Skocz do zawartości

[złożenie roweru] rama dartmoor primal 27,5

RAWR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

do wykorzystania 1500zł.

-Widelec może być sprężynowy

-hamulce tarczowe, max rozmiar tarczy 180mm mocowanie IS

-stery IS42/IS52

- rodzaj suportu Euro 73

-rodzaj piasty 135x10mm

-średnica sztycy 30,9mm

-średnica obejmy 34,9mm

f6e024f747748f737288fb0b85d7.jpg

Napisano

1500 zł? Myślałem że za tyle to sam widelec... 

Będę nieco bezpośredni. Czy poświęciłeś chociaż sekundę na zorientowanie się w temacie tego co chcesz zrobić? Wybacz, ale propozycja XCT do ramy Primal to jest jakaś tragedia i zaczyna śmierdzieć "szpanem pod blokiem".

Zapomnij albo zwiększ budżet co najmniej dwukrotnie.  

Napisano

Serio nie potrafisz otworzyć pierwszego lepszego sklepu rowerowego zliczyć koszty części ?

No chyba, że nie masz pojęcia co tam pakować, to w takim razie pytanie po co zabierasz się za składanie ?

Napisano

A ja zadam pytanie od drugiej strony. Dlaczego Primal? Znasz jego przeznaczenie?

Napisano

Dlatego ponieważ znajomy mi polecił tą ramę.

Przeznaczony jest do trailu i od samego początku o tym wiedziałem.

Napisano

Byle jakie koła z alledrogo (wąskie obręcze, piasty novatec) 500-550zł. Nowy aion poprzedniej generacji to 1000zł. Absolutnie najtańsze hamulce z tarczami to 220zł. Napęd 1x10 jakieś 700-800zl (można lepić 3X czy 2x9 za połowę tej ceny). Kierownica, sztyca, mostek, zacisk 200zł. Tanie opony i dętki 150zl. Jeszcze trzeba doliczyć stery (50-150zł), jakieś siodło i pedały.

Napisano

Liczyłem jak trafił mi się używany jesienią 2017 na Deore/Deore XT, amor RS Tora coil, rama alu 7001, ritchey, koła Shimano MT35, przyzwoite siodełko.

Gdybym to chciał wtedy składać z nowych to okolice 3k pln, z używek nie było szans na niżej niż chyba 2300 zł.

Koleś zjechał po telefonie z 1600 na 1200 zł, potem jak przyjechałem zobaczyć wziałem za 1000+ faktura zakupu bo był pierwszym userem. Stan oceniłem na 1500-2000 km, rower z 2011 roku. Miałem farta, aktualnie u bratanka służy bez nieprzyjemnych przygód.

Także moim zdaniem min. na składaka to te 2500 zł i to polowanie na okazje cenowe mocno. Lepiej wychodzi zapolować na zadbane używki, a tych mozna wyłapać wbrew pozorom sporo. Tylko trzeba mieć jakieś podstawowe pojęcię, a młodzik raczej go nie ma ( absurdalnie bierze się za składanie ).

Napisano

W zeszłym sezonie posładałem sobie primala z nudów i gratów, które miałem niepotrzebne pod ręką... 

20180804_190921_resize.jpg

Jakże szybko trzeba było wysupłać dodatkowe 3000zł żeby dostosować go do używalności...

20190216_142007_resize.jpg

A w najbliższym czasie dostanie jeszcze nowy napęd i hamulce za w sumie 1000zł.

Napisano

@Dokumosa Tyle że te "graty" to jest pewnie właśnie dwu krotność budżetu autora tematu :D No i właśnie tu jest pies pogrzebany...

Napisano

Dlatego uważam, że nie ma się co zabierać za składanie primala na niskobudżetowych komponentach bo suma summarum osiągnie się to samo co da byle jaki marketowiec. Ani w cięższym terenie się nie pojedzie ani na prostych ścieżkach nie pociśnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...