Skocz do zawartości

[napęd] wymiana kasety, korby, przerzutek- dobrze dobrałam ?

Sylwester25

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Inne stopniowanie, większa największa zębatka kasety, minimalnie większa waga. Będzie trochę łatwiej podjeżdżać na stromych podjazdach. Możesz śmiało brać 11-30.

Napisano

2i regulaminu

Wiesz mi w tym rowerze nie ma już co psuć :) Prawie 16- letni dziadek.  miała być tylko dętka wymieniona, i klocki do hamulców. A co jak się okazało, piasta rozwalona --- cud, że jeździłam, spinka bez najmniejszego problemu pękła w rękach, bez wkładu mojej siły, przerzutka ...gdyby nie drugi rower to bym nawet nie wiedziała że jest to Shimano SIS, luzy w niej to mało powiedziane, nawet za bardzo nie idzie jej zmiana :))korba plus pedały, ehh jeszcze się kręciły,  więc, nie było wyjścia a nie chce nowego roweru. 

Napisano

nie no spoko

ja tam najbardziej lubię mojego 30 letniego rometa,

Pomiesznie z polątaniem ale niektóre części mają powyżej 15 lat i jeszcze żyja (mimo jakis dramatycznych przebiegów po 30-40 tyś km..

Napisano

Inne stopniowanie, większa największa zębatka kasety, minimalnie większa waga. Będzie trochę łatwiej podjeżdżać na stromych podjazdach. Możesz śmiało brać 11-30.

Dokładnie i nie dokładnie. 

Cały ten zakres mówi o tym, że najmniejsza zębatka będzie miała 11 zębów, a największa odpowiednio 28, lub 30. To oznacza, że rozkład poszczególnych zębów w tych kasetach będzie się prezentował następująco:

Dla HG-51 11-28   -   11-13-15-17-19-21-24-28

a dla HG-51 11-30  -  11 - 13 - 15 - 17 - 20 - 23 - 26 - 30t

Ogólnie wszystko sprowadza się do tego, że na 3 ostatnich biegach będzie odrobinę lżej, przez co łatwiej będzie podjeżdżać pod górki itd.

Choć ogólnie zmiana jakaś niezbyt ogromna, raczej nie odczujesz - więc bez problemu możesz brać. 

Napisano

Hej :)

Mam jeszcze takie jedno pytanie :) Nadszedł dzień, wymiany na nowy sprzęt. Pierwszy napotkany problem, mam ściągacz do tej "ukochanej korby" na kwadrat bo taki był wcześniej założony, sprzedawca jako twierdził uniwersalny i na pewno będzie pasował, kupiony tego typu- a raczej dokładnie ten samhttp://allegro.pl/klucz-sciagacz-do-korb-rowerowych-na-kwadrat-2w1-i3363519498.html , może i pasuje do innych, ale ja nim co najwyżej mogę się podrapać po plecach :)) nie ma mocnych żeby się zmieścił, jest za gruby...więc gdzie jego uniwersalność ?? Po przymierzałam śrubki i pasuje na wielkość 15, a ten ściągacz ma zdecydowanie więcej :)) Uwielbiam doświadczonych sprzedawców w sklepie ze sprzętem rowerowym. a z resztą co się dziwić jak pokazujesz sprzedawcy szprychę a on się pyta co to :)))

Pomóżcie :))

• Mod Team
Napisano

Na początek udzielę koleżance reprymendy słownej za nie stosowanie sie do regulaminu ... po raz ... któryś i zalecam jednak zacząć pisać zgodnie z zasadami.

Następnie, pokażże tą ukochana korbę, wtedy będzie można coś doradzać.

Napisano

Na początek udzielę koleżance reprymendy słownej za nie stosowanie sie do regulaminu ... po raz ... któryś i zalecam jednak zacząć pisać zgodnie z zasadami.

A co takiego źle napisałam ?? Wszystko napisane jest kulturalnie, ani bez przekleństw, ani nic obraźliwego.

Napisano

Czytałam. Jak zauważyłeś post wyżej poprawiłam, i nie skopiowałam całego Twojego :)  A ukochaną korbę już pokazywałam :)

A w dzisiejszym moim poście co było nie tak  ?? Patrząc na inne posty, to rzeczywiście występują błędy ortograficzne, a literówki mogą zdarzyć się każdemu. 

Napisano

Ale że co nie gra? Odkręcasz śrubę z korby i potem ta czarna część nie chce się wkręcić w gwint? Nie słyszałem, żeby jakieś inne gwinty tam były...

Czy ten "wypychacz" nie chce się przecisnąć przez kwadrat?  

• Mod Team
Napisano

Czasami zdarza się że w gnieździe korby ( najczeście niezidentyfikowanej jak ta) nie ma gwintu na ściągacz a metryczny na śrubę ... M ... 10 czy ileś tam i samo wkręcenie śruby spowoduje zejście ramienia, przydało by sie okazać wnętrze, to za osłoną korby.

Napisano

Ani nie chce się wkręcić w gwint, ani nie chce się przecisnąć i nie wiem o co chodzi . 

Próbowałam ze śrubą, będzie 15, ona rzeczywiście ładnie wchodzi ale nie wiem kto ma tyle siły żeby to zrobić :)

• Mod Team
Napisano

Ale w ciemno to do wróżbity Macieja można dzwonić :P Zdejmij tą zawleczkę - osłonę śruby w ramieniu i postaraj sie zrobić zdjęcie jak to tam wygląda :P

Napisano

Ja bym sie z tym nie bawil, skoro jest problem, szlifierka katowa i heja, tym bardzie ze calosc starego napedu idzie na smietnik :D 

Napisano

Też mi to po głowie chodziło, sam tak ściągałem korbę z dwa razy, ale miałem nadzieję, że jeszcze się da to zrobić "cywilizowanie" :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...