Skocz do zawartości

[napęd] wymiana poszczególnych podzespołów napędu

frigodaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że ty zaraz pół roweru będziesz wymieniał, heble, amor, napęd:):)

Może skup się na tym co Istotnie wymaga wymiany, jeśli nie masz problemu z regulacją przerzutek to zostaw je w spokoju, wymień co najwyżej pancerze i linki, jeśli kaseta jest już dojechana to ją wymień, hg-51 bodaj jest 8 rzędowa do tego łańcuch.

Nie wiem jak wygląda korba ale zakładam że zębatki masz stalowe więc jest szansa że także przyjmą nowy łańcuch.

Chcesz po prostu wymienić zużyte graty??

Przerzutka 10 sp Ci na pewno nie podejdzie, jeśli chodzi o wózek to też tylko długi bierz pod uwagę gdybyś jednak chciał wymienić, każda przerzutka ma określoną pojemność, ty masz jeszcze korbę trekingową 48-38-28, większe blaty i na 99% średni wózek się nie sprawdzi.

Napisano

Pytam o wszystko co by się nadawało do wymiany, bo czuję coraz bardziej jakbym jeździł rometem od dziadka sprzed wojny. Póki co muszę przebiedować, ale na wiosnę mam zamiar znaleźć dorywczo jakąś pracę i wtedy zacznę systematycznie wymieniać co trzeba. Szykuję się do większej wyprawy i nie chcę żeby mnie coś zaskoczyło kilkaset kilometrów od domu lub, co gorsza, w szczerym polu na obcej ziemi.

W tym temacie gdzie oceniają stan napędu napisali, że kaseta i korba do wymiany... Tutaj link: www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/page-42#entry1616932 Post z 8.01.2015

Napisano

Jak Ci gość napisał już swoje przeszedł ten napęd i dobrze by było wymienić właśnie także korbę, pytanie jakimi funduszami będziesz dysponował i czy zależy Ci na wadzie zestawu, nie dodałem że jeśli chodzi o łańcuch to KMC jest całkiem spoko, sam takowy ujeżdżam, tobie byłby potrzebny przy 8sp x8, mocny, niklowany i nie drogi.

Korbę jakiej ja bym szukał to coś w stylu deore, fajna przyzwoicie sztywna korba, suport z zewnętrznymi miskami coś w tym stylu http://allegro.pl/najtaniej-korby-shimano-deore-fcm591-48-36-26-i4902369913.html

Z tym ze to dziewiątka i już pewnie byś się przesiadł na 9 rzędowy napęd( kmc x9 i kaseta hg-53), zamknąłbyś się powiedzmy w 320 zł -330 zł 

Co do przerzutek bo zakładam ze je też będziesz chciał wymienić  to ja osobiście polecam  i od lat używam srama od x4 do x9 i nigdy nie miałem problemów,

Raz ustawisz i masz spokój, działają precyzyjnie i szybko, dla Ciebie grupa x5 była by chyba odpowiednia (przerzutki x5 i manetki x5)

Zostaje Ci jeszcze serwis kół bo po takim przebiegu chyba piast się mają nie najlepiej, przód pewnie polata jeszcze ale tylna piasta może wymagać wymiany konusów i kulek, trzeba to sprawdzić czy się nada a jak nie CI zostaje kupno drugiej piasty i przeplecenie koła co jest raczej kosztownym zabiegiem lub ew. kupno nowego koła.

Napisano

Można ale czy jak jeździ z tymi sakwami, przeładowany to czy może by nie było lepiej coś zmienić??

Z drugiej strony jak taka piasta przelatała 7200:)

Napisano

Jesli reszta kola jest ok to oszczedza sie na nowym kole ewentualnie przeplocie i nowych szprychach. Oczywiscie jesli nowa piasta to ten sam model co obecna.

Napisano

Pytam o wszystko co by się nadawało do wymiany, bo czuję coraz bardziej jakbym jeździł rometem od dziadka sprzed wojny. Póki co muszę przebiedować, ale na wiosnę mam zamiar znaleźć dorywczo jakąś pracę i wtedy zacznę systematycznie wymieniać co trzeba.

