Patron920 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu wykrętak, wd40, schłodzić oś. grzanie to raczej na nakrętkę a nie na śrubę może pomóc. Ewentualnie gdyby wykrętak nie miał za co się złapać, na wiercić lekko. Wykrętak ma gwint w drugą stronę i wkręca się przy wykręcaniu obiektu, więc jest tu idealny Cytuj
chester_jds Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Próbowałem wykrętakiem ale chyba za szybko się rozchodził i nie łapał na tyle, by to było skuteczne. Wezmę zorganizuję coś o mniejszym skosie tego gwintu żeby głębiej weszło może. Bo to rzeczywiście najmniej inwazyjne jest. Na razie czekam na paczki z instrumentarium doi znęcania się nad tym. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Pomyśl też o zakupie imbusów dobrej jakości. Jeżeli obrobiłeś gniazdo kluczem, a oś się nie wykręciła, to raczej siedzi ona mocno. Klucz powinien być dobrze dopasowany i wchodzić głęboko w gniazdo. Wczoraj widziałem metodę, chociaż sam tego nie próbowałem, żeby uderzyć lekko metalowym młotkiem kilka razy śrubę. Ma to na celu lekkie poluzowanie gwintów jeżeli zaczęły się zapiekać. Na przyszłość polecam chociaż raz w roku ruszyć wszystkie śruby. Pozwala to uniknąć takich niespodzianek. Cytuj
chester_jds Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Klucz (nasadka) był (jest) ok, nie raz używałem. Tu ewidentnie zapiekła się ta aluminiowa śruba. Klucz ładnie trzyma wymiar (6+ mm), a ta ultrasiłowa próba nie zostawiła na nim najmniejszego śladu, on się w ogóle nie wyrobił. A oś odkręcałem ostatnio w... marcu? Kwietniu? Jakoś tak, coś ponad 3 tysiące km na tym rowerze temu. No trudno, zapiekło i trzeba coś z tym zrobić. Nawalę teraz tam anti-seize tak, by aż ociekało jak mi się uda temu zaradzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi