Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z poprawnym ustawieniem tylnej przerzutki (Shimano Deore). Objaw jest taki, że nie jestem w stanie wyregulować całego zakresu kasety jednocześnie:

• Gdy skręcę śrubą baryłkową na manetce prawie na maksa to dół kasety (najmniejsze zębatki) działa idealnie, ale góra (największe zębatki) rzęzi, czasem przeskakuje, czasem nie chce wskoczyć na zębatkę i ma problem z wrzucaniem biegów.

• Gdy poluzuję baryłkę, sytuacja się odwraca, wtedy góra kasety wrzuca biegi gładko, ale dół zaczyna działać fatalnie.

Kręcenie baryłką jedynie przesuwa strefę poprawnego działania biegów w górę lub w dół, ale napęd nigdy nie działa dobrze na całej długościo kasety. Załączam zdjęcie przerzutki i nie wiem czy mi się zdaje, ale chyba jest lekko przekrzywiona i czy to może być powodem?
Sytuacja ta jest od nowości, więc wykluczam brudne linki i pancerze. Łańcuch wyczyszczony czy nie, nie ma to wpływu. 

Zrzut ekranu 2026-06-10 183812.png

Napisano

12 rzędowe deore, slx, xt i xtr są fabrycznie optycznie lekko krzywe. Taka ich natura. Obczaj czy pancerze na całej trasie nie mają jakiejś anomalii, czy linka jest zamocowana w przerzutce we właściwy sposób. No i na koniec do weryfikacji hak, bo ten objaw z brakiem możliwości regulacji na górze lub na dole wskazuje raczej właśnie na niego.

• +1 pomógł 1