Skocz do zawartości

[przerzutka tył] czy xt pod 10 biegów obsłuży 9

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam głupie i banalne pytanie:

Czy tylna XT RD-M770, która jest na 10 biegów (tak jest napisane) obsłuży 9 ? Domyślam się, że tak bo wystarczy podregulować, ale czy ona nie ma jakiegoś innego "układu" czy coś podobnego? I będzie współpracowała z manetkami alivio (no może deore, zależy od kasy) 3x9.

Może temat już był, ale jakoś nie znalazłem.

Pozdrawiam

Napisano

Nie będzie działało ponieważ w dynasys (10s od shimano) masz zupełnie inaczej zrobiona indeksacje (czyli o inną odległość przemieszcza się przerzutka) wynika to z tego, że kaseta na 10s ma inny rozstaw niż 9s pyzatym ponoć shimano dynasys ma system 1:1 a nie tak jak dawne 2:1.

Także krótko taki wynalazek działać nie będzie chcesz 10 to musisz wrzucić przerzutkę tył, kasetę pod 10s, łańcuch i manetki jest to minimum konieczne, korba i przerzutka przód mogą zostać.

P.S. wg mojej wiedzy XT RD-M770 ta przerzutka jest pod 9s, pod 10 jest dopiero model RD-M773 lub RD-M780

Napisano

Biegów będzie u mnie 9. Kaseta na 9 już jest, przerzutka przód jest, korba jest. Manetek, przerzutki tylnej i łańcucha nie mam.

O ile mi wiadomo, to manetki ciągną linkę, a nie przerzutka. To manetki sterują ruchem przerzutki, przesuwają ją ile trzeba. Manetki 10 nie współpracowałyby z 9, bo 9 ma szerszy rozstaw zębatek w kasecie. Ale przerzutka? Przecież ona się rusza tak samo. To manetki muszą być na tyle biegów co kaseta. Ale przerzutka... Nie wiem...

A pytam się dlatego bo w opisie aukcji gość przy niej napisał, że jest na 1o biegów. Mnie osobiście wydaje się, że jest na 9. Ale.. Napiszę do niego maila to się dowiem dokładnie. A najpierw chcę się dowiedzieć czy ta 10tka będzie działać z 9tką :)

Napisano

Przerzutki na 10s shimano różnią się konstrukcją chodzi dokładnie o długość dźwigni i stąd tez bierze się m.in. zmiana indeksu (dlatego też nie działają manetki srama z przerzutkami shimano w grupach 9 rzędowych), stąd wg. działać to nie będzie :) Przy czym testów nie prowadziłem więc reki uciąć sobie nie dam :)

Polecam pogmerać po anglojęzycznych forach być może ktoś próbował takiego miksu.

Napisano

przerzutka 10sp nie będzie współdziałać z manetkami 9 ani 8

podobnie jak manetki 10sp nie współdzialają z przerzutką 8 ani 9

same 8 i 9 są w pełni kompatybilne. (oczywiście w ramach tego samego systemu, czyli 2:1 i 1:1)

a XT RD-M770 jest na 9 sp więc nie masz się co przejmować

PS: Już drugi raz czytam o tym, że Dyna sys jest w systemie 1:1 - skąd takie informacje? Nigdzie, w żadnym tekście poza forum się na to nie natknąłem, czy ktoś ma jakieś poparte dowodami informacje na ten temat?

• Mod Team
Napisano

Są manetki 10s kompatybilne z 9, są to szosowe ultegry, wyglądają jak normalne cyngle. Co do przerzutki kupić poprostu XT na 9 rzędów i tyle. Jak masz XT dyna sys to albo sprzedaj albo zmien naped na 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...