Skocz do zawartości

[Suport] Ile wytrzymał wasz suport?

panmarcepan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Z ciekawości spytam ile wytrzymał wasz suport? 

W nowym rowerze bardzo zdziwiło mnie to, że już po 3 miesiącach  jazdy i przebiegu 2600km jest przy każdym obrocie głośny zgrzyt w prawym łożysku. Niby odkręciłem korbę, niby przeczyściłem suport ale nic to nie pomogło, zatem zgrzyt musi być w środku łożyska.

Stąd taka moja ciekawość jak to u was wyglądało. Czy po prostu trafiłem na gorszą partię? Wpisujcie wasz przebieg do pierwszego zgrzytania i ewentualnie model suportu. 

Mój suport:

Shimano Ultegra SM-BB6700

Napisano

SM-BB70 z korbą SLX 5000 km - pojawiło się cykanie

SM-BB70 z korbą XT 2400 km - zaczął strzelać - wyczyściłem łożyska nie miałem okazji sprawdzić bo założyłem zapasowy

SM-BB90 ma za sobą dopiero 1000 km ale wydaje się ciszej chodzić niż BB70 po takim samym przebiegu.

Napisano

SHIMANO BB-UN55 - 21200 km i ciągle sprawny - miał czasookres, w którym strzelał - nie potrafiłem go wykręcić, strzelanie zniknęło samoczynnie

ACCENT BB-7420ST - 8780 km i ciągle sprawny - miał czasookres, w którym strzelał - po wyczyszczeniu i nasmarowaniu połączeń uciszył się

SHIMANO BB-ES51 - 30919 km i ciągle sprawny, bez żadnych problemów oprócz pęknięcia plastikowej nakrętki przy dystansie około 23000 km - nie miało to większego wpływu na działanie suportu.

obecnie SHIMANO BB-ES25 - 12632 km i ciągle sprawny, bez żadnych problemów oprócz pęknięcia plastikowej nakrętki przy dystansie około 5000 km - nie ma to większego wpływu na działanie suportu, jeżdżę na nim dalej cały czas.

Napisano

Shimano BB-ES51 - 18 000 km - bez żadnych problemów, wydałem go razem z rowerem, użytkownik dokręcił na nim jeszcze jakieś 8000 km i kręci dalej

Shimano BB-ES25 - 6000 km, bez żadnych problemów, później mi go ukradli

Truvativ PowerSpline - 12000 km, zero problemów, czeka na lewe ramię korby

Truvativ Giga Pipe Team - dostałem używany, z przebiegiem około 15000, dokręciłem 7000, teraz dogorywa w damce mojej siostry

SM-BB70 (kupiony z korbą fc-m582) - jakieś 6500 km i lewe łożysko przestało się kręcić, reanimowałem i być może nawet dobiłem do 7000 km

SM-BB50 - po 300 kilometrach i kąpieli w potoku lewe łożysko przestało się kręcić, wyczyszczone i nasmarowane olejem do łańcucha przetrwało jeszcze 800 km

SM-BB50 - niecałe 2000 km, trochę wilgoci i znów lewe łożysko do piachu, w tym momencie dałem sobie spokój z łożyskami zewnętrznymi shimano i z korbami ze zintegrowaną osią w ogóle.

Napisano

Dorzucę swoje

Shimano SM-BB51 - 5000km

Shimano SM-BB91 - 12000km

Accent BB-EX PRO - 800km (wymiana gwarancyjna)

Accent BB-EX PRO- 3000km

Napisano

Temat nie jest głupi. Zrobiłem na suporcie SH SLX (dodawanym do korby) z 4000 km. Padł, pomyślałem, że padaka. Kupiłem Aerozine - na maszynach. Padł po ok. 1500 km... Do wymiany łożysko, trochę szybko. 

Napisano

Suport na kwadrat ( Acera/Alivio ) wytrzymał do roku 1998, do 2011 ;) Km nie powiem dokładnie ile, ale dużo. Padło mu się po kolejnej zimie, której już nie przetrwał.

