Dzejjkobo Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Siema , od zawsze jeździłem na rowerze w normalnych stoju sportowym i pedałach platformowych. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem SPD'ów i specjalnych spodenek kolarskich. Stopy drętwieją ale jak temu zaradzić znalazłem na forum ale jest inny problem mam 2 pary spodenek : na szelkach B'twin około 160 zł zapłaciłem i jakieś bez szelek dałem 60 zł i w obu jest problem i mam pytanie czy to normalne i czy się muszę po prostu przyzwyczaić do drętwienia krocza. Cała "zawartość spodenek" po prostu mi drętwieje podczas jazdy i w ogóle jej nie czuje. Nie czuje bólu ale jest to dość uciążliwe. Czy to problem ze spodenkami ? Może wina jest stare siodełko ? Jeśli ktoś miał podobnie i uporał się z tym licze że mi pomoże Pozdrawiam !
Miki74 Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Przychodzą mi do głowy trzy powody:Siodełko nie jest poziomie. Dopuszczalne jest minimalne opuszczanie dziobu (ale bez przesady, by się nie ześlizgiwać bo będzie problem z drętwieniem dłoni)Brak wytłoczenia lub dziury w siodełku (lub zbyt twarde w tym miejscu ucisku)Zmniejszenie kąta pochylenia - daj wyżej kierownicę - wówczas też będzie mniejszy ucisk. Ważniejsze jest zdrowie i wygoda a nie aerodynamika.Nie należy się do tego stanu przyzwyczajać. To nie jest zdrowe.
MikeSkywalker Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 A może po prostu siodełko masz niedopasowane?
kris750 Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Siema , od zawsze jeździłem na rowerze w normalnych stoju sportowym i pedałach platformowych. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem SPD'ów i specjalnych spodenek kolarskich. Stopy drętwieją ale jak temu zaradzić znalazłem na forum ale jest inny problem mam 2 pary spodenek : na szelkach B'twin około 160 zł zapłaciłem i jakieś bez szelek dałem 60 zł i w obu jest problem i mam pytanie czy to normalne i czy się muszę po prostu przyzwyczaić do drętwienia krocza. Cała "zawartość spodenek" po prostu mi drętwieje podczas jazdy i w ogóle jej nie czuje. Nie czuje bólu ale jest to dość uciążliwe. Czy to problem ze spodenkami ? Może wina jest stare siodełko ? Jeśli ktoś miał podobnie i uporał się z tym licze że mi pomoże Pozdrawiam ! rozumiem że w spodenkach sportowych problemu nie było - więc może opuść trochę siodełko (zmniejsz wysokość) - wkładka jest grubsza niż to jak do tej pory jeździłeś i wywiera większy nacisk, a może też wkładka przesuwa się do przodu? Siodełko powinno być wypoziomowane. I oczywiście wiesz że jeździ się bez bielizny.
Dzejjkobo Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedzi , tak jeżdżę bez bielizny ale problemem może być to że siodełko się tak jakby wyrobiło tzn ta bruzda po środku się zmniejszyła. Spróbuje wypoziomować i lekko obniżyć tak jak radzicie ,a jak nie pomoże to zmiana siodełka
roberttrebor Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Siodełko ma byc w poziomie i tyle,to jest naturalne jego przeznaczenie i tak zostało zaprojektowane.Wsiac sobie w tych fatałaszkach na jakis inny rower i sprawdź czy ci sie tez tak dzieje,nie jest normalna rzeczą ze masz zdrętwiałe to i owo,zazwyczaj wszelakie odrętwienia sa spodobamy jakimś uciskiem na nerwy.Jesli okaże sie ze twoje nowe nabytki nie krepują jakis części twojego ciała a i zmiana ustawień tego nie wyemilinuje pozostaje pójście do neurologa.Jednak przychylam sie do tego ze cos nie tak z geometria w ustawieniach roweru+drobny uścisk na to i owo!!!
dawoj Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Cała "zawartość spodenek" po prostu mi drętwieje podczas jazdy i w ogóle jej nie czuje. Nie czuje bólu ale jest to dość uciążliwe. Czy to problem ze spodenkami ? Może wina jest stare siodełko ? Jeśli ktoś miał podobnie i uporał się z tym licze że mi pomoże Pozdrawiam ! Znacznie ograniczasz sobie dopływ krwi do krocza - tak nie może być. Może po zmianie butów na takie z cieńszą podeszwą oraz dołożenie "gąbki" w spodenkach spowodowało, że efektywnie Twoje nogi są "krótsze" i wystarczy lekko opuścić siodło? Jeśli to nie da rady, to mnie na taki sam problem pomogła wymiana siodła na takie z dziurą: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/siodelka-rowerowe/miejskie-trekking/p,siodlo-garda-man-gel-flow-l-flow-trekking-czarne-sportourer,3335.html
HarveyDent Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Tak jak koledzy wcześniej pisali: ustawienia lub niedopasowanie siodełka, ale mam dwie pary spodenek B'twina z niebieską wkładką i na początku czułem się w nich dziwnie. Nic mi nie drętwiało, ale wkładka uciskała, nie czułem się w nich komfortowo. Po kilku jazdach i praniach uleżała się i dogadała z moim tyłkiem. Teraz jest ok.
Mod Team michuuu Napisano 13 Lipca 2016 Mod Team Napisano 13 Lipca 2016 Niektóre siodełka są przystosowane do określonej pozycji. Jak masz takie do wyprostowanej a jeździsz bardzo pochylony to to może być powód.
simasted Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Miałem ten sam problem z drętwieniem "krocza" na starym HT. Problem leżał w twardym siodełku bez otworu. Pampers w spodniach niewiele pomógł. Po wymianie siodełka na takie ze specjalnym otworem i ciut miększe problem minął.
Dzejjkobo Napisano 17 Lipca 2016 Autor Napisano 17 Lipca 2016 Po przesunięciu siodełka trochę do tyłu i czubka siodełka trochę w dół problem minął "sprzęt" był w pełni sprawny przez cała trasę , ale i tak wymienię siodełko na inne. Jakie firmy polecacie ?
misiojedzie Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Ja jeszcze dodam WTB Rocket Race. Tak czy inaczej, pewnie większość poleci Ci siodełka WTB
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.