[dętka] jak zmienić dętkę?
Napisano 25 maj 2008 - 17:01
Rowery
Napisano 25 maj 2008 - 17:11
Zbyt niskie ciśnienie może być przyczyną urwania wentyla? Nie chciało mi się ostatnio zbytnio pompować po łataniu i miałem spacerek do domu właśnie z tego powodu
Napisano 25 maj 2008 - 18:54
Cytat
Napisano 27 maj 2008 - 03:01
Mam Treka Top Fuela 7 z obreczami Bontrager Select. Detki byly w nim oryginalnie typu presta ale ja wole samochodowe wiec gdy zlapalem gume to kupilem wlasnie taka detke w celu wymiany. Przy zaladaniu nowej detki okazalo sie ze otwor w obreczy jest za maly!! Nie mozna przez niego wepchnac wentyla samochodowego i niestety detka jest bezuzyteczna.
Czy to normalne ze jak jest detka typu presta to nie mozna jej wymienic na detke z wentylem samochodowym bo nie bedzie pasowac obrecz? Myslalem ze obrecze sa uniwersalne i mozna w nie wsadzac oba typy detek.
Czy moze Bontrager sobie taki eksperyment zrobil i kaze mi jezdzic na detkach typu presta?
Rowery
Napisano 27 maj 2008 - 08:53
Wiercenia w obreczy zdecydowanie nie polecam.
Napisano 27 maj 2008 - 16:40
Myślę, że spokojnie możesz udać się z kołami do serwisu i poprosić o taką przysługę. Jedyne bowiem, czego nie polecam - to zabawy w rozwiercanie samemu (chyba, że się dysponuje po temu odpowiednim sprzętem oraz umiejętnościami).
Pozdrówko uspokajające
Napisano 27 maj 2008 - 18:18
Wystarczy wziac odpowiednie wiertło i na powolnych obrotach, oraz lekkim docisnieciu wiercic:)
ps. wiertlo wziac ok 0.5mm wieksze niz srednica wentyla zeby ladnie wchodzilo:P a nie na chama wpychac.
"Poddający się - nigdy nie wygrywa,
a wygrywający - nigdy się nie poddaje. "
Napisano 27 maj 2008 - 23:07
Napisano 28 maj 2008 - 00:53
W ogóle Presta ma tę zaletę w porównaniu ze Schraderem, że właśnie trudno ją urżnąć o kant otworu, kiedy jeździsz na niskim ciśnieniu i dętka przesuwa się w oponie
Pozdrówko zachowawcze
Napisano 28 maj 2008 - 11:35
Poza tym kiedy zlapalem delikatnego kapcia (mala dziurke) i tylko dopomowywaniu kola na stacjach co poltora km dojechalem do domu
Użytkownik Ecia edytował ten post 28 maj 2008 - 13:30
Napisano 28 maj 2008 - 11:51
Napisano 06 lipiec 2008 - 19:04
human... nie zawsze będzie w okolicy stacja CPN żeby sobie dopomować koło, no chyba że tylko do roboty w Londynie dojeżdzasz.
rower na WTB Wierwol...jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl na 2.55 Wierwolf
Napisano 17 wrzesień 2008 - 16:09
Napisano 17 listopad 2008 - 18:48
Dzisiaj zmieniałem opony w obu kołach i mam w związku z tym małe pytanie. Otóż strałem się ułożyć detkę (lekko napompowaną) poprawnie w obręczy tak aby nie była skręcona, tylko jak to sprawdzić czy aby napewno tak jest?
A druga kwestia to poprawne założenie opon. Starałem się aby opona toczyła się równo ale mimo tego lekko bije bocznie. Czy podczas jazdy wszystko się ładnie ułoży czy lepiej jeszcze raz poprawić ułożenie opony?
Pozdrawiam Damian
Napisano 20 listopad 2008 - 22:13
Jeżęli chodzi o założenie opon to fakt ciężko jest dobrze za pierwszym razem je założyć. Ja robię tak:
- napompuję tak na tyle mocno ale na tyl lekko że mogę jeszcze na boki porusząc oponą (na boki w miejscach które tego wymagają) i wepchnąć tam gdzie trzeba lub wyciągnąć... . Potem pompuję na komień i wówczas powinna się sama ułożyć po kilkudizesięciu km, sprubuj tak.
rower na WTB Wierwol...jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl na 2.55 Wierwolf
Napisano 21 luty 2009 - 18:18
tak jest to Schrader....
Napisano 21 luty 2009 - 22:03
Napisano 14 kwiecień 2009 - 22:20
Może nie do końca w temacie ale...
Czy opony bezdętkowe też się łata? Wbił mi się dzisiaj szklany kolec i zastanawiam się czy jest szansa to naprawić czy czeka mnie nowa opona.
Do tej pory miałem zawsze opony z detkami a w nowym rowerku mam "nowość".
Dzięki,
BBigBen