Skocz do zawartości

[pompka] Pompka stacjonarna z manometrem

PawelW84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 

Poszukuję pompki stacjonarnej na zawór Presta z w miarę dokładną podziałką manometru do pomiaru ciśnienia.

Chciałbym żeby obsłużyła rower mtb i szosę czyli zakres ciśnienia do około 10 bar

Pierwotnie szukałem czegoś z Lezyne bo mają bardzo fajną nakręcaną końcówkę wentyla, ale ich manometry skalowane są co 0,5 lub 1 bar.

Patrzyłem też na SKS Airmotion 12.0 Tu manometr ma podziałkę 0,2 bara ale z kolei końcówka pompki jest zwykła zaciskana co budzi obawę o jej szczelność podczas pompowania.

Może jesteście w stanie coś polecić do okolicy 300 zł ?? 

W necie widziałem jeszcze pompkę Lezyne SPORT GRAVEL DRIVE, ma szczegółowy manometr ale jest tylko do 7 bar

Pompka-podlogowa-LEZYNE-SPORT-GRAVEL-DRIVE-ABS-1-PRO-CHUCK-220psi-matowa-czarna-NEW-LZN-1-FP-SPGRVL-V117-76560.jpeg

Napisano

Ja trochę co innego zaproponuję.

Elektryczna pompka Xiaomi, chociaż nie jest przekonany czy realnie napompuje tak wysokie ciśnienie.

Napisano
27 minut temu, raven82 napisał:

JoeBlow (ja mam akurat max hp, różne wersje są), używam już kilka lat, żadnych problemów, przystępna cena.

Faktycznie, ciekawa. Patrzę na Topeak Joe Blow Sport III . Manometr szczegółowo wyskalowany. Jak końcówka do wentyla? Nie puszcza? 

@skom25

Odpada. Mam normalny kompresor samochodowy. Pompki potrzebuje tylko do dopompowania przed wyjazdem mtb i do dobicia szosy do 10 bar 

Napisano

Ostatnio całkiem przypadkiem czytałem o pompkach Lezyne. Ten nakręcany zawór jest wygodny, ale podobno nagminne jest wykręcanie go razem z wkładem Presta. Producent nawet zaleca wkręcanie wkładu na klej, żeby tego uniknąć.

Mając doświadczenie z innymi produktami Lezyne, nie wiem czy by wybrał tę firmę.

Napisano
41 minut temu, PawelW84 napisał:

@skom25 czym cie tak Lezyne zraziło? Mam ich dwie pompki ręczne i jestem zadowolony 

GPS.

Napisano

To chyba pozostaje Topeak Joe Blow Sport III 

Z tego co widziałem SKS-y też mają manometr co 0,5 bara, szkoda bo znalazłem sporo dobrych opinii, są przystępne cenowo i mają duża pojemność tloczyska

Screenshot_20220525_223614_com.google.android.apps.docs.jpg

Napisano

Mam jakiś model SKS z tym zaciskiem - jest to raczej szczelne, problemem jest to, że moja ma masywny zacisk (bo ma też otwór na Schredera) i po zaciśnięciu na wentylu zwisa to dość bezwładnie i krzywi te trzpienie od presty.

Napisano

Ja sobie z tym poradziłem, używając adaptera Presta > AV.

Napisano

Kross Buran. Dobra, dokładna pompka z komorą tubeless.

Napisano

Przyszła pompka. Bardzo dobrze wykonana, sztywna z metalowa podstawa, dość długi skok tloczyska, szczelna końcówka od wentyla, dokładny manometr z precyzyjna podziałka. Ciśnienia pokrywają się z certyfikowanym manometrem przez Michelina i cyfrowym Topeak 

@raven82

Może głupie pytanie ale czy do upuszczania powietrza służy tylko te plastikowe pokrętło przy manometrze? 

Napisano

Heh, nie mam pojęcia, moja pompka już ma kilka lat i zapewne przez ten czas została jakoś ulepszona :), u mnie w ogóle nie da się upuszczać powietrza.

Napisano

Jeżeli masz nakładaną końcówkę, to naprawdę polecam używanie Adaptera AV. Ja naprawdę uważałem, aż pewnego dnia po prostu się zapomniałem, szarpnąłem i wentyl Presta poszedł...

Napisano

A czemu nie pompka z cyfrowym manometrem? Też szukałem do 300zł do mtb i szczerze mówiąc nie istnieje taka dobra pompka, znalazłem jakieś fajne ale to około i ponad 500zł. Fajniejsze pompki do 300zł nawet jak mają podziałkę co 0,1 bar, to przez to że jest zeskalowana od 0 do 10-14 bar to jest tak gęsto, że trudno dokładnie odczytać aktualne wskazanie a w mtb 0,1 bar robi różnicę odczuwalną. Kupiłem SKS Air-X-Plorer Digi 10.0 z cyfrowym wyświetlaczem, zmieściłem się w 250zł i jestem zadowolony z zakupu. Nie trzeba wytężać wzroku, żeby odczytać z gęstej podziałki, która jest daleko od oczu, duże pomarańczowe cyfry są bardzo czytelne. No i wskazanie co 0,01 bar to dokładność większa niż potrzeba.

Napisano

Myślałem nad tym. Ale cyfrowego nie chciałem bo potrzeba baterii a ja rowery trzymam w drewnianym nie ogrzewanym garażu więc zima bateryjka/układ mógłby powiedzieć pa pa i nie zadziałać. W takich warunkach analog pewniejszy

Napisano

To ja jeszcze w temacie (chociaż już ze strony autora nieaktualny).

Też szukałem pompki stacjonarnej z uwzględnieniem wymagań @PawelW84. Z tym, że wysokie ciśnienie miało mi służyć do nabijania Air-Tanka to tublesów. Dokładna skala Barowa potrzebna była do kół 29" w Skociszczu. Ważna była możliwość upuszczania powietrza z poziomu pompki a nie wentyla.

No i tak na początek wjechała pompka SKS Airworx Plus 10.0. Nie byłą jakaś mega fajnie zeskalowana, ale daje radę do dzisiaj:

IMG_20220529_120321net.thumb.jpg.f7d9502e41da874cc9834dd13dfefdba.jpg

Ciągle szukałem czegoś "dokładniejszego", aż w okazyjnej cenie trafiła się pompka Syncros Vernon 2.0 HV. Skala na cyferblacie taka jakiej oczekiwałem. Pompunia służy dzielnie:

IMG_20220529_120310net.thumb.jpg.503e3456c24ae75ceb1484427c3cf3fc.jpg

Czaiłem się też na pompkę Rose Druckmacher BS 160, ale nie chciało mi się płacić 10ojro za wysyłkę.

6DD373052FF192D9097E5BF976500285.thumb.webp.d9cedf8e8445ea91b9d5f3a4a955144d.webp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...