Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Najlepsza przerzutka do napędu 3x10

Byderobo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś przyjrzałem się przy czyszczeniu mojej przerzutce. Mianowicie Shimano XT serii bodajże m78(coś) i odniosłem wrażenie że jest już dość zmęczona.

A jako że świat gna na przód to mój ulubiony napęd 3x10 w XTku nie jest już dostępny. Jeżeli się nie mylę to obecjie najwyższą w hierarchii przerzutką na 10 rzędów jest deore (nie licząc sainta ale ten ma za małą pojemność)

Tak więc chciałbym się dowiedzieć, która z przerzutek (obecnie produkowane jak i te historyczne) do napędu 3x10 o możliwie największej pojemności jest waszym zdaniem "tą najlepszą" czy to będzie dzisiejsza deorka a może jakiś historyczny XT?

Tak wiem jestem dinozaurem ale lubię napędy 3x10 i nie chcę go zmieniać:p

Napisano

@ArtGD - jasne ale jeżeli producenci z danego rozwiązania się wycofują, to jeżeli zauważę, że zaczynają się problemy z dostępnością w sklepach to kupię na zapas ;)

@sznib - tak te przerzutki są dostępne jednak jeżeli się nie mylę to pochodzą z okolic 2015r i już jakiś czas nie są produkowane, dla tego chciałbym się dowiedzieć która z 10rz przerzutek jest najlepsza, bo może byłby sens kupić właśnie takiego magazynowego leżaka, a może w miedzy czasie nawymyślali tyle że obecna deorka jest jednak lepsza? 

• Mod Team
Napisano
Cytat

może w miedzy czasie nawymyślali tyle że obecna deorka jest jednak lepsza? 

Nie jest. Po wymyśleniu sprzęgła nowe serie są przystosowywane do kaset z większymi zębatkami. Ja np. mam 10sp z kasetą 11-42 i do poprawnej pracy mam przerzutkę XT M8000, czyli dedykowaną do 11sp.

Napisano
3 godziny temu, Byderobo napisał:

jasne ale jeżeli producenci z danego rozwiązania się wycofują, to jeżeli zauważę, że zaczynają się problemy z dostępnością w sklepach to kupię na zapas ;)

No to kupuj na zapas. Shimano wprowadziło Cues, który jest niekompatybilny ze wcześniejszymi systemami. Prędzej czy później w internecie skończą się zapasy części do starych napędów i wtedy w przypadku awarii jakiejkolwiek części będzie trzeba kupić cały napęd Cues albo szukać zamienników starych części na Aliexpress.

Napisano

Jeszcze chciałem się na 100% upewnić:

Każda tylna 11 rzędowa przerzutka mtb od shimano będzie prawidłowo działać w napędzie 3x10? (Bo jeżeli doborze pamiętam to tam się wszystko w teorii powinno zgadzać)

• Mod Team
Napisano

Jak pisałem, w nowszych przerzutkach nie ma znaczenia ilość przełożeń, a wielkość największej zębatki. Sprawdzaj na stronie Shimano. Przykładowo RD-M8000:

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-SGS.html

przy 3x maksymalna, ale i minimalna duża zębatka to 40T. Czy z mniejszymi będzie działać poprawnie, nie wiem, ale producent tego nie gwarantuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...