milosz123jc Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisano 21 Kwietnia 2015 Witam serdecznie wszystkich użytkowników , jak widać w tytule poszukuję pomocy w sprawie zakupu roweru a w zasadzie rowerów (2) dla siebie i brata . Jako że jesteśmy amatorami chcemy zwrócić się do bardziej doświadczonych rowerzystów by podjąć decyzję o zakupie najlepszego roweru w podanym przedziale cenowym powiedzmy maksymalnie 1400 zł . Przeglądałem rowery szukałem informacji czegoś tam się dowiedziałem ale nie chciał bym kupić bubla więc liczę na fachowe opinie . Jeden rower bardzo przypadł nam do gustu gdyż z tego co zasięgnąłem wiedzy ma naprawdę niezłe wyposażenie w dobrej cenie , mimo iż firma nie jest zbyt znana . Nie mniej jednak bylibyśmy w stanie zaryzykować jeśli ktoś powiedział by że warto takie rowery zakupić . Czekam zatem na odpowiedzi i ewentualne propozycje czegoś w zamian . mój e-mail : milosz123jc@gmail.com http://allegro.pl/rower-sundeal-expander-m7-potwor-pelna-hydraulika-i5202437196.html Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Miłosz
GrzegorzP Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisz coś więcej .Na początek : Ile macie lat i wzrostu obecnie ? Jaki teren preferujecie do jazdy - szosa/twardy grunt czy wypady w las i bezdroża ?
Rulez Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisano 21 Kwietnia 2015 Jak na cenę 1200 zł jest to bardzo dobrze wyposażony rower, podejrzewam, że cena jest tak atrakcyjna ponieważ to rower na kołach 26" z dosyć słabą korbą z ramionami 170 mm. Tylko czy na pewno potrzebujesz takiego roweru ?
milosz123jc Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisz coś więcej .Na początek : Ile macie lat i wzrostu obecnie ? Jaki teren preferujecie do jazdy - szosa/twardy grunt czy wypady w las i bezdroża ? Witam A więc tak wiek 23 i 21 lat . wzrost ok 172 cm a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć powiem tak przemyślałem sprawę i maksymalnie mogli byśmy wydać 1500 za rower . Może to pomoże wam sprecyzować jakiś konkretny model . Jak na cenę 1200 zł jest to bardzo dobrze wyposażony rower, podejrzewam, że cena jest tak atrakcyjna ponieważ to rower na kołach 26" z dosyć słabą korbą z ramionami 170 mm. Tylko czy na pewno potrzebujesz takiego roweru ? Co masz na myśli pytając czy na pewno potrzebuję takiego roweru ??? Jeśli masz jakieś ciekawe propozycje co do modeli i mógł byś coś polecić będę wdzięczny . Tak jak mówię kwota maks 1500 zł . Tyle mógł bym wydać jeśli rower który miał bym kupić miał być porządny .
Pablo59 Napisano 21 Kwietnia 2015 Napisano 21 Kwietnia 2015 Pytanie miało dać odpowiedź, czy rower pseudo-górski to jest to czego wam potrzeba, czy może odpowiedniejszy będzie crossowy. To diametralnie zmienia zakres poszukiwań A tak na marginesie - co to jest za kaseta SHIMANO 9 12 ?
rodszyld69 Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 Czekam zatem na odpowiedzi i ewentualne propozycje czegoś w zamian Ja ci polecę Makalu na kołach 27,5" http://nrowery.pl/2015/mtb-275/makalu-al ma lepszy osprzęt. Jest droższy ale przy zakupie dwóch rowerów mozesz wywalczyć większy rabat. Zadzwoń czy napisz do nich i zacznij negocjować może kupisz z cena przybliżona do swojego budżetu. O ile pamiętam to któś na furum dostał na jeden rower crossowy 10% rabatu, przy dwóch może być więcej.
