Moja waga 90kg fotki roweru w podpisie
Zalety:
-bardzo latwy montarz dzieki tym zmyslym podkladkom
-bardzo duza sila przedniej tarczy, tylnia wystarcza do zablokowania kola
-pozatym wszystko to co daja tarczowki
-ładne wykonanie i dokladne spasowanie wszystkich czesci poza jedna o tym dalej...
Wady:
-klamki od nowosci maja okolo 1-2mm luzu na koncach
-tylnia tarcza sama z siebie sobie piszczy,przestaje po 2-3 hamowaniach(chyba gdy sie podgrzeje nieco)ewentualnie mozna wyjac tarcze z zacisku i co 200-300km wytrzec klocki szmatka daje to dorbe efekty, z przednia problem nie wystepuje
-obie tarcze bardzo glosno piszcza gdy sa "przemoczone"kilka razy mylem rower strumieniem wody,czy tez w czasie jazdy w deszczu potrafia przerazliwie wyc przez kilka hamowan i potem znow gdy z powrotem zamokna
-srubki od tylniego adaptera pomimo orginalnie na nie polozonego locktiteu ulegaly wykrecenie po starciu lakieru na ramie przestalo sie to zdazac
-fatalny dostep do sruby regulujacej odleglosc klamki od kiery majac rapidy wg instrukcjy da sie to zrobic maly imbusikiem(takim solo nie takim ze scyzoryka),niestety majac jak ja gripy klamke trzeba pkratycznie zdjac z kiery do tej regulacji a ze nie maja rozkrecanej na 2 czesci obejmy i mam rogi to troche to wkurza,ale to raczej jednorazowa zabawa i nie przeszkadza w pozniejszej eksploatacji
Pozostale wrazenia:
-tarcze czasami wpadaja w smieczny rezonans(przednia raczej,w tylniej nie zauwazylem tego specjalnie)tak jakby terkotaly w czasie hamowania-ten dzwiek akurat mi sie podoba przypomina mi to hamowanie rajdowek :wink: z netu wyczytalem ze taki dodatkowy efekt daje ksztalt(pofalowany)tarczy
-przed zakupem szukalem opini o juicy 7 ale wiekszosc osob mowila ze regulatorem bawila sie na poczatku troche a ptoem nie urzywali go wcale,stwierdzilem ze doplata 200zł na kolo za male pokretelko na klamce(tylka tym sie roznia modele 5 i 7)to przesada i dobrze wybralem jak sadze nie odczuwam potrzeby regulowania czegokolwiek