Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wykrętak, wd40, schłodzić oś. 

grzanie to raczej na nakrętkę a nie na śrubę może pomóc. Ewentualnie gdyby wykrętak nie miał za co się złapać, na wiercić lekko. Wykrętak ma gwint w drugą stronę i wkręca się przy wykręcaniu obiektu, więc jest tu idealny 

Napisano

Próbowałem wykrętakiem ale chyba za szybko się rozchodził i nie łapał na tyle, by to było skuteczne. Wezmę zorganizuję coś o mniejszym skosie tego gwintu żeby głębiej weszło może. Bo to rzeczywiście najmniej inwazyjne jest. Na razie czekam na paczki z instrumentarium doi znęcania się nad tym. 

Napisano

Pomyśl też o zakupie imbusów dobrej jakości. Jeżeli obrobiłeś gniazdo kluczem, a oś się nie wykręciła, to raczej siedzi ona mocno. Klucz powinien być dobrze dopasowany i wchodzić głęboko w gniazdo.

Wczoraj widziałem metodę, chociaż sam tego nie próbowałem, żeby uderzyć lekko metalowym młotkiem kilka razy śrubę. Ma to na celu lekkie poluzowanie gwintów jeżeli zaczęły się zapiekać.

Na przyszłość polecam chociaż raz w roku ruszyć wszystkie śruby. Pozwala to uniknąć takich niespodzianek.

Napisano

Klucz (nasadka) był (jest) ok, nie raz używałem. Tu ewidentnie zapiekła się ta aluminiowa śruba. Klucz ładnie trzyma wymiar (6+ mm), a ta ultrasiłowa próba nie zostawiła na nim najmniejszego śladu, on się w ogóle nie wyrobił. 

A oś odkręcałem ostatnio w... marcu? Kwietniu? Jakoś tak, coś ponad 3 tysiące km na tym rowerze temu. No trudno, zapiekło i trzeba coś z tym zrobić. Nawalę teraz tam anti-seize tak, by aż ociekało :) jak mi się uda temu zaradzić. 

Napisano (edytowane)

Uważaj z wykrętakiem podczas kręcenia, bo jest bardzo twardy i potrafi pęknąć, a jak zostanie w środku, to kolejny problem do rozwiązania 

Pukanie w śrubę to normalny zabieg pomagający przy odkręcaniu 👍

Edytowane przez smw44199
Napisano
2 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

Używasz bitów z grzechotką lub innym dużym uchwytem?

Mam klucz "L", mam klucz typu "T", mam też bit 6,3 mm (1/4), mam też nasadkę. Wszystko do swojego zastosowania. Tu użyłem w końcu długiego ramienia z nasadką, bo klucz "L" po prostu siedział w gnieździe i ani o mikrometr się nie ruszył (nie licząc sprężystego odkształcenia dłuższego ramienia klucza, za które pchałem, czy ciągnąłem w zależności od położenia). A długie ramię grzechotki dało w końcu większy moment, który niestety poszedł na stripping gniazda, a nie ruszył tej osi.

No cały czas powtarzam, że stopień zapieczenia tego mnie zaskakuje i obawiam się, że mimo tych wszystkich zabiegów skończy się ryzykownym wierceniem w osi od strony gwintu. Dzisiaj zacznę od wbijania T45 i zobaczymy, jak się to skończy. Codziennie psikam na stronę gwintu odrdzewiaczem, może te czary choć troszeczkę pomogą.

Napisano (edytowane)

@Eathan o matko, no oczywiście, że masz rację. Że też o tym w ogóle nie pomyślałem, że to nie gwint w ramie, ale w haku. Teraz to w ogóle nie będę się opierniczał, jak próba z torxem nie wyjdzie, może dam jeszcze szansę wykrętakowi, ale wiertarkę to już będę grzał na wszelki słuczaj.

A ja nawet niedawno na wszelki wypadek sobie taki hak kupiłem, więc jakby co, to mogę rżnąć przez hak :) 

image.png.4ea4c1ab7410a459d108858ddf1fbd6f.png

Edytowane przez chester_jds
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

W warsztatach samochodowych bardzo często śruby grzeje się prawie do czerwoności przed odkręcaniem głównie po to, aby osłabić rdzę na gwincie i zredukować opór gwintu inaczej mówiąc łatwiej odkręcać zardzewiałe śruby jak są gorące. Tutaj chyba bym bał się że ciepło ze śruby spali/zniszczy Ci lakier na ramie.

Szczerze mówiąc nie wiem jak to u Ciebie wygląda ale wbicie torxa/wykrętaka jest najszybszym rozwiązaniem, potem jak to nie pomoże bym próbował osłabić oś od strony haka rozwiercając minimalnie mniej niż  średnica gwintu osi/haka, wtedy już raczej nie powinno mieć co trzymać skoro zebrałeś część materiału gdzie przykręcona jest oś.

Edytowane przez Seb