serwisowego przy tej długości nóg podstawy. 

Z rowerem zapiętym w łapę jest , zależnie od ustawienia trojnogu, niestabilny bocznie albo wzdłużnie. Zaliczyłem kilka spektakularnych gleb w tym jedną ze szkodą dla nieswojego sprzętu. 

A do tego jeśli powiesi się na stojaku ciężki rower, np E, to stojak wygina się i lewy pedał zaczepia o główną rurę stojaka uniemożliwiając krecenie korbami i regulację przerzutek. 

O takich problemach nie znajdzie się żadnych info a stojak regularnie jest zwycięzcą testów. 

To jest jakiś dramat żeby za tysiąc złotych stojak miał takie wady.

W moim btwin 500 za 250zl jestem w stanie przeboleć ze z 20 kg elektrykiem staje się chybotliwy (ale ma 160 cm), że regulacja obrotu roweru jest niepewna (ale nigdy nie puscila) a pedal potrafi uderzać w rurę główna (bo gorna rura ramy nieco obróci się w uchwycie), ale w stojakach za 1000-1500zl ?

Ile trzeba wydać żeby tak proste urządzenie było funkcjonalne, przemyslane i prawidłowo wykonane ?

Napisano
22 minuty temu, PawelW84 napisał:

To jest jakiś dramat żeby za tysiąc złotych stojak miał takie wady.

W moim btwin 500 za 250zl jestem w stanie przeboleć ze z 20 kg elektrykiem staje się chybotliwy (ale ma 160 cm), że regulacja obrotu roweru jest niepewna (ale nigdy nie puscila) a pedal potrafi uderzać w rurę główna (bo gorna rura ramy nieco obróci się w uchwycie), ale w stojakach za 1000-1500zl ?

Ile trzeba wydać żeby tak proste urządzenie było funkcjonalne, przemyslane i prawidłowo wykonane ?

Np ten

https://www.wiggle.co.uk/lifeline-pro-bike-workstand

Franca ciężka ale: maks wysokość łapy to 2 metry. Stabilne stanie na gruncie. Łapa ma dość powolny sposób zamykania ale jest to ewentualnie problem tylko przy rowerach elektrycznych. Rotacja ramienia bardzo skuteczna i bezproblemowa.  

Feedbacka nadal używam (mam wersję pro) gdy muszę stojak szybko przemieszczać. Łapa z mechanizmem szybkiego zamykania i otwierania jest bardzo dobra. Ogólnie operowanie nim nawet jednoręczne jest bardzo łatwe. Ale stabilny nie jest. 

Napisano

Ja ma Feedbacka Pro-Elite Bike Repair Stand.  Łapie za sztycę , za górną rurę, za dolną , za rurę podsiodłową nawet mogę złapać za główkę ramy (stoi na tylnym kole przy zdjętym widelcu i łapnięty za główkę).  Regulowana wysokość robocza , regulowany kąt, regulowany obrót  wokół osi (mogę rower przekręcić na drugą stronę zamiast go obchodzić) możliwy wychył boczny. Łapie ramy od cieniutkiej do  grubasa elektryka, karbony, ramy starego typu z trzema linkami na zewnątrz, ramy o nieregularnych kształtach  mogą być nawet kwadratowe. Błyskawiczne zwalnianie roweru po serwisie - wystarczy pacnąć w blokadę  .  Dodatkowe przystawki do kół.  Choć do profesjonalnego serwisu poszedłbym w coś cięższego. Ale do domowego dłubania jak znalazł. Szybko się rozstawia a po złożeniu mało miejsca zajmuje oraz  jest lekki.

Napisano

Właśnie o nim mówię. Jest późno i nie chce mi się kręcić filmu z akrobacji rowerów na nim. Może jutro. 

Największy obciach był gdy klient był świadkiem dzwona własnego roweru który powiesiłem na tym stojaku. Kosztowało mnie to wymianę chwytów. 

Napisano
9 godzin temu, tobo napisał:

Np ten

https://www.wiggle.co.uk/lifeline-pro-bike-workstand

Franca ciężka ale: maks wysokość łapy to 2 metry. Stabilne stanie na gruncie. Łapa ma dość powolny sposób zamykania ale jest to ewentualnie problem tylko przy rowerach elektrycznych. Rotacja ramienia bardzo skuteczna i bezproblemowa.  

Feedbacka nadal używam (mam wersję pro) gdy muszę stojak szybko przemieszczać. Łapa z mechanizmem szybkiego zamykania i otwierania jest bardzo dobra. Ogólnie operowanie nim nawet jednoręczne jest bardzo łatwe. Ale stabilny nie jest. 

Fajny i przede wszystkim wysoki

Cena też dobra bo kolo 800 zł ale koszt wysyłki 300 zł 😕 to już 1100 razem

Napisano

Znalazłem chyba jedyny egzemplarz w kraju tego Bicisuport (nówka).

Firma raczej znana poza Polską. Stojak prosty, dużo metalu, mało plastiku.

Zamówiłem, z mikrorabatem wyszło 783 zł. Przesyłka gratis.

Ten jest podobny:

BS082.thumb.jpg.685d15d6770668c810619b8a6d982d2f.jpg

Napisano

@PawelW84 nie wiem jak z cłem. Pamiętaj, że GB już wyszła z UE i mogą coś tam doliczać ekstra.

Kurcze jak tak patrzę na Bicisuport to wygląda ciekawie. Dodam, że w parku przekonał mnie jeszcze jeden detal. Pokrętła. Korba do zacisku na ramie i wygodna rączka przy obrocie. W innych często jest tak że, jak łapa ma wygodny uchwyt, to przy obrocie mamy pokrętło, które mnie nie przekonuje. Ręka uwalona smarem i będzie problem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...