Jak zwykle nie na temat, oczywiście że korba XTR w Radonie to ta sama korb za 1.500zł która jest w pudełeczku i kurzy się na półce w sklepie, w sklepie jest jedna, a w Radonie zamawiają np. 10000 takich u producenta, płacą może 1/3 tego. Wystarczy minimalne pojęcie o masowej produkcji czegokolwiek żeby nie pisać głupot na temat różnicowania materiałów. Koniec debaty na ten temat, do meritum!
Ja ma podobny dylemat, i podobną kwotę do wydania.
Mój fawory to GRAND CANYON AL 29 w wersji 9.9, na SL-a szkoda mi kasy.
Canyon ma bardzo nowoczesną ramę, stożkowa główka, press-fit, sztywną oś x12, kabelki w środku ramy (prócz hamulca co jest dla mnie zaletą), podsiodłówka i dolne widełki wyglądają naprawdę solidnie, czarny jest anodowany, no i terralogic, DT 350…
na drugim miejscu, ZR Race 29er 9.0 SL.
A jeśli chodzi o karbon to wybrałbym
Rose Mr. Big 4
Mr. Big 4 at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com
Pełne X9, FOX RLC, fajne kółka Eastona no i można konfigurować go dowoli
Po dzisiejszym kursie wychodzi nieco ponad 8 tyś., o 2 mniej niż Spec, a w specu tylko zwykła REBka, no i X7, ciekawe co to są za piasty?, Dobrze że dali chociaż tarczówki, a nie Vki. Jak patrzę na tę cenę 9999zł i x7 to mi się słabo robi, czy warto za tę super ramkę i malowanie dopłacać 6k? Czy ta rama jest z adamantium? Wtedy to rozumiem.
Prawda jest tak że jak chcesz coś objechać to musisz się liczyć że za to zapłacisz i to całkiem sporo, wybór wtedy dużo mniejszy, a jak chcesz tanio kupić dobra maszynę to jest takie magiczne słowo jak SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA, czyli Rose, Canyon i Radon.
Wszystkie wymienione przeze mnie rowerki to całkowicie nowe konstrukcje, a dla Canyona i Radona to pierwsze 29ery, nie są nawet jeszcze w sprzedaży, rozważania na ich temat są czysto teoretyczne, same zalety.
Jeśli bardzo ci zależy na fizycznym kontakcie z rowerem to za 9k jest Cube reaction 29 gtc sl, dużo lepsze bebechy niż Spec, a rama też z węgla, tyś w kieszeni.
CUBE Reaction 29 GTC SL