Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Czy w/w środek może zaszkodzić korbie i kasecie?

Nie, nie bezpośrednio lecz psikanie tym na założoną korbę czy kasete spowoduje dostanie sie płynu penetrującego do łożysk a to już nie dobrze. Przy zdjętych elementach niczemu nie zaszkodzi.

• Mod Team
Napisano

Ogólnie najbardziej wpływa ich używanie :P od leżenia na półkach sie nie psują. Drugi w kolejności jest łańcuch, im gorszy, tym szybciej pada, później styl jazdy i dbanie o napęd na równi z jakością kasety. Jednak jak sie kupi całkiem miękka kasetę to i dobry łańcuch nie pomoże.

Proszę o ocenę

W kasecie 5 i 6 już są średnie ale korba ok.

Napisano

A no nie widać śladów użytkowania, długo jeżdżona na pewno nie była.

Ma niewiele ponad 10 tys km
Jak mawiają: "Nie sądź po pozorach, bo się z księdzem ożenisz"  :teehee:
  • Mod Team
Napisano

Trochę małe te zdjęcia ale uważam że To jest nie możliwe. Cała korba, owszem, może mieć i 20 000 a le ta zębatka raczej nawet tysiąca nie ma. No chyba ze jeździł na niej 20 kilogramowy dzieciak mocno pedantycznie dbając o łańcuch :D

Jak by faktycznie miała 10k to by była zrysowana, pozadzierana i kto wie co jeszcze a ta wygląda jak nowa.

Napisano

Ja bym dał 4-5k km, oceniam po 2 ząbkach dolnych z pierwszego zdjęcia. Ale możliwe ze ma 10k km, zdjęcia ciemne - dobra gra cienia, i nie ma zdjęcia tyłu zębatki, ktoś dobrze miąchał łańcuchami ....

Mysle ze jezdziła lekka osoba ~60kg.

Napisano

Korba i kaseta moze jeszcze zuzyć 2 lub nawet 3 nowe łańcuchy, jak się przyłożysz  :thumbsup:

Po korbie widać, że łańcuch powinien być wymieniony(na średniej koronce tworzą się podwójne wyżłobienia), ale najlepiej zmierzyć na "11 ogniwach" suwmiarką i wyjdzie, czy kupować nowy łańcuch, czy nie ma jeszcze potrzeby.

• Mod Team
Napisano

To yaban z tego co sadze ... nie są to specjalnie mocne łańcuchy, ja miałem bardzo podobny, wyciągną sie jak gumka od kaleson. Radze go zdjęć już. A przyjemniej często monitorować jego stan.

Napisano

Tzn ma przejechane około 500km, więc jeszcze nie ma tragedii. W sklepie ten mi polecili albo Connexa za 80zł...  Co ciekawe seryjny shimano zerwał się tak "o" bez przyczyny w trakcie podjazdu pod górkę (nie, nie zmieniałem biegu, jak łańcuch był naprężony) 

Łańcuch to KMC Narrow  A jednak jakiś YBN, miałeś racje.

• Mod Team
Napisano

Jak tam chcesz, myślałem podobnie, później kaseta sie nadawała do kosza :P na szczęście wiem jak się szlifuje.

Napisano

Ja bym dał 4-5k km, oceniam po 2 ząbkach dolnych z pierwszego zdjęcia. Ale możliwe ze ma 10k km, zdjęcia ciemne - dobra gra cienia, i nie ma zdjęcia tyłu zębatki, ktoś dobrze miąchał łańcuchami ....

Mysle ze jezdziła lekka osoba ~60kg.

Ma okolu 10 tys km jak nic, jej stan można zawdzięczać dbałości o napęd i kilku łańcuchom :). Jeździłem na tym ja, a ważę 80 kg, 80 % po lesie w piaszczystym terenie lecz mało w błocie. Zmieniłem sobie na nową tylko z racji tego iż wymieniłem kasetę i łańcuchy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...