Maciek764 Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Muszę niedługo kupić kilka gratów bo obecne się już rozlatują ze zużycia i chciałbym zmienić napęd 9 rzędów na 8 rzędów. W związku z tym mam takie pytania: - zmieniając kasetę 9 rzędów na 8 rzędów generalnie nie ma żadnych jaj z kompatybilnością - po prostu zębatki są szerzej rozstawione, należy tylko zmienić manetkę na ośmiorzędową i oczywiście łańcuch, dobrze rozumiem? - korba - posiadam korbę XT na Hollowtech mocowaną - jak przebiega wymiana zębatek (chodzi mi głównie o środkową) - wystarczy odkręcić te śrubki czy trzeba zdemontować całą korbę (a więc pożegnać w serwisie następne kilkadziesiąt złotych)?
beskid Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Tak musisz tylko zmienić manetki i oczywiście wypada założyć nowy łańcuch. Nie wiem jak jest z XT ale spróbuj wykręcić największy blat i być może się uda ściągnąć środek. Szanujący się serwis pożyczy Ci klucz do korby i zrobisz to sam na poczekaniu albo sami za dwa browary. Tak z czystej ciekawości czemu takie cofnięcie się na napęd 8 sp.
tobo Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Jeśli łańcuch jest w dobrym stanie nie musisz go zmieniać na 8rzędowy.
Maciek764 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 Tak musisz tylko zmienić manetki i oczywiście wypada założyć nowy łańcuch. Nie wiem jak jest z XT ale spróbuj wykręcić największy blat i być może się uda ściągnąć środek. Szanujący się serwis pożyczy Ci klucz do korby i zrobisz to sam na poczekaniu albo sami za dwa browary. Tak z czystej ciekawości czemu takie cofnięcie się na napęd 8 sp. Ponieważ nie czuję wymiernej korzyści z 9 rzędów - a nie lubię płacić dwa razy więcej za coś co jest dwa razy mniej wytrzymałe - mam porównanie bo mam dwa rowery mniej więcej po równo jeżdżone - jeden z 8, drugi z 9. Czuje się wtedy, cóż, dymany. Jeśli łańcuch jest w dobrym stanie nie musisz go zmieniać na 8rzędowy. Nie chciałbyś go widzieć Generalnie czas już na kasetę łańcuch i środkowy blat z XT... Szanujący się serwis pożyczy Ci klucz do korby i zrobisz to sam na poczekaniu albo sami za dwa browary. Serwis z Bike Ateliera w Sosnowcu jest tak "szanujący się", że przez telefon mówią "10zł" a jak już zrobią, to mówią "40".
robertsmu Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Trzeba będzie zdjąć korbę, aby wymienić środkowy blat.
beskid Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Ponieważ nie czuję wymiernej korzyści z 9 rzędów - a nie lubię płacić dwa razy więcej za coś co jest dwa razy mniej wytrzymałe - mam porównanie bo mam dwa rowery mniej więcej po równo jeżdżone - jeden z 8, drugi z 9. Czuje się wtedy, cóż, dymany. Szacunek i witam w klubie "dymanych" Mam zrobiony zapas na 8 sp więc kto wie co przyniesie przyszłość. To d..a nie serwis. To już lepiej kupić klucz do korb zintegrowanych czyli ściągacz do łożysk i ten kluczyk do nakrętki plastikowej kasującej luzy.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Napisano 11 Lipca 2013 Trzeba będzie zdjąć korbę, aby wymienić środkowy blat. Wcale nie trzeba trzeba to sie chwile z tym pomęczyć i zejdzie. Ja tam nie zauważam by napęd 9 rzędowy był ... niewytrzymały. Nie wiem jak np kaseta hg20 ( bo niższej chyba nie ma) i łańcuch jakiś kongo-bongo ale mój napęd wytrzymał więcej niż przeciętny 8 rzędowy i w sumie 9 i 10 rzędowy Chcesz wytrzymały napęd kupo ksetę XT, łańcuch C9 lub connexa i będzie ok.
M333 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Można odkręcić środkową koronkę bez zdejmowania ramienia korby. Wystarczy odkręcić śruby z najmniejszej zębatki, wtedy jest większa możliwość manewru. A gdybyś chciał klucz to mam 1szt z wadą wizualną, za 23zł z wysyłka.
Maciek764 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Napisano 14 Lipca 2013 Mam pytanie - zdjąłem zębatkę 48 odkręcając 4 śrubki imbusowe i pytanie mam w kwestii jej założenia - może mi ktoś wyjaśnić czemu gwint się kręci razem ze śrubkami i jak w takim wypadku je wkręcić z powrotem?
am400d Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 2i regulaminu Masz na myśli kominki - nakrętki, w które wchodzą śrubki imbusowe? Możesz sobie pomóc blokując je płaskim śrubokrętem, lub kręcić tak długo imbusem aż załapią, u mnie działają obydwa sposoby
Maciek764 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Napisano 14 Lipca 2013 Ok, dzięki, po pewnym momencie faktycznie załapują
Maciek764 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Napisano 14 Lipca 2013 Łańcuch HG53 kaseta nie pamiętam jaką kupiłem. Pewnie coś pokroju Alivio. A zdechł bo ma 10kkm, zaczyna się rozpadać i pewnie niedługo się zerwie. Co bardziej zabawne mam też Kalahari 540 (najprostszy model na wolnobiegu i 7 rzędach) i też ma 10kkm i łańcuch wygląda 150 razy lepiej.
