franiek Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Wymieniłem w mojej szosie łańcuch, tylną przerzutkę i kasetę. Jednak nie mogę pozbyć się cyklicznego pstrykania. Przerzutka wyregulowana jest dobrze, zakresy są ok i biegi zmieniają się płynnie, ale jakbym nie regulował to i tak pstryka i nie jest to dźwięk charakterystyczny dla źle wyregulowanej przerzutki. Założyłem starą kasetę i pstrykania nie ma. Nie mam pojęcia w czym może być problem. Stara kaseta to Miche 13-26 a nowa to Sora 12-23 - może mieć to jakiś wpływ? Nowy zestaw jest z tej samej grupy i wszystko wg producenta jest kompatybilne. Łańcuch ma taką samą długość jak stary.
talento259 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Trzeba jeszcze wyregulować odległość przerzutki od kasety. Robiłeś to? http://download.bikeboard.pl/foto2/naprawy_regulacje_15.jpg - śrubka z literką C
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2016 Mod Team Napisano 8 Maja 2016 A łańcuch nie ma zatartego ogniwa ?
franiek Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Łańcuch jest nowy, stukanie ustępuje przy zmianie kasety na starą, no i to stukanie nie jest raz na cały obrót łańcucha tylko kilkanaście razy na jeden obrót Trzeba jeszcze wyregulować odległość przerzutki od kasety. Robiłeś to? http://download.bikeboard.pl/foto2/naprawy_regulacje_15.jpg - śrubka z literką C Regulacja tej śrubki nie ma wpływu. EDIT: Załączam nagranie całego problemu
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2016 Mod Team Napisano 8 Maja 2016 Nowy nowy, czy jeździłeś na nim już na starej kasecie ?
franiek Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Nówka sztuka, kaseta i łańcuch i przerzutka wyjęte z pudełka i założone tego samego dnia. Wydaje mi się, że hak przerzutki jest krzywy, może poprzedni zestaw się już ułożył i do niego dostosował z czasem. Pojeździłem trochę i niby przy jeździe nie jest to uciążliwe, ale wydaje mi się, że bez obciążenia nic nie powinno stukać. Wymienię ten hak a jak nie to oddam na serwis bo nic więcej nic nie wymyślę więcej.
Arni220 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Tak, może być krzywy hak i przez to dolne kółeczko przerzutki nie trafia idealnie na łańcuch i przeskakuje. Też tak miałem kiedyś. Problem ujawnia się w którymś ze skrajnych przełożeń, w zależności w którą stronę jest wygięty hak.
zekker Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Kaseta dobrze dokręcona nie ma luzu? Problem jest na wszystkich koronkach?
franiek Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 Tak, może być krzywy hak i przez to dolne kółeczko przerzutki nie trafia idealnie na łańcuch i przeskakuje. Też tak miałem kiedyś. Problem ujawnia się w którymś ze skrajnych przełożeń, w zależności w którą stronę jest wygięty hak. To był hak. W porównaniu do nowego rzeczywiście był krzywy, na rowerze nie było tego aż tak widać, no ale teraz wszystko jest już w porządku.
Arni220 Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 No to dla ciebie na przyszłość, haka nie trzeba kupować nowego, można go wyprostować z bardzo dobrym skutkiem: http://www.forumrowerowe.org/topic/171669-diy-przyrzad-do-prostowania-haka-przerzutki-za-3zl/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.