Tomciaz Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam rowerowych współplemieńców Chciałbym poprosić o poradę. Wymieniłem suport 127,5mm na 122,5mm oraz korbę (sr suntourn rozmiar dobrany pod oś suportu, konfiguracja zębow ta sama), no i mam problem, ponieważ nie jestem w stanie wyregulować przedniej przerzutki (Shimano TY-18). Na skrajnych tarczach działa yakotako, ale na środkowej łańcuch ociera o wewnętrzną ścianke prowadnika na tych tylnych przełożeniach, przy których nie powinno to nastąpić. Jeżeli ustawię ją tak aby nie ocierał, to nie jest w stanie wciągnąć łańcucha na środkową zębatkę. Ponadto mam wrażenie, że przy zmianie przełożenia z 1 na 2 manetka wyciąga przerzutkę za daleko, mimo regulacji śrub wychyleń. Czy ktoś może pomóc, wskazać drogę, rozświetlić mroki bezradności?
michalekD Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 a majstrowałeś przy przerzutce? chodzi mi o to czy odkręciłeś ją od ramy/rury podsiodłowej i próbowałeś ją wyreguować w tej płaszczyźnie? ja miałempodobny przypadek przy wymianie suportu dawno dawno temu i tez zapomniałem o regulacji przerzutki względem położenia poszczególnych tarcz tylko dlatego że nie odkręciłem jej od ramy i nie ustawiłem pantografu równolegle względem tarcz korby. i pamiętaj że przerzutka na największej tarczy korby powinna być 1-3mm max nad zębami baltu. jak coś to pytaj. pozdrawiam 2i regulaminu
Tomciaz Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Napisano 4 Kwietnia 2013 2i regulaminu Majstrowałem, ustawiłem przerzutkę równolegle do przekładni i po prostu nie da się ustawić poprawnie indeksacji aby łańcuch nie ocierał o ścianki prowadnika. Mam wrażenie że po zmianie suportu przerzutka jest za bardzo wysunięta na zewnątrz ramy. Czy może być konieczna wymiana przerzutki? Jeżeli tak to na jaki model?
FiFiAk Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Zakładam, że regulowałeś przerzutkę według instrukcji z forum? Jeśli nie to: http://www.forumrowe...utki-przedniej/ Zwróć uwagę na regulacje śrubkami L i H. Moje pomysły: - Jeśli przerzutkę przednią ustawiasz równolegle do tarcz, to po mocnym dokręceniu obejmy i tak całość się przesuwa w bok. Należałoby zatem ustawić ją krzywo, aby po mocnym dokręceniu obejmy była równolegle. (Ja tak miałem na SLX'ie) - Zamontować przerzutkę trochę wyżej - Spróbować pobawić się stopniem wkręcenia suportu. Tzn. raz gdy od strony korby jest na max wkrecony, a innym razem wykrecić go troche - Spróbować regulować naciągnięcie linki baryłką przy przerzutce
welocyped Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Oś teraz znacznie krótsza, zmieniła się pewnie linia łańcucha.
michalekD Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Zakładam, że regulowałeś przerzutkę według instrukcji z forum? Jeśli nie to:http://www.forumrowe...utki-przedniej/Zwróć uwagę na regulacje śrubkami L i H.Moje pomysły:- Jeśli przerzutkę przednią ustawiasz równolegle do tarcz, to po mocnym dokręceniu obejmy i tak całość się przesuwa w bok. Należałoby zatem ustawić ją krzywo, aby po mocnym dokręceniu obejmy była równolegle. (Ja tak miałem na SLX'ie)- Zamontować przerzutkę trochę wyżej- Spróbować pobawić się stopniem wkręcenia suportu. Tzn. raz gdy od strony korby jest na max wkrecony, a innym razem wykrecić go troche- Spróbować regulować naciągnięcie linki baryłką przy przerzutce rozmawiamy o przerzutce przedniej, a ta z moich doświadczeń nie posiada śruby baryłkowej do regulacji, tylko odpowiednia manetka do niej.2i regulaminu zmiana długości osi suportu o 5mm nie będzie miała wielkiego znaczenia, jeśli będzie dobrze ustawiona przerzutka na rurze podsiodłowej, ewentualnie tak jak mówi FiFiAk spróbować z krzywizną przerzutki względem równoległości do blatów korby.
FiFiAk Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Tak, wiem. Miałem na myśli śrubę baryłkowa przy manetce do przedniej przerzutki, sorki źle sprecyzowałem.
Tomciaz Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Napisano 4 Kwietnia 2013 Oś teraz znacznie krótsza, zmieniła się pewnie linia łańcucha. Nie zanotowałem odchyleń linii łańcucha na dopuszczalnych konfiguracjach przekładni, większych niż 4mm. zmiana długości osi suportu o 5mm nie będzie miała wielkiego znaczenia, jeśli będzie dobrze ustawiona przerzutka na rurze podsiodłowej, ewentualnie tak jak mówi FiFiAk spróbować z krzywizną przerzutki względem równoległości do blatów korby. To może być klucz do całej sprawy, spróbuję. Proszę jeszcze o sprecyzowanie jednej sprawy - czy łańcuch po wejściu na wyższą zębatkę ma pracować poniżej wytłoczenia na wewnętrznej ściance prowadnika, czy ma być na jego wysokości? Dziękuję bardzo za zaangażowanie i pomoc, błyskawicznych roztopów i suchego asfaltu życzę!
topik12 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 2i regulaminu Prowadnik nad zębami największego blatu winien być jak stwierdzili przedmówcy na wysokości 3-5mm równolegle do tarcz. Jednak te 5mm różnicy w długości suportu zrobiło swoje. Może gdybyś podłożył jakąś podkładkę z prawej strony suportu. Ewentualnie spróbuj wyregulować jak już też radzono naciągiem linki tzn zmniejsz naciąg. Teraz po prostu tarcze są bliżej suportu względem przerzutki i ustawienie środkowe przerzutki nie zgrywa się ze środkową tarczą. Powinien być nad nią ustawiony tak aby ramiona prowadnika były w równej odległości od tej tarczy (po środku)
Tomciaz Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Napisano 7 Kwietnia 2013 Przerzutkę ustawiłem wzorcowo, ale nadal nie działa, spostrzegłem natomiast problem z indeksacją środkowego blatu. Zamiast krótszych zębów, czy nacięć na blacie widnieją tam wybite milimetrowej grubości wypustki, z których łańcuch się ześlisguje. Zauważyłem też położone naprzeciwko siebie na koronce wspomnianego blatu 2 otwory. Teraz pytanie: co można wsadzić w takie otwory aby to działało? Czy wystarczą 2 zestawy nierdzewnych śrubek z nakrętkami? Nity? Czy lepiej po prostu wziąć szlifierkę i po chamsku opierniczyć zęby?
michalekD Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Przerzutkę ustawiłem wzorcowo, ale nadal nie działa, spostrzegłem natomiast problem z indeksacją środkowego blatu. Zamiast krótszych zębów, czy nacięć na blacie widnieją tam wybite milimetrowej grubości wypustki, z których łańcuch się ześlisguje. Zauważyłem też położone naprzeciwko siebie na koronce wspomnianego blatu 2 otwory. Teraz pytanie: co można wsadzić w takie otwory aby to działało? Czy wystarczą 2 zestawy nierdzewnych śrubek z nakrętkami? Nity? Czy lepiej po prostu wziąć szlifierkę i po chamsku opierniczyć zęby? podeślij zdjęcia korby z tymi dziurami i ubytkami, będziemy radzić...
Tomciaz Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Napisano 10 Kwietnia 2013 podeślij zdjęcia korby z tymi dziurami i ubytkami, będziemy radzić... Oto i fota. Czerwonym kolorem zaznaczyłem pypcia odpowiadającego za indeksację, niebieskim natomiast dziuplę z której chciałbym skorzystać. I jeszcze jedno szybkie pytanko poza konkursem: da się jakoś rozkuć nity spinające koronki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.