Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś mogę podsumować test długodystansowy Tokena TK 878EX na ceramice.
Ostatnio suport zaczął dawać znać o sobie, a dodatkowo dziś zauważyłem luzy na osi.  Przetrwał 22 000km  na szosie, ale długo już nie pociągnie.  Pada łożysko lewe. Niby szczelny, ale smar czarny wewnątrz łożyska i nie ma już gładkości obrotu. Od napędu podobnie jak u kolegi wcześniej czysto. Oś korby lekko wytarta i to wywołało luz. Łożyska ceramiczne na przekładkę niedostępne, choć i tak chyba lepiej kupić całość, biorąc pod uwagę ich ostatnie ceny. Pytanie tylko, czy warto. Korba ultegry kosztuje dziś całkiem sporo i do zajechania tarcz daleko a może się okazać, że kolejnego suportu nie przeżyje. Może lepiej wrzucić Schimano i częściej wymieniać i nie mieć problemu?

Napisano (edytowane)

Według mnie pierwotny post powinien być oznaczony „artykuł sponsorowany” albo wręcz „reklama”

Jak ktoś tylko patrzy na smar i pisze super jakość to od razu włącza mi się syrena ostrzegawcza. 
Albo ogląda kulki o średnicy 0,5 mm i mówi, że precyzyjnie obrobione to się pytam na jakiej podstawie. 
O ocenie utwardzenia powierzchni już nie wspomnę. 
Nie jestem przeciwnikiem Tokena bo rozwiązuje problem wielu nieszczęśników,  którzy zostali uszczęśliwieni suportem Pressfit w ramach z wadliwym wykonaniem suportu. Z drugiej strony ma on swoje zalety i wady. 

Edytowane przez Kettler
Napisano

Czasem tak bywa, że się czymś na tyle człek zachwyci, że wad nie widzi... :)
Tak mi się nasunęła jeszcze jedna drobna uwaga, że te wspomniane kulki w moich łożyskach punktowo jakieś takie chropowate się zrobiły.

• 3 lata później...
Napisano (edytowane)

Moje doświadczenia z tokenem były takie iż....kupiłem chyba 7lat temu rower, pierwszy  na pf szosowy na ultegrze...wogole podjarka, full carbon boutique...no i wiadomo, najwieksza wada roweru zrodziła się po internetowych przekazach, PressFit to złooooo...pomyslałem ok, przy pierwszych problemach wleci ninja 🙂

Po okolo sezonie( z 5tys km na nim), cos cpyka 🙂 aha czas na Ninja ...wymieniłem...i tak jezdziłem ale od czasu do czasu cos cpykało dalej 😉 rozebralem go całego ze 2x...wzywałem różdzkarza, był wróż Maciej i Hary z Tybetu, a rower po paru setkach km po każdym serwusie, za każdym razem znowu cpykał. I pewnego dnia zorientowałem się, że cpykanie pochodzi od osi Formula x12 typu QR :-)) wymieniłem ten badziew na DT TA...i prawie cicho było, a ja mam stany depresyjne jak słysze cpykanie, znow cpyka. Stwierdziłem, ok ten typ tak ma. Po kolejnych kilku latach poogladałem troche Hambiniego na YT i zrozumiałem że PF w dobrze wykonanej ramie to najlepsza opcja 😉 pewnego dnia zdecydowałem się wywalic tokena i wrócic do bb92 shimano. Od tego dnia rower jest jak cień. 

W miedzyczasie dokupilem z 3 inne rowery na pf, i w zasadzie jedyny problem jaki kiedykolwiek miałem z pf to z cpykaniem ninja którego zupełnie niepotrzebnie zainstalowałem w mój rower.

I trzeba napisać o wadach tokena:

1. Oś jest instalowana bezpośrednio w łożysko (*w shimano oś jest w plastikowej tulejce) wada jest oczywista, jak łożysko stanie, a ktoś to przeoczy, to szybko oś korby pada, bo materiał podpierajacy oś w tokenie jest twardszy od osi, a tymbardziej od plastiku

2. Korpus tokena jest z alu które przy jakichkolwiek luzach, rozbije mufe znacznie szybciej niż plastikowe miski shimano.

Edytowane przez gnomon
  • +1 pomógł 3
Napisano

Ninja jak jest prawidłowo dobrany do ramy i korb oraz właściwie zainstalowany  to przeżywa każdy suport Shimano parę razy.  Oczywiście też trzeba dbać  o odpowiednie wypełnienie gęstym smarem pomiędzy deklem a łożyskiem i żaden totalny syf mu nie straszny. 

Napisano (edytowane)

Mam wrażenie, że główna zaleta Ninja gdzie się zgubiła w trakcie rozważań. Zalety są dwie ale za to duże, suport jest skręcany do mufy pressfit, nie każdy umie i da radę dobrze zamontować suport pressfit ale prawie każdy kupi  za 15-20pln klucz do suportu i go wkręci. Wkręcany, sztywny Ninja wymusza równe ułożenie łożysk po obu stronach, nawet w lekko krzywych mufach. I właściwe jest jeszcze jedna zaleta, Ninja++ 0.1mm, do wyrobionych muf pressfit ratuje wiele osób przed koślawą jazda albo wymianą roweru. 

