Skocz do zawartości

[Rower] XC - 4000zł

veedix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Złożyłby mi ktoś rower xc do 4000zł? Jak trzeba to może być te +/- 300/400zł

Wolałbym nowe części

Wymogi:

-Koła 27,5 i rama emka

-i żeby nie był za ciężki

-nie musicie wliczać siodełka

- i żebym mógł zamontować system bezdętkowy

To tyle, z góry dziękuje jak ktoś pomoże.

• Mod Team
Napisano

W tych pieniądzach bez poszukowań części w okazyjnych cenach będzie ciężko złożyć coś lepszego od już gotowych rowerów.

Jaki jest powód, że chcesz rower składany a nie gotowy, zwłaszcza że sam nie chcesz go składać?

Napisano

No tak, oni to maja w kartonach bez kół i zakładają wedle potrzeb. Zajefajny rower. XC100 też niezły ale tu Reba !

Jak jeszcze stanieje gdy wejdzie wypust 2020 ... No i dożywotnia gwarancja na ramę. Trzeba naprawdę mieć specyficzne potrzeby i bardzo się znać i mieć dojście do tanich części żeby robić składaka.

Napisano

To w takim razie jakbyście mogli mi polecić jakiś rower xc do 4000 (ew. 200/300zł więcej) ale nie z decathlonu, jakoś niemam zaufania do rowerów rockridera.

Napisano

Przyznam się że sam sobie ostrzę od jakiegoś czasu zęby na tego XC500 na 27,5. Żeby jeszcze kolor był inny. Składać trochę składałem (przekładałem). Niestety sprawdza się zasada, tanio, dobrze albo szybko. Możesz wybrać tylko 2 z 3-ch.

Napisano
33 minuty temu, 4kwiatek napisał:

Przyznam się że sam sobie ostrzę od jakiegoś czasu zęby na tego XC500 na 27,5. Żeby jeszcze kolor był inny. Składać trochę składałem (przekładałem). Niestety sprawdza się zasada, tanio, dobrze albo szybko. Możesz wybrać tylko 2 z 3-ch.

2020 będą inaczej malowane. Pracownicy podobno dostali już wizualizacje 

Napisano
Teraz, PawelW84 napisał:

2020 będą inaczej malowane. Pracownicy podobno dostali już wizualizacje 

Ja jestem prosty chłop. Mam nadzieję że to coś stonowanego bo zielonego w różowe paski nie zdzierżę ;). Trochę szkoda że w ogóle są tylko w jednym malowaniu. Ale jednak gdzieś ten efekt skali (cena) muszą osiągnąć.

@veedix - w Twoich wymaganiach nie było nic o gwarancji. Moim zdaniem to Dec - oprócz niewątpliwie ciekawej gwarancji ma zwykle jeszcze jedną zaletę. Do roweru można się przymierzyć. Dla mnie to kluczowa cecha bo mam nietypowe wymiary. Panowie w sklepie przy poprzednim MTB mocno drapali się w głowę i w efekcie sami mi poskładali coś co mi służyło przez 'fafnaście" lat.

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że przytoczony był na kołach 29 cali.

Bo to prawda że w bezpośrednim linku była wersja 29. Na stronie jednak są wszystkie 3 (6) wersji włącznie z 27,5+. W swoim poście zacytowałem wersję 27,5. Co więcej - strona podpowiada "kup sobie drugi komplet kół do szczęścia".

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie, to XC 100 ma bardzo fajne malowanie - pewnie dlatego, że od kilku lat mam fazę na te zielone akcenty, które przyciągają mnie jak muchę g... :icon_wink:
Gdyby XC 500 był w takim malowaniu i nie miał tej koślawej rurki łańcuchowej, to chyba bym się na niego trochę nakręcał ;)
A jeszcze gdyby miał wpuszczane w ramę przewody i lżejsze koła, to już bym po niego biegł :icon_cool:
Ale jak to zwykle bywa, nie można mieć wszystkiego...

Napisano

Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale "rower z decathlonu" różni się od "markowych" w zasadzie tylko ramą, osprzęt jest tych samych firm- Sram, Shimano, itd, elementy brandowane jako rockrider- np. hamulce czy amortyzatory są także produkcji innych marek. Więc pewnie miałeś na myśli- nie mam zaufania do   ram   rockridera. A to, że rockridery są polecane w tym sezonie, jest wyłącznie zasługą ich osprzętu. Ale są oczywiście inne marki, możesz trafić na jakieś wyprzedaże roczników itd. , jak znajdziesz to pomożemy Tobie ocenić czy warto. Sam argument- nie mam zaufania- powinieneś poprzeć przykładami (osobistymi czy innych osób).

Napisano

Nie wiem co trzeba by było robić z rowerem nawet do XC żeby rama pękła (chyba że się wsadzi za krótką sztycę siodła w komin ramy ;)). Nie mówimy wszak o rowerze z supermarketu, tylko sportowej maszynie wyprodukowanej przez firmę zajmującą się wytwarzaniem produktów sportowych.

Napisano
11 godzin temu, Blueforce napisał:

Więc pewnie miałeś na myśli- nie mam zaufania do   ram   rockridera

A że rama ma dożywotnią gwarancję to awersja jest chyba niczym nie uzasadniona.

Napisano

Nie, ale ważyłem cały rower (XC500 XL 29") i wychodził ~180g więcej niż deklarowane 11,8kg tak więc jestem w stanie przyjąć, że deklarowana masa ramy też nie różni się jakoś specjalnie od realnej (1500g dla rozmiaru S, więc dla XL będzie max. 200g więcej).

Napisano

No właśnie nie wiem skąd i o czym ale te dane są podważane więc drążę. Gdybym teraz miał kupować niedrogi, szybki rower wszedłbym w XC500. W Spec Chisel niestety jestem między rozmiarami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...