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2013 Mod Team Napisano 14 Lipca 2013 też ma 10kkm i łańcuch wygląda 150 razy lepiej Bo pewnie jest z czasów kiedy jeszcze jakaś jakość komponentów była
Mod Team sznib Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 Co do zębatki środkowej, 36T bez problemu ściągnie bez demontażu korby. 32T niestety już nie i trzeba korbę rozkręcać. Ostatnio się bawiłem w żonglerkę zębatkami. @Maciek, to pomyśl jak dymani są posiadacze 10sp . Ja też ciągle w klubie 8sp. i nie zamierzam zmieniać. Jak nie masz jeszcze manetek możesz zastosować ciekawy patent dzięki któremu przesiądziesz sie na 8sp i dodatkowo będziesz miał najnowszą technologie przerzutek od Shimano; kupujesz manetki Srama 8sp w systemie ESP (1:1) i tylną przerzutkę Shimano Dyna Sys i działa to ze sobą bardzo dobrze . Sprzęgło w nowych przerzutkach Shimano to bardzo fajna rzecz i warto w taką kombinację zainwestować. P.S. Jakby co mam na sell zębatkę 32t z korby SLX http://www.forumrowerowe.org/topic/141200-z%C4%99batka-slx-32t/?p=1327701
Mod Team Pixon Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 kupujesz manetki Srama 8sp w systemie ESP (1:1) i tylną przerzutkę Shimano Dyna Sys i działa to ze sobą bardzo dobrze Piszesz to z własnego doświadczenia? Czy ktoś Ci tak podpowiedział, że to może działać bo ma 1:1? Mam gripy Srama X.0 na 8rz. więc mógłbym teoretycznie również wybrać coś z shimano.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 Mógłbyś, wiele osób tak jeździ obecnie
Mod Team Pixon Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 Kupiłem X.9 Sram na 10rz. nie działało to prawidłowo. Przerzutka była przeprojektowana, przez co kółko górne było za daleko od kasety. Ponad to uciąg linki w Sramie 10 nie zgadzał się z moimi gripami i wyszła z tego jedna wielka lipa.
Piksel Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 Taka konfiguracja z manetkami srama 1:1 i przerzutką dyna sys jest jak najbardziej możliwa. http://www.youtube.com/watch?v=Jz5d7X5QDRs&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=dodGlPD_Qmo&feature=player_embedded Shimano 8s -- 22 mmShimano 9s -- 23 mmShimano 10s -- 23 mmShimano 10s (Dyna Sys) -- 36 mmSRAM 9s (1:1) -- 35,5 mm
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 i wyszła z tego jedna wielka lipa. Tak ale chodziło o nowe shimano, które radzi sobie nie najgorzej przy takim mixie.
soulafein Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 Taka konfiguracja z manetkami srama 1:1 i przerzutką dyna sys jest jak najbardziej możliwa. Shimano 8s -- 22 mm Shimano 9s -- 23 mm Shimano 10s -- 23 mm Shimano 10s (Dyna Sys) -- 36 mm SRAM 9s (1:1) -- 35,5 mm A wtedy jaki lancuch ? Na 8 starczy czy trzeba juz 9 lub 10? Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Mod Team sznib Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 Jak kaseta 8 to łańcuch oczywiście też. Łańcuch 9 podejdzie, ale po co skoro i mniej wytrzymały i droższy? Dobrych łańcuchów na 8 nie brakuje.
soulafein Napisano 15 Lipca 2013 Napisano 15 Lipca 2013 A ewentualnie jakie polecane manetki lub gripshifty Srama na 8 rzedowy. Ogolnie gogiel wysyla mnie na Ebay ale moze w Polsce tez jakis sklep ma? Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Mod Team Pixon Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Napisano 15 Lipca 2013 Sram X.0 zadzwoń do harfy jeszcze mieli jak ostatnio do nich dzwoniłem. Koszt 200 zl. Będziesz zadowolony. Gwarantuje.
Maciek764 Napisano 15 Lipca 2013 Autor Napisano 15 Lipca 2013 Spokojnie Nie zamierzam się rozpędzać ze zmianą przerzutki, z XT jestem zadowolony. Po prostu zmieniam manetkę na 8-rzędową (Alivio, choć po przesiadce z LX-a to straszny syf ) Co do blatu to aktualnie mam 38T i nowy też kupiłem 38T. W tym tygodniu będę pewnie to wszystko wymieniał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.