Aktualnie jeżdżony, BB-ES30, ma za sobą jakieś 6k km i nic mu nie dolega.

Napisano

Aktualnie jeżdżony, BB-ES30, ma za sobą jakieś 6k km i nic mu nie dolega.

Shimano BB-ES25 - 6000 km, bez żadnych problemów, później mi go ukra

Truvativ PowerSpline - 12000 km, zero problemów, czeka na lewe ramię korby

To tylko potwierdza fakt,że mechanizmy korbowe na wielowpust są trwalsze. 

Dużo zależy też,jak kto użytkuje rower.Stawanie na pedałach i jeżdżenie po krawężnikach nie pomaga mechanizmowi korbowemu(w tym suportowi).

• 3 miesiące temu...
Napisano

Thun Bogie padł po 150km wymiana na gwarancji . Shimano BB UN 55 padł po 2500km zaczoł zaczął strzelac . Teraz jest jakis Kinex przebieg 3000km i ma sie bardzo dobrze chodzi jak nowy . Oczywiscie wszystkie suporty na kwadrat. a rider ponad 100kg zywej wagi

• Mod Team
Napisano

ps. głupi temat

To po kiego grzyba w nim piszesz jak jest głupi ... ?

2600km na niektóre suporty to rozgrzewka na inne powolna śmierć ...

Napisano

Miałem suport na kwadrat xt ,który wytrzymał 20 000 km i nadal jeździ w zimówce kolegi :) Natomiast łożyska Hollowtech II Deore u mnie wytrzymały ok 3000 km,dwa razy padło łożysko od strony korby.Trwałość łożysk zależy od stylu jazdy i szczęścia :)

edit: od strony zębatek oczywiście

• Mod Team
Napisano

Warto dodać ze XT na kwadrat to już niemal legendarna część ... z czasów kiedy robiono na jakość a nie ilość ... i mnie ten wynik osobiście wcale nie dziwi.

Napisano
Thun Goal 2200km i padły łożyska

Dokładnie ten sam suport. 12 tyś km i wciąż jeździ. Co prawda łożyska toczą się z pewnym oporem, ale jest on pomijalny w praktyce. Żadnych niepokojących dźwięków ani luzów.

Użytkowany w miejsko-trekingowych warunkach, w różnych warunkach atmosferycznych, rower od 3 sezonów na balkonie 24/365, od kilku miesięcy myty regularnie myjką ciśnieniową.

• 2 tygodnie później...
Napisano

SHIMANO BB-UN55 - 21200 km

ACCENT BB-7420ST - 8780 km

SHIMANO BB-ES51 - 30919 km

obecnie SHIMANO BB-ES25 - 12632 km

Mam podobne przebiegi. Jak do tej pory tylko w rowerze MTB codziennym tzw letnim, wymieniałem kilka razy środek suportu, dokładnie 2 razy gdyż ów rower ma przebieg około 72 tys km więc średnio licząc suporty wytrzymują po 25-30 tys km.

Napisano

SM-BB51 po 3000 lewe łożysko zaczęło głośno szumieć podczas obracania korbą beż łańcucha, a po ściągnięciu korby czuć na nim zdecydowany opór.  Wymieniłem na accenta profilaktycznie, bo kolor bardziej pasował do reszty roweru, a prędzej czy później i tak bym musiał to zrobić :)

Napisano

Howitzer - 19tys km. Jazda cały rok, teren, góry i często błoto, a zimą jeszcze paciara. Dopiero w tym roku go wymieniłem, bo złapał trochę większy luz, ale nadal go trzymam na wszelki wypadek. On nie tyle padł, co po prostu naturalnie się zużył. Nigdy nie miałem problemów z ISIS.

Ostatnio nowy Suport XT. Mniej niż 500km i po ostatniej błotnej wycieczce zaczął sobie szumieć... Pewnie niedługo padnie lewa miska, ale mam zapas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...