Słuchaj, fajnie się pisze o wymienianiu rzeczy w rowerze, sam to lubię.

Ale, ponieważ budżet masz ograniczony (a nawet jak nie to po co wydawać nadmiarowo?) to ja bym proponował tak:

• Na początek, spróbuj przede wszystkim wyczyścić rower - napęd, smarowanie, takie tam. 
  • Wymień pancerze i linki na jakieś nienajtańsze (wydasz na to kilka dych, które i tak byś musiał wydać przy wymianie przerzutek) 
  • W trakcie wymiany linek zdemontuj, wyczyść i przesmaruj przerzutki. Wyreguluj. Jeśli się nie da, to zacznij myśleć o wymianie. 
  • Jeśli łańcuch nie przeskakuje na kasecie przy mocniejszym depnięciu, to nie myśl o wymianie - prawdopodobnie będziesz musiał wymienić po tylu km łańcuch kasetę i korbę, a to zwyczajnie podnosi budżet. 
  • Sprawdź klocki w hamulcach (czy nie ocierają, czy nie są zużyte - jeśli są, to wymień. 
  • Ostatnie i w sumie najwazniejsze - przeserwisuj koła. Centrowanie, serwis piast. Jeśli coś może wpływać na lekkosć jazdy, to najprawdopodobniej to. 

Taka jest moja propozycja. Koszty znacząco niższe, zabawy trochę jest, a istnieje szansa ze uda Ci się nie wydać kasy bez potrzeby. :) A jak przyjdzie gotówka, to można pomyśleć o wymianach na nowe, za**e komponenty ;)

Napisano

Jesli reszta kola jest ok to oszczedza sie na nowym kole ewentualnie przeplocie i nowych szprychach. Oczywiscie jesli nowa piasta to ten sam model co obecna.

Najszybciej i wydawało by się że najtaniej ale sam chyba tego nie zrobi, ile taka usługa kosztuje w serwisie?? 

Napisano

Bladego pojecia nie mam.

Potrzebny imbus 10 mm, klucz do konusow 15 i plaski/oczkowy 17, do tego cos do wybicia biezni z korpusu i cos do osadzenia nowej.

Napisano

wydaje mi się że wymiana bierzni to przesada ;-) rzadko się zdarza że je trzeba wymieniać ;-)) chyba że piasty za mocno pokontrowane.....

Zacznij od porządnego serwisu !!!! wszystko rozebrać... wyczyścić ...posmarować i złożyć. Wymieniaj tylko niezbędne elementy. Jak sam nigdy tego nie robiłeś- to zleć serwisowi... oni ci podpowiedzą co trza zmienić i tyle.

Napisano

Z tym ze to dziewiątka i już pewnie byś się przesiadł na 9 rzędowy napęd

Czym jest kaseta HG-53? Google nie widzi takowej. A odnoście napędów 9-cio rzędowych, czy na obecny bęben wejdzie kaseta 9sp? Nigdy nie demontowałem, ani nie miałem żadnej w ręce dlatego pytam czy jest jakieś uniwersalne mocowanie czy każda potrzebuje innego rodzaju mocowania (długość). 

Rok temu na przeglądzie miałem wymieniane konusy i kulki, przy czym serwisant trochę narzekał na ich stan. Pewnie wynikało to ze zbytniego przeładowania sakw - bagażnik pod hamulce tarczowe trzyma się na ośce. Od paru dni czuję, że coś jest nie tak w tylnej piaście, więc chyba będę musiał iść do serwisu w najbliższym czasie, a nie jak planowałem na początku wiosny.
Napisano

wydaje mi się że wymiana bierzni to przesada ;-) rzadko się zdarza że je trzeba wymieniać ;-)) chyba że piasty za mocno pokontrowane.....