GrzegorzP Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam A więc tak wiek 23 i 21 lat . wzrost ok 172 cm a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć powiem tak przemyślałem sprawę i maksymalnie mogli byśmy wydać 1500 za rower . Może to pomoże wam sprecyzować jakiś konkretny model . Co masz na myśli pytając czy na pewno potrzebuję takiego roweru ??? Jeśli masz jakieś ciekawe propozycje co do modeli i mógł byś coś polecić będę wdzięczny . Tak jak mówię kwota maks 1500 zł . Tyle mógł bym wydać jeśli rower który miał bym kupić miał być porządny . Tak więc jasne jest że już nie rośniecie Pytałem pod kątem wielkości roweru oraz faktu ,że pokazany przez Ciebie rower nie ma regulacji mostka kierownicy. Nie mógłby "rosnąć" razem z użytkownikiem... Dla Was rama 19" , lub max 20" będzie odpowiednia . Przy tej Twojej propozycji jest 15 ,17 i 19 ,więc musiałbyś zapytać o dostępność tej 19" ....Ale...Czy w ogóle jest sens pytać... Ten rower tylko cenę ma atrakcyjną (no,powiedzmy) .Dlatego ,że osprzęt to żadne halo: przerzutki Altus ,korba z nie do końca fajnymi tarczami ,na kołach 26" ... Słabo. Budżet rozszerzony do 1500 zdecydowanie powiększa pole poszukiwań. Czy nie myślałeś nad znalezieniem używanego roweru z wyższej półki ? To nie jest zły pomysł .Za takie pieniądze dostaniesz już niezły sprzęt ,a jeśli dobrze poszukać to często jest mało używany. Ludzie kupują rowery " po cenie" "po wyglądzie" " po nazwie" a później używają go sporadycznie lub nie spełnia on oczekiwań i pozbywają się ,a cena spada bardzo mocno. Osobiście wolałbym używkę na osprzęcie Deore niż nowy na takim Altusie. Druga rzecz i chyba najistotniejsza - tak jak napisał Pablo59 : potrzebujecie roweru typu cross a nie górskiego . " a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć " Jeśli mają być różne nawierzchnie ale do lasu najbliższego masz kilka kilometrów to de facto i tak 70procent czasu będziesz spędzać na twardych i równych nawierzchniach. Obawiam się ,że nie wiecie jeszcze co Was będzie kręcić : teren czy szosa Każdy tak ma na początku i popełnia błąd w wyborze roweru. Ale cross będzie najbardziej uniwersalny do takich zadań .Żadne mtb ! Ważnym elementem byłby amortyzator z blokadą skoku (wyjeżdżasz na ulice i blokujesz - nie tracisz swojej energii na jego pracę góra/dół gdy to niepotrzebne) Koła 28" na odpowiednich oponach (semislick 1,80 ) dadzą Ci prędkość a spokojnie poradzą sobie w ewentualnym terenie. Czy można polecić konkretne rowery ? Sporo możliwości - dużo szukania. Przejrzyjcie serwisy olx czy allegro pod kątem : cross, rama 19" lub 20" , koła 28" , amortyzator z blokadą skoku ,shimano deore lub alivio , korba o odpowiednich blatach np.48-38-28 ,kaseta co najmniej 8-rzędowa i dobre siodełko np.Selle Royal .To siodełko to taki pomijany często element podczas zakupów ,ale baaaardzo ważna rzecz w rowerze ,bo potrafi nieźle dopiec (!) a koszt dodatkowy to czasem 7-8procent wartości roweru. Lepiej mieć od razu właściwe i nie przepłacać . Grosz do grosza za dodatki o których nie pomyślałeś przy zakupie i robi się kilka stówek.
Rulez Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 No właśnie nie wiem, czy nie lepiej było by kupić : http://allegro.pl/krol-2015-kands-maestro-28-sh-alivio-27v-zlozony-i5256910775.html
milosz123jc Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Napisano 22 Kwietnia 2015 Tak więc jasne jest że już nie rośniecie Pytałem pod kątem wielkości roweru oraz faktu ,że pokazany przez Ciebie rower nie ma regulacji mostka kierownicy. Nie mógłby "rosnąć" razem z użytkownikiem... Dla Was rama 19" , lub max 20" będzie odpowiednia . Przy tej Twojej propozycji jest 15 ,17 i 19 ,więc musiałbyś zapytać o dostępność tej 19" ....Ale...Czy w ogóle jest sens pytać... Ten rower tylko cenę ma atrakcyjną (no,powiedzmy) .Dlatego ,że osprzęt to żadne halo: przerzutki Altus ,korba z nie do końca fajnymi tarczami ,na kołach 26" ... Słabo. Budżet rozszerzony do 1500 zdecydowanie powiększa pole poszukiwań. Czy nie myślałeś nad znalezieniem używanego roweru z wyższej półki ? To nie jest zły pomysł .Za takie pieniądze dostaniesz już niezły sprzęt ,a jeśli dobrze poszukać to często jest mało używany. Ludzie kupują rowery " po cenie" "po wyglądzie" " po nazwie" a później używają go sporadycznie lub nie spełnia on oczekiwań i pozbywają się ,a cena spada bardzo mocno. Osobiście wolałbym używkę na osprzęcie Deore niż nowy na takim Altusie. Druga rzecz i chyba najistotniejsza - tak jak napisał Pablo59 : potrzebujecie roweru typu cross a nie górskiego . " a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć " Jeśli mają być różne nawierzchnie ale do lasu najbliższego masz kilka kilometrów to de facto i tak 70procent czasu będziesz spędzać na twardych i równych nawierzchniach. Obawiam się ,że nie wiecie jeszcze co Was będzie kręcić : teren czy szosa Każdy tak ma na początku i popełnia błąd w wyborze roweru. Ale cross będzie najbardziej uniwersalny do takich zadań .