Skocz do zawartości

[kaseta] Stukanie po wymianie kasety na mniejszą

franiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniłem w mojej szosie łańcuch, tylną przerzutkę i kasetę. Jednak nie mogę pozbyć się cyklicznego pstrykania. Przerzutka wyregulowana jest dobrze, zakresy są ok i biegi zmieniają się płynnie, ale jakbym nie regulował to i tak pstryka i nie jest to dźwięk charakterystyczny dla źle wyregulowanej przerzutki. Założyłem starą kasetę i pstrykania nie ma. Nie mam pojęcia w czym może być problem. Stara kaseta to Miche 13-26 a nowa to Sora 12-23 - może mieć to jakiś wpływ? Nowy zestaw jest z tej samej grupy i wszystko wg producenta jest kompatybilne. Łańcuch ma taką samą długość jak stary. 

Napisano

Łańcuch jest nowy, stukanie ustępuje przy zmianie kasety na starą, no i to stukanie nie jest raz na cały obrót łańcucha tylko kilkanaście razy na jeden obrót 

Trzeba jeszcze wyregulować odległość przerzutki od kasety. Robiłeś to?

http://download.bikeboard.pl/foto2/naprawy_regulacje_15.jpg - śrubka z literką C

Regulacja tej śrubki nie ma wpływu. 

EDIT:

Załączam nagranie całego problemu

Napisano

Nówka sztuka, kaseta i łańcuch i przerzutka wyjęte z pudełka i założone tego samego dnia. Wydaje mi się, że hak przerzutki jest krzywy, może poprzedni zestaw się już ułożył i do niego dostosował z czasem. Pojeździłem trochę i niby przy jeździe nie jest to uciążliwe, ale wydaje mi się, że bez obciążenia nic nie powinno stukać. Wymienię ten hak a jak nie to oddam na serwis bo nic więcej nic nie wymyślę więcej.

Napisano

Tak, może być krzywy hak i przez to dolne kółeczko przerzutki nie trafia idealnie na łańcuch i przeskakuje. Też tak miałem kiedyś. Problem ujawnia się w którymś ze skrajnych przełożeń, w zależności w którą stronę jest wygięty hak.

Napisano

Tak, może być krzywy hak i przez to dolne kółeczko przerzutki nie trafia idealnie na łańcuch i przeskakuje. Też tak miałem kiedyś. Problem ujawnia się w którymś ze skrajnych przełożeń, w zależności w którą stronę jest wygięty hak.

To był hak. W porównaniu do nowego rzeczywiście był krzywy, na rowerze nie było tego aż tak widać, no ale teraz wszystko jest już w porządku. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...