Skocz do zawartości

[Rower do 3000] Rower do ok. 3000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Poszukuję roweru do ok. 3000 PLN. Nie znam się na rowerach, mój poprzedni z decathlonu rockrider st 520. Ale po czasie jestem z niego niezadowolony. Nie wiem czy to kwestia serwisantów czy części, ale strzela suport, łańcuch zrywa, nie chodzą dobrze biegi, skrótem - slabo (wiem, czego oczekiwać po rowerze za 1300 PLN). Dlatego właśnie szukam czegoś lepszego, jestem amatorem, nie robię dużych tras, ale zależy mi na czymś już trochę z lepszej półki. Głównie po lasach jazda trochę miasta, typowy rower do wszystkiego :D

Waga 80 kg, wzrost 183 cm. 

Znalazłem coś takiego, czy nada się do czegokolwiek ten rower? 

https://smartrowery.pl/hardtail/82286-1868673-ghost-kato-29-essential-al-u.html

Ew proszę o rady co innego. I na co zwracać uwagę. Teraz znalezienie jakichś modeli nowych graniczy z cudem jak zauważyłem. A zależy mi na to żeby kupić rower do końca lutego xd. 

• Mod Team
Napisano

Ten Ghost z napędem na Tourney/Acera nie będzie lepszy niż to co masz obecnie. Ogólnie z tym budżetem w obecnych czasach nic wyraźnie lepszego nie kupisz. Wszystko prawie z atrapą amortyzatora i podstawowym napędem z najniższych grup. Rockridery od Decvathlona mają najlepszy stosunek cena/komponenty, ale z dostępnością kiepsko.

Napisano

Jedyne co jest lepsze w tym Ghost to koła - bo większe, 29, i na solidnych szprychach złożone :D No i hamulce hydrauliczne. 

Ale to niewiele żeby wydać 3000 zł. Zwłaszcza że to taki niefortunny budżet - bo żeby mieć coś lepszego niż teraz trzeba wydać nieco ponad 4 tysiące - albo kombinować. 

Czyli kupić np. Unibike Mission, albo inny sensowny rower za nieco ponad 2 tysiące, i zmienić mu widelec na coś lepszego, choć tutaj też wybór jest mocno ograniczony (prosta rura sterowa, QR9mm, no ale Raidon 29 się łapie. 

Albo - pójść w sztywny widelec. Marin Muirwoods, z oponą 29x2.0 spokojnie da radę i w lesie i w mieście. 

Bardzo mocnym ograniczeniem jest luty - bo to ciągle resztki z poprzedniego sezonu, albo celowanie w dostawy które już przyjechały. 

Pamiętaj że możesz kupić suport, łańcuch, pancerze, linki (przerzutki w tym Rockriderze nie były jakieś najgorsze, Sram X3/X4 jak dobrze pamiętam), poustawiać to jak trzeba i będzie działało. 

Napisano

Prawie 2000 złotych różnicy i brak widocznej poprawy jakości? No to jestem w szoku xd. Łańcuch skuwali mi już dwa razy, ciągle się tnie (był czyszczony), przerzutki regulowane w dwóch sklepach w jednym sezonie trzy razy i najpewniej suport strasznie trzeszczy (przy nacisku na pedal tak typowo coś tam strzela właśnie). No i kwestia wielkość kola. Dziewczyna ma 29 i jeździ się lepiej. A jeśli chodzi ew o jakieś sprzęty, żeby ten obecny rower lepiej jeździł - macie jakieś rady? Chyba głównie właśnie najbardziej na napęd narzekam, przerzutki, suport łańcuch. 

Napisano

Zmienić suport, na jakiś Shimano, zmienić łańcuch na KMC X8, pewnie razem z kasetą i ogarnąć te przerzutki, ciężko mi powiedzieć czego się tak rozregulowują. I będziesz miał poprawiony sprzęt. 

Ale, z drugiej strony, jak zakosztowałeś jazdy na 29 to ciężko zostać na obecnym rowerze. Myślę że nie jest złym pomysłem kupno roweru za trzy tysiące, przejeżdżeniu na nim tego sezonu i szukania lepszego widelca. Osprzętowo będzie nieco lepiej a duże koło jednak robi różnicę. 

Napisano

No właśnie o to chodzi. Większe koła naprawdę robią różnice xd.

Do tego w ten i tak musiałbym włożyć pieniądze w nowe części. 

A romet mustang m3 2022? Są jakieś różnice na plus w porównaniu do tego ghosta? Albo możecie jakiś model inny polecić? Czy warto czekać na coś nowego jeszcze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...