Skocz do zawartości

[Trwałość łańcucha E-Bike] CN-E6090 Chain 10-speed

Kowal1986

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Pewnego czasu na forum toczyła się teoretyczna dyskusja o specjalnych wzmocniony łańcuchach do E-bików (np. CN-E6090 E-Bike Chain 10-speed)

http://www.forumrowerowe.org/topic/184883-lancuch-e-bike-pogromca-lancuchow/

Z ciekawości się pytam, czy ktoś już zdobył jakieś doświadczenia z tym łańcuchem?

Jest to tylko chwyt marketingowy, czy może warto go zakupić do napędów tradycyjnych, aby zwiększyć możliwy przebieg napędu??

Napisano

Muszę dokupić łańcuch no tak czytałem te temat, ale w kraju chyba go jeszcze nie ma. Wygląda na bardzo świeży temat.

Znalazłem za odrą wystawiony na ebay, wyjdzie z wysyłką jakieś 155-160zł

• 3 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

U nas ebiki na tym jeżdżą. Ciężko coś powiedzieć o tych shimano ale KMC x10e jest wyraźnie lepszy od zwykłych łańcuchów.

• Mod Team
Napisano

Robiłem dziś ebika z napędem Boscha, miałem zmienić.lancuch i.przegladnac piaste. Sprawdzam łańcuch a do 0.5 mu daleko, myślę nowy łańcuch i każą wymieniać, idioci. Sprawdzam licznik ponad 2000km i zonk, bo lancuch jest oryginalny, fabryczny z tego roweru. Co prawda łańcuch był w osłonie ale jednak 2000 na ebiku i nawet nie ma śladu zużycia? Wg mnie to warty uwagi łańcuch.

Nie, to nie shimano to kmc x10e

Napisano

OK, to już chyba jestem zdecydowany. W naszym pięknym kraju ten KMC kosztuje 119zł :)

Ciekawe jeszcze tylko jak to wygląda wagowo. 

Napisano

Ciekawe jeszcze tylko jak to wygląda wagowo.

wg strony producenta 267 g 114 ogniw, mam złożone zamówienie, pójdzie do testów razem z C 10 Veloce.

Napisano

Ciekawe, czyżby tylko 15g różnicy do wersji EL.Też zamawiam, chyba na razie wezmę jedną sztukę i będę mierzył zużycie. 

Choć właśnie mój stary napęd ułożył się z nową spinką na łańcuchu, więc może wymiana na nowy wcale nie będzie tak szybko jak się spodziewałem...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A u mnie KMC X10E strzelił po jakiś 460km.... zerwał się, bolec wyleciał, ogniwo się skrzywiło i łańcuch rozerwał na pół ;(

Wpiąłem na razie KMC X10SL ale z tego co widzę po pierwsze jest za krótki (114 ogniw), oryginalny X10E jest dłuższy, widzę, że 136 ogniw.

KMC X10E 136 są dostępne w czechach, w Polsce widzę tutaj wersje srebrną, o ile się nie kopnęli w ilości ogniw http://rowerowy.nazwa.pl/kmc-x10e-e-bike-lancuch-10-rzedowy-srebrny.html

Napisano

A u mnie KMC X10E strzelił po jakiś 460km.... zerwał się, bolec wyleciał, ogniwo się skrzywiło i łańcuch rozerwał na pół ;(

Ale miałeś go w zwykłym rowerze czy elektrycznym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...