Skocz do zawartości

[napęd] Downgrade na 8 rzędów i wymiana blatów

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę niedługo kupić kilka gratów bo obecne się już rozlatują ze zużycia i chciałbym zmienić napęd 9 rzędów na 8 rzędów. W związku z tym mam takie pytania:

- zmieniając kasetę 9 rzędów na 8 rzędów generalnie nie ma żadnych jaj z kompatybilnością - po prostu zębatki są szerzej rozstawione, należy tylko zmienić manetkę na ośmiorzędową i oczywiście łańcuch, dobrze rozumiem?

- korba - posiadam korbę XT na Hollowtech mocowaną - jak przebiega wymiana zębatek (chodzi mi głównie o środkową) - wystarczy odkręcić te śrubki czy trzeba zdemontować całą korbę (a więc pożegnać w serwisie następne kilkadziesiąt złotych)?

Napisano

Tak musisz tylko zmienić manetki i oczywiście wypada założyć nowy łańcuch.

Nie wiem jak jest z XT ale spróbuj wykręcić największy blat i być może się uda ściągnąć środek. Szanujący się serwis pożyczy Ci klucz do korby i zrobisz to sam na poczekaniu albo sami za dwa browary.

Tak z czystej ciekawości czemu takie cofnięcie się na napęd 8 sp.

Napisano

Tak musisz tylko zmienić manetki i oczywiście wypada założyć nowy łańcuch.

Nie wiem jak jest z XT ale spróbuj wykręcić największy blat i być może się uda ściągnąć środek. Szanujący się serwis pożyczy Ci klucz do korby i zrobisz to sam na poczekaniu albo sami za dwa browary.

Tak z czystej ciekawości czemu takie cofnięcie się na napęd 8 sp.

Ponieważ nie czuję wymiernej korzyści z 9 rzędów - a nie lubię płacić dwa razy więcej za coś co jest dwa razy mniej wytrzymałe - mam porównanie bo mam dwa rowery mniej więcej po równo jeżdżone - jeden z 8, drugi z 9. Czuje się wtedy, cóż, dymany.

Jeśli łańcuch jest w dobrym stanie nie musisz go zmieniać na 8rzędowy.

Nie chciałbyś go widzieć :D Generalnie czas już na kasetę łańcuch i środkowy blat z XT...

Szanujący się serwis pożyczy Ci klucz do korby i zrobisz to sam na poczekaniu albo sami za dwa browary.

Serwis z Bike Ateliera w Sosnowcu jest tak "szanujący się", że przez telefon mówią "10zł" a jak już zrobią, to mówią "40".  :icon_confused:

Napisano

Ponieważ nie czuję wymiernej korzyści z 9 rzędów - a nie lubię płacić dwa razy więcej za coś co jest dwa razy mniej wytrzymałe - mam porównanie bo mam dwa rowery mniej więcej po równo jeżdżone - jeden z 8, drugi z 9. Czuje się wtedy, cóż, dymany.

Szacunek i witam w klubie "dymanych" :w00t: Mam zrobiony zapas na 8 sp więc kto wie co przyniesie przyszłość.

To d..a nie serwis. To już lepiej kupić klucz do korb zintegrowanych czyli ściągacz do łożysk i ten kluczyk do nakrętki plastikowej kasującej luzy.

• Mod Team
Napisano

Trzeba będzie zdjąć korbę, aby wymienić środkowy blat.

Wcale nie trzeba :P trzeba to sie chwile z tym pomęczyć i zejdzie.

Ja tam nie zauważam by napęd 9 rzędowy był ... niewytrzymały. Nie wiem jak np kaseta hg20 ( bo niższej chyba nie ma) i łańcuch jakiś kongo-bongo ale mój napęd wytrzymał więcej niż przeciętny 8 rzędowy i w sumie 9 i 10 rzędowy :D

Chcesz wytrzymały napęd kupo ksetę XT, łańcuch C9 lub connexa i będzie ok.

Napisano

Można odkręcić środkową koronkę bez zdejmowania ramienia korby. Wystarczy odkręcić śruby z najmniejszej zębatki, wtedy jest większa możliwość manewru.

A gdybyś chciał klucz to mam 1szt z wadą wizualną, za 23zł z wysyłka.

Napisano

Mam pytanie - zdjąłem zębatkę 48 odkręcając 4 śrubki imbusowe i pytanie mam w kwestii jej założenia - może mi ktoś wyjaśnić czemu gwint się kręci razem ze śrubkami i jak w takim wypadku je wkręcić z powrotem? 

