Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korba ledwo żyje, kaseta również. Koronki 3,4,5,6,7 są już koślawe. Podany zestaw cenowo atrakcyjny. Z tym że jeśli dużo jeździsz, rozejrzałbym się za czymś lepszym, zwłaszcza łańcuchem (np. Sram PC-890).

Napisano

Lancuch na 100 mam do wymiany bo sprawdzalem. Ale co z reszta zestaw do wymiany juz zakupiony wiec moge ten wywalic albo skatowac do konca.c9ac7983d6731f2e9c29710a55f53aa5.jpg6debef984918dbfb3cca216d8e14103a.jpg brudny jest bo nie wiem czy czyscic czy juz wymienic

• Mod Team
Napisano

Panowie, Bez dyskutowania mnie tutaj, bo będę sypał wornami jak Hans z CKM'u. ! ! !

Masz niepewność? dodajesz zdjęcia, dostajesz odpowiedź. Tyle.

Napisano

Witam w końcu nastał czas zmiany napędu na nowy. Jego przebieg to 6700km. Kupiłem łańcuch SRAM PC-830 8rz. i kasete Shimano Alivio CS-HG51 , łańcuch i kaseta będą się ze sobą przyjaźnić i współgrać?

Teraz kolejna sprawa co sądzicie o blatach Korby , nadają się do wymiany i jeśli tak to wyłącznie 572-32 , jak dobrać blat , jak to jest z rozstawem ? 

Tutaj fota: http://imageshack.com/a/img538/3449/fBljhZ.jpg

Będę wdzięczny za odpowiedź :)

Napisano

Zestaw będzie normalnie działać. Co do korby to młynek i blat powinny z nowym łańcuchem hulać, ale środkowa może startować w konkursie na najbardziej zjedzoną zębatkę tego wątku :laugh: Wymiana absolutnie konieczna.

Napisano

Racja , racja,  nie wygląda za ciekawie :) Dzięki za pomoc . Korba to SR Suntour CW9-XCM , da radę dokupić środkową tarczę , czy konieczna jest wymiana całej korby? 572-32 --> 32 to liczba zębów tak? , a 572 co oznacza?

Napisano

Nie wiem co to oznacza, pewnie model. 32 to pewnie jak mówisz, liczba zębów. Ważny jest rozstaw przeciwległych otworów korby, tzw. BCD. Z tego co widzę masz korbę z czteroramiennym pająkiem, więc prawdopodobnie rozstaw 104 mm.

Napisano

Łańcuch mi przeskakuje na najmniejszej koronce. Przymiar łańcucha pokazuje 0,75 zużycia. Myślałem nad wymianą łańcucha tylko nie wiem czy jest sens do tej kasety zakładać nowy łańcuch.

• Mod Team
Napisano

W dniu 18.04.2015 o 19:15, BialeLicho napisał:
Proszę o ocenę. Nie sugerujcie się zabrudzeniami.

Zdjęcie pod kątem wiec nie da sie określić stanu, korba już ma najlepsze dni za sobą ale można jeszcze trochę jeździć.

Odnośnie kłapania dziobem, tudzież palcotokiem w tym tym temacie, póki co jestem miły i łagodny, ale nie przeginajta.

Jeszcze odpowiadając na post wojasa który ukryłem, jak to działa, a no tak, ze łańcuch sie wydłuża, na rolkach w 99%, a on sam ( łańcuch) staje sie dłuższy, przez co można powiedzieć po chłopsku ma większą średnicę na zębatce. Co za tym idzie, łańcuch zazębia sie wyżej, bliżej szczytu zbocza, gdzie ząb jest cieńszy i bardziej podatny, i z czasem się deformuje.

Napisano

Hej,

wymieniam kaset (HG51) i łańcuch (HG71), nie chce wchodzić w niepotrzebne koszta więc mam pytanie czy korba jest OK czy też trzeba wymienić. Chcę pare edycji bikemaraton zaliczyć...niestety lancuch puscil na pierwszej stąd wymiana napędu

pzdr

post-181186-0-65672500-1429544894_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

W dniu 20.04.2015 o 15:40, seros napisał:
czy korba jest OK czy też trzeba wymienić.

Być to i może ale ja bym sie nad wymiana jednak zastanowił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.