@pecio a jak komuś się chce i wymieni łożyska Tokena na jakieś NTN, SKF itp. z dobrą izolacją to jeszcze dłużej.

Edytowane przez ernorator
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ale jak masz dobrze wykonana rame, to taka ninja nie ma zastosowania...i nie ma jakichkolwiek zalet, a może powodować problemy, np wypracuje oś korby gdy łożysko w ninja stanie.

Napisano

Co do kwestii osadzenia łożyska od razu na osi to korby to nie jestem do końca przekonany co jest lepsze. Jak  łożysko padnie i zaczyna się kręcić " na smyka" to kawałeczek plastiku miedzy nim , a osią nic nie daje, a wręcz może powodować jeszcze gorsze uszkodzenia. Bo plastik momentalnie zniknie i wtedy powstają już całkiem solidne luzy, które mogą destrukcyjnie wpływać na oś korby.

Napisano
2 godziny temu, gnomon napisał:

Ale jak masz dobrze wykonana rame, to taka ninja nie ma zastosowania...i nie ma jakichkolwiek zalet, a może powodować problemy, np wypracuje oś korby gdy łożysko w ninja stanie.

8 godzin temu, ernorator napisał:

suport jest skręcany do mufy pressfit, nie każdy umie i da radę dobrze zamontować suport pressfit ale prawie każdy kupi  za 15-20pln klucz do suportu i go wkręci.

Ninja++ 0.1mm, do wyrobionych muf pressfit ratuje wiele osób przed koślawą jazda albo wymianą roweru. 

Tak sobie próbuję wyobrazić jak trzeba nie lubić swojego roweru, żeby mu łożysko stanęło w suporcie. To tak w lidze ludzi co przegapili przetarcie ślizgu linki tylnej przerzutki i udało im się zmieniając przełożenia przepiłować linką oś korby. 

Napisano

Wystarczy jeden błotny i mokry maraton. Nie mam zwyczaju rozbierania i smarowania roweru po każdej jeździe. Po maratonie szybkie mycie karcherem i jazda do domu. W sezonie to tydzień lub dwa tygodnie przerwy i jazda na kolejny

Napisano

Dużo maratonów jeździłem, w ogóle dużo na rowerze jeździłem ale faktycznie nie spotkałem się z sytuacją co by łożysko w suporcie było tak zmasakrowane, że aż zblokowane i na smyka kręciło się po korbie. Inna sprawa, że mam wrażenie, że obecna stal w korbach, a stal sprzed 20 lat to dwa różne materiały....ale może to tylko moja projekcja.

Napisano
14 minut temu, ernorator napisał:

Tak sobie próbuję wyobrazić jak trzeba nie lubić swojego roweru, żeby mu łożysko stanęło w suporcie. To tak w lidze ludzi co przegapili przetarcie ślizgu linki tylnej przerzutki i udało im się zmieniając przełożenia przepiłować linką oś korby. 

Oj tam, sa ludzie którzy potrafia wziasc udział w maratonie z Włoch na Nord Cap Race  i tam rózne rzeczy moga sie wydarzyc...to że Ty jestes swiadomy i masz czas...nie znaczy że każdy zawsze może i wie...

Tak czy siak, ja tam do Tokena nie wracam. Nie widze najmniejszej potrzeby. Mam dobrą ramę, dobrze wykonaną. 

Napisano
4 minuty temu, lewocz napisał:

Dużo maratonów jeździłem, w ogóle dużo na rowerze jeździłem ale faktycznie nie spotkałem się z sytuacją co by łożysko w suporcie było tak zmasakrowane, że aż zblokowane i na smyka kręciło się po korbie. ...

Nie mam na myśli całkowitej blokady. Prawda jest taka, że uszczelnienie Ninja jest dużo słabsze od np. Wheels MFG. Jakość użytych łożysk w tokenach też jest lipne

Napisano

Jakość 99% łożysk w szpeju rowerowym to lipa, jeszcze popularne łożyska łatwo znaleźć oryginalne dobrej firmy ale już typu 63802 to lipa. Niby NTN, SKF czy FAG mają w katalogu ale w sklepie już nie bardzo. 

Napisano (edytowane)

Chyba suporty GXP, o ile dobrze pamiętam, miały z jednej strony inne łożysko i potrzebna była dodatkowa wkładka, właśnie plastikowa. Wheels MFG z kolei wymyśliło sobie specjalne łożysko do tego standardu, które kosztowało kilka ładnych złotych i oni już nie korzystali z plastikowych wkładek.

Ale tak na marginesie to nie znam przypadku zablokowania korby przez łożysko w suporcie.

Edytowane przez schwinn0