Skocz do zawartości

[zaciski] Do piasty z dynamo

Koshmaar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, przygotowuję rower miejski do zimowych ciemności, więc chcę zmontować nowe przednie koło z piastą z wbudowanym dynamo (aby podłączyć na stałe lampkę typu B&M Lumotec).

Padło na piastę Shimano DH-3N80, najlżejsza dostępna i w dobrej cenie: http://road.cc/content/review/33808-shimano-dh-3n80-hub-dynamo   Niestety wszędzie sprzedają tylko wersję z zaciskiem quick-release. W przypadku rowerów miejskich nie jest on potrzebny, a wręcz przeszkadza. Możliwość łatwego wymontowania koła z piastą za 300+zł, dobrą obręczą i porządnymi szprychami, jest potrzebna tylko złodziejowi. Chciałbym zastosować zacisk XLC QR-A01 (na klucz imbusowy).

1. Także tutaj chciałbym się upewnić że istnieje możliwość wymiany osi w przypadku tej piasty. Jestem na 99% pewny że to możliwe, że piasty z dynamem nie są jakieś specjalne, i wystarczą zwykłe ośki.

2. W opisie piasty stoi "szerokość montażowa 100mm" (cokolwiek to znaczy - zapewne chodzi o widelec), natomiast dla tych zacisków QR nie znalazłem żadnych danych - zakładam że tutaj wszystkie części są kompatybilne.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Hmmm, dzięki za odpowiedź, ale zamieszałeś mi w głowie: patrzę na oś z szybkozamykaczem i są mocno połączone, nie widzę sposobu jak oddzielić jedno od drugiego.

Może się nie zrozumieliśmy: chcę mieć przednie koło bez szybkozamykacza. Pytanie czy ta piasta

post-172373-0-72290700-1442268733_thumb.jpg

umożliwia podmianę ośki z szybkozamykaczem na tego typu:

post-172373-0-64389300-1442268819_thumb.jpg

czyli bez QR. W czym dokładnie może być problem w wymianie osi?

Napisano

Może nie do końca się rozumiemy. Oś to oś, szybkozamykacz to szybkozamykacz. Może być oczywiście też tak,że oś jest też szybkozamykaczem, ale akurat w przypadku tej piasty nie ma takiej sytuacji. 

Szybkozamykacz tutaj to dźwignia z prętem, dwie sprężynki i nakrętka z drugiej strony. Całość, nie sama dźwignia. I ten element możesz do woli wymieniać. Oś siedzi w piaście i tego nie ruszasz.

Napisano

Nie jest. Można wymienić na inną. Jednak by nie było za rózowo, to oś z jednej strony musi mieć wyfrezowany rowek, w którym idzie przewód od wirnika. Wymiana wiąże się z rozebraniem dynama, praktycznie na czynniki pierwsze.

Napisano

nie znam zasobu portfelu pytającego -  może wystarczy kupić taki Pitlock na przednie koło celem jego zabezpieczenia.
Sam zamontowałem sobie i mam spokój - jak na razie..

Napisano

Fenthin - o właśnie, ja miałem tutaj pod ręką taką oś połączoną na stałe z szybkozamykaczem. Czyli mówisz że da się z tej piasty wymontować tylko szybkozamykacz, a oś pozostaje. Wtedy złodziej bez szybkozamykacza w kieszeni nie jest w stanie wymontować koła. Brzmi dobrze :) ale może coś pokręciłem.

szymony - a taka operacja jak powyżej będzie wg ciebie ok, bez rozbierania dynama?

Shmitt - jak najbardziej chciałbym mieć coś takiego jak Pitlock  ( http://www.peterwhitecycles.com/pitlock.asp ). Czy ten XLC QR-A01 ( http://www.xxcycle.com/kit-xlc-serrage-selle-vis-hexa,,en.php ) nie jest odpowiednikiem? Bo na pewno jest tańszy i bardziej dostępny w Polsce.

Napisano

Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi, "zaryzykuję" i sprawdzę na własnej skórze jak to jest z QR w tej piaście, bo w sumie nie mam alternatywy. Dam znać tutaj za ok 2 tyg jak mi poszło :) Póki co 2 piasty szosowe co obejrzałem miały rączkę QR nie-odłączalną.

szymony - chcę DH-3N80 bo jest najlżejsza, i ma dobre uszczelnienia. Z tego co pamiętam z jakiegoś zestawienia co widziałem, to chyba też najmniejsze opory wśród piast Shimano (ex equo z innymi, raczej nie number 1).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...