Zacznij od porządnego serwisu !!!! wszystko rozebrać... wyczyścić ...posmarować i złożyć. Wymieniaj tylko niezbędne elementy. Jak sam nigdy tego nie robiłeś- to zleć serwisowi... oni ci podpowiedzą co trza zmienić i tyle.

Wymieniam ich 200-300 kompletów rocznie. Ja sam. To raczej kwestia wysokiej jakości chińskiej stali :)

Rok temu na przeglądzie miałem wymieniane konusy i kulki, przy czym serwisant trochę narzekał na ich stan. Pewnie wynikało to ze zbytniego przeładowania sakw - bagażnik pod hamulce tarczowe trzyma się na ośce.

Wynika to raczej z marnej jakości materiału. 

Napisano
Wynika to raczej z marnej jakości materiału. 

Pewnie tak, piasta Disc Alloy to pewnie żadna półka, ale o żadnej wymianie piast/kół nie ma mowy - zbyt duży wydatek...

Warto myśleć na tym napędem 9sp czy zostać przy 8sp? 

Napisano

zostań przy 8 b. napędzie... będzie bardziej trwały, ale nie oszczędzaj na łańcuchu. 

Co do piast tobo to jestem zdziwiony że u was w Norwegii tak się wszystko pali...;-)) co do jakości stali ... tanie shimano to badziew... ale od deore jest nieźle. 

Ja przez 20 lat roboty wymieniłem z 20 bieżni w piastach shimano... w większości to było z winy klientów... brak serwisu i rozkątrowane piasty. Częściej padają bębenki...znacznie. 

Napisano

Chodziło mi o hg-50 bo ona jest 9-cio rzędowa, hg 51 to ósemka, hg-53 to łańcuch...

Wiesz no nie ma jakiegoś ciśnienia na 3x9, w obecnej chwili nawet taki układ jest najdroższy, nawet komponenty 3x10  są odrobinę tańsze, 3x8 jest najniżej jeśli chodzi o ceny ale coraz mnie na rynku jest już tych gratów, manetek np x5 nie znalazłem, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Ja po przesiadce z 8 na 9 nie odczułem mega różnicy, praca na pędu istotnie jest bardziej precyzyjna ale nie jest to kolosalna różnica lecz chyba w twojej sytuacji jak nie masz za dużo kasy to lepiej zostać przy 8, zobaczysz jak będzie gdy będziesz dysponował większą kasą :)

Napisano
Jeszcze jeden temat chciałem poruszyć. Mianowice wielkość tarcz korby. Obecnie jeżdżę na 48/38/28. Ruszam zwykle z przełożenia (2x3 lub 2x4) i ten start zwykle nie jest taki szybki. Oczywiście to nie ma większego znaczenia, bo potem podczas jazdy (2x5 lub 2x6) jest pełen komfort. Natomiast rzadko kiedy używam przełożenia 3x8 (nawet przy jeździe z górki), jak już to 3x7 (niby dwa ząbki a różnica w kadencji ogromna).
[kaseta: 11-13-15-18-21-24-28-32
korba: 48-38-28]

Korba deore FCM 591 ma tarcze 48/36/26. Czy to będzie miało duży wpływ na jazdę? Dotychczas przy poziomej drodze jeździło mi się idealnie. Z tego co widzę w wyższych modelach zrezygnowano z tarcz 48/38/28 tylko są modele właśnie jak w tej FCM 591.
Napisano

Zagrałoby to wszystko razem?

- kaseta Shimano CS HG50 9rz. Deore 11-32 - 70zł
- korba Shimano Deore FC-M591 48/36/26 - 275zł
- tylna przerzutka Shimano Deore RD-M591 SGS - 125zł
- przednia przerzutka Shimano Deore 9 rzęd FD-M591 - 90zł
- łańcuch connex 900 - 75zł
Cena za całość niezła: 635zł. Na 8sp pewnie bym zaoszczędził z 200zł jak nic.
  • Mod Team
Napisano

Masz wszystko z jednej grupy nie ma prawa by nie działało :P możesz wrzucić sobie łańcuch 8s, jest tańszy a będzie działać poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...