Skocz do zawartości

[Kaseta] Kręcące się koło porusza kasetą.

Mardox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Około dwa tygodnie temu kupiłem rower Indiana X-cross 5.0. Przedwczoraj złapała mnie mocna ulewa, dodatkowo przez pewien czas jechałem w błotnistych warunkach. Po powrocie do domu wymyłem rower, osuszyłem, nałożyłem smar TF2 plus, a po nocy przetarłem łańcuch do sucha. Dziś zauważyłem, że podczas gdy przestaje pedałować to na korbie czuc przeskakiwanie, szarpanie w przód, a gdy stałem w miejscu i zakręciłem pedałami do tyłu łańcuch sie luzował i prawie spadł. Zabrałem się za regulacje przerzutek i zauważyłem, że gdy koło się kręci slychac stukanie w okolicy kasety oraz szarpanie kasetą do przodu. Nagrałem filmik, na którym mam nadzieję wszystko widać i słychać. Ruch kasety w przód na końcu filmiku był samoczynny, niczego nie dotykałem.

https://youtu.be/KK_J-Y2J9ZY

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Rozumiem, że jeśli nie posiadam specjalnego klucza do zdejmowania kasety sam niewiele zdziałam? Postanowiłem, że rower oddam do sklepu skoro jest nowy i obejmuje go gwarancja. Martwi mnie jedynie co mógłbym zrobic w przyszłości jeśli sytuacja się powtórzy, bo nie wyobrażam sobie oddawać go po każdej jeździe w trudnych warunkach.

Napisano

Myślałem też o tym żeby spróbować samemu poprawić szczelność piasty. Natrafiłem na kilka tematów, w których ludzie polecają zakup odpowiednich wymiarów simeringi lub uszczelniają przy pomocy... zakrętki od plastikowej butelki. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...