Żadne mtb ! Ważnym elementem byłby amortyzator z blokadą skoku (wyjeżdżasz na ulice i blokujesz - nie tracisz swojej energii na jego pracę góra/dół gdy to niepotrzebne) Koła 28" na odpowiednich oponach (semislick 1,80 ) dadzą Ci prędkość a spokojnie poradzą sobie w ewentualnym terenie. Czy można polecić konkretne rowery ? Sporo możliwości - dużo szukania. Przejrzyjcie serwisy olx czy allegro pod kątem : cross, rama 19" lub 20" , koła 28" , amortyzator z blokadą skoku ,shimano deore lub alivio , korba o odpowiednich blatach np.48-38-28 ,kaseta co najmniej 8-rzędowa i dobre siodełko np.Selle Royal .To siodełko to taki pomijany często element podczas zakupów ,ale baaaardzo ważna rzecz w rowerze ,bo potrafi nieźle dopiec (!) a koszt dodatkowy to czasem 7-8procent wartości roweru. Lepiej mieć od razu właściwe i nie przepłacać . Grosz do grosza za dodatki o których nie pomyślałeś przy zakupie i robi się kilka stówek. Powiem tak , macie rację że to MTB nie do końca jest potrzebne , lepsze coś uniwersalnego co nada się i w teren i na szosę czy leśne ścieżki . Powiem tak ja nie szukam jakiegoś mega sprzętu w tej cenie ale chciał bym żeby to działało i byśmy byli zadowoleni z zakupu . Co sądzicie o tym KANDSIE który kolega polecił , jaki jest stosunek ceny do oferowanego w tym modelu osprzętu czy uważacie że to rozsądna cena za taki rower ??? Nawet fajnie byłoby kupić Polski rower i dać zarobić Polakom , nie będę ukrywał , że jestem człowiekiem dla którego Ojczyzna jest ważna . Oczywiście to nie żadna propaganda ;D . Nadmienię , że zakup rowerów będzie się odbywał w systemie ratalnym tak więc raczej używki odpadają . Chciał bym że byście się wypowiedzieli bo powiedzmy że zależy nam też trochę na czasie by to wszystko załatwić . Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś propozycje to prosił bym o konkretne modele z konkretnymi konfiguracjami . Pozdrawiam .
Rulez Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 Kands to rowery które mają bardzo dobry stosunek ceny do wyposażenia, raczej trudno będzie znaleźć coś podobnie wyposażonego za takie same pieniądze.
GrzegorzP Napisano 23 Kwietnia 2015 Napisano 23 Kwietnia 2015 Zgadzam się z przedmówcą . Ten Kands to niezły sprzęt w tej cenie. W podobnej cenie znajdziesz coś niemieckiego ,czasem nawet na lepszym osprzęcie Shimano. Ale... niemieckiego. Jeśli więc dodatkowo chcesz wspierać polskich przedsiębiorców ,to jest to jedyny słuszny wybór Polecany powyżej Makalu firmy Northtec to też polski wyrób ,ale cenowo odstaje od Twego budżetu.
milosz123jc Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Napisano 23 Kwietnia 2015 Koledzy a powiedzcie mi co sądzicie o tym modelu myślę , że również ciekawa propozycja i jeśli nie mylę się to również Polski produkt http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5274143818 I powiem szczerze , że przypadł mi do gustu jeśli o dizajn chodzi no i jeśli dobrze przeczytałem posiada hamulce tarczowe co chyba też ważne
Rulez Napisano 23 Kwietnia 2015 Napisano 23 Kwietnia 2015 Również bardzo dobrze wyposażony (trochę słabsza korba), co prawda już powyżej 1500 zł ...
milosz123jc Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Napisano 23 Kwietnia 2015 Może i nieznacznie droższy aczkolwiek stwierdziłem że lepiej wydać ciut więcej i mieć coś porządnego , a dwa będziemy kupować 2 rowery więc być może uda się wynegocjować jakiś rabat dodatkowo . Będę jutro dzwonił do tego sklepu i dowiadywał się co i jak . A 2 fajna sprawa że sklep mieści się w Poznaniu a to żabi skok ode mnie .
GrzegorzP Napisano 24 Kwietnia 2015 Napisano 24 Kwietnia 2015 Jest też inna wersja - tańsza z lekko zmodyfikowaną konfiguracją... Tylko rama potrzebna by Ci była mniejsza... http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5092149447&ars_source=ars&ars_socket_id=13&ars_rule_id=81Myślę,że spokojnie goście złożą Ci to co będziesz potrzebować. Skontaktuj się z nimi. Co prawda obecnie jest sezon "komunijny" i mogą być zawaleni robotą (weź pod uwagę ,że dostępność może być mniejsza oraz ceny mogą być lekko wyższe...) ale myślę ,że przy 2sztukach spokojnie mogą chcieć posłuchac głosu konsumenta i nawet zrobić coś pod Ciebie. To nie jest ogromny koncern ,który tworzy masówkę i pojedynczy klient nie ma znaczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.