Napisano

2i regulaminu

Masz na myśli kominki - nakrętki, w które wchodzą śrubki imbusowe? Możesz sobie pomóc blokując je płaskim śrubokrętem, lub kręcić tak długo imbusem aż załapią, u mnie działają obydwa sposoby :)

Napisano

Łańcuch HG53 kaseta nie pamiętam jaką kupiłem. Pewnie coś pokroju Alivio. A zdechł bo ma 10kkm, zaczyna się rozpadać i pewnie niedługo się zerwie. Co bardziej zabawne mam też Kalahari 540 (najprostszy model na wolnobiegu i 7 rzędach) i też ma 10kkm i łańcuch wygląda 150 razy lepiej.

• Mod Team
Napisano

też ma 10kkm i łańcuch wygląda 150 razy lepiej

Bo pewnie jest z czasów kiedy jeszcze jakaś jakość komponentów była :P

• Mod Team
Napisano

Co do zębatki środkowej, 36T bez problemu ściągnie bez demontażu korby. 32T niestety już nie i trzeba korbę rozkręcać. Ostatnio się bawiłem w żonglerkę zębatkami.

@Maciek, to pomyśl jak dymani są posiadacze 10sp :D. Ja też ciągle w klubie 8sp. i nie zamierzam zmieniać.

Jak nie masz jeszcze manetek możesz zastosować ciekawy patent dzięki któremu przesiądziesz sie na 8sp i dodatkowo będziesz miał najnowszą technologie przerzutek od Shimano; kupujesz manetki Srama 8sp w systemie ESP (1:1) i tylną przerzutkę Shimano Dyna Sys i działa to ze sobą bardzo dobrze :). Sprzęgło w nowych przerzutkach Shimano to bardzo fajna rzecz i warto w taką kombinację zainwestować.

P.S. Jakby co mam na sell zębatkę 32t z korby SLX

http://www.forumrowerowe.org/topic/141200-z%C4%99batka-slx-32t/?p=1327701

• Mod Team
Napisano

kupujesz manetki Srama 8sp w systemie ESP (1:1) i tylną przerzutkę Shimano Dyna Sys i działa to ze sobą bardzo dobrze :)

Piszesz to z własnego doświadczenia? Czy ktoś Ci tak podpowiedział, że to może działać bo ma 1:1? Mam gripy Srama X.0 na 8rz. więc mógłbym teoretycznie również wybrać coś z shimano.

• Mod Team
Napisano

Kupiłem X.9 Sram na 10rz. nie działało to prawidłowo. Przerzutka była przeprojektowana, przez co kółko górne było za daleko od kasety. Ponad to uciąg linki w Sramie 10 nie zgadzał się z moimi gripami i wyszła z tego jedna wielka lipa.

• Mod Team
Napisano

i wyszła z tego jedna wielka lipa.

Tak ale chodziło o nowe shimano, które radzi sobie nie najgorzej przy takim mixie.

Napisano
Taka konfiguracja z manetkami srama 1:1 i przerzutką dyna sys jest jak najbardziej możliwa.

Shimano 8s -- 22 mm

Shimano 9s -- 23 mm

Shimano 10s -- 23 mm

Shimano 10s (Dyna Sys) -- 36 mm

SRAM 9s (1:1) -- 35,5 mm

A wtedy jaki lancuch ? Na 8 starczy czy trzeba juz 9 lub 10?

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

• Mod Team
Napisano

Jak kaseta 8 to łańcuch oczywiście też. Łańcuch 9 podejdzie, ale po co skoro i mniej wytrzymały i droższy? Dobrych łańcuchów na 8 nie brakuje.

Napisano

A ewentualnie jakie polecane manetki lub gripshifty Srama na 8 rzedowy. Ogolnie gogiel wysyla mnie na Ebay ale moze w Polsce tez jakis sklep ma?

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

• Mod Team
Napisano

Sram X.0 zadzwoń do harfy jeszcze mieli jak ostatnio do nich dzwoniłem. Koszt 200 zl. Będziesz zadowolony. Gwarantuje.

Napisano

Spokojnie ;) Nie zamierzam się rozpędzać ze zmianą przerzutki, z XT jestem zadowolony. Po prostu zmieniam manetkę na 8-rzędową (Alivio, choć po przesiadce z LX-a to straszny syf :P) Co do blatu to aktualnie mam 38T i nowy też kupiłem 38T. W tym tygodniu będę pewnie to wszystko wymieniał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...