Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak na wstępie to witam wszystkich. Jestem początkującym rowerzystą amatorem. Przez jakieś 15 lat nie używałem roweru (mam 37 wiosen).

Jeżdżę na trekkingu przynajmniej w tym roku dopóki nie załapię zajawki na gravela jak mój młodszy brat. Jeżdżę z nim lub sam trasy różne 20, 30 i już podchodzę pod 50km.

Posiadam zwyczajny zegarek Redmi, który jakiś tam puls mierzy i ... właściwie to tyle bo reszcie jego danych nie wierzę (kosztował całe 120zł hehe). Podpięty go mam z bluetooth z też leciwym smartfonem Motorola g24 power i tam w apce chciałby rysować moją trasę i zbierać dane, ale ... no właśnie w tym telefonie GPS jest daremny, Ucina mi trasy w podsumowaniu, przekłamuje i ogólnie mówię dosyć. Brat ma Garmin Instinct 3, ale mój budżet jest skromny i nie mogę sobie na taki pozwolić, przy czym on jest mega zadowolony ze zbieranych danych i ani razu mu GPS-a nie zgubiłi, nawet jak wjedziemy w las czy między budynki.

Powiem tak. I on i opinie w sieci nakierowują mnie na Garmina i nic innego bo np. taki Huawei to nie obsługuje wszystkich appek i on bardziej rzekomo pod design jest niż pod rzetelne dane z aktywności. Na początku zacząłem szukać do 700zł I już nadwyrężam i przeciągam do 900zł, ale proszę nie proponujcie czegoś jeszcze droższego.

Czego oczekuję od zegarka?

1. Będzie połączony bluetooth z telefonem w sakwie i powiadomi mnie o nadchodzączych połączeniach i wiadomościach (nie muszę przez niego gadać).

2. Super GPS jakiś szerokopasmowy czy cuś, że nie zgubi się nigdy.

3. Rzetelnie podsumuje dane jazdy tj. km, tętno, wykresy, czas, narysuje trasę w apce na telefonie, może i wyliczone kcal spalone.

4. Płatność zegarkiem 0 nie trzeba.

5. Jesienią ma się przydać do biegania głównie po lasach.

Dziękuję.

p.s. mówimy tylko o nowym sprzęcie, nie pakuję się w używki.

Napisano (edytowane)

Ogólnie jeżeli chodzi o Garmina to gdzieś kiedyś mignął mi jakiś test i obojętnie od budżetu to każdy z Garminie jeżeli chodzi o GPS to spokojny zakup. 

Nie podałeś też czy ekran dotykowy czy nie 😉 

Może któryś z forków,70,165,170 albo instinct E? Bo na instinct 3 albo forka 255 to trochę zbraknie hajsu. 

255 możesz kupić,bo jest promocja na Ali za ok 850zł,ale nie wiem jak Garmin podejdzie do gwarancji. Pewnie lipa. 

Edytowane przez Rybus85
Napisano (edytowane)

Rzecz jest taka, że przyzwyczaiłem się do dotyku w tym czymś co już posiadam, jednak jeśli odjęcie dotyku ma dodać innych cech zegarkowi to jestem za.

Co do GPS to naczytałem się, że już oczy bolą, że każdy model korzysta inaczej z syngału, są szerokopasmowe, jeden zegarek ma mniej technologii łączenia, drugi więcej (czyli rzekomo dokładniej). Hm.... dużo tego.

Edytowane przez DanQ
Napisano

Odpuść sobie zegarek do roweru. Ani to dobre, ani to tanie, ani to wygodne.
Jeśli chcesz rejestrować aktywność na rowerze, kup dedykowane urządzenie rowerowe. Nic lepszego nie wymyślisz.

BSC200 z uchwytem do się wyrwać na alli już za 160 zł. Do tego podepniesz rozmaite czujniki (kadencja, prędkość, moc, pas HR), a nawet sterowanie lampką. Gdybyś w przyszłości chciał.
Po co kombinować na około, skoro rozwiązanie jest proste, łatwo dostępne i tanie ?

Napisano

Urządzenie takowe ma mi służyć jesień-zima do biegania po lesie. Co do wygody bym się zastanowił. Temat dotyczy zegarka proponowanego i tego się trzymajmy.

Napisano

To Instinct 2x albo 3 Solar, ew Forerunner 255 lub 955. A to dlatego, że mają dobre GPSy.

Ale wygoda tego żadna. Jak masz na ręce, źle się zerka w trakcie jazdy. Jak na kierownicy, to też źle, ba malutkie to.

Napisano (edytowane)

Też zaglądam na Instinct 2X, czyli o krok starszy od tego co ma brat. Jedynie dość dużą tarczę ma względem wielu pozostałych. Ja nie tyle zerkać co potem ściągać dane z moich przejażdżek. Zerknę to tylko godzinę sprawdzić lub jak ktoś zadzwoni.

Ten co mam teraz to taki płaski i mały na codzień do noszenia, a 2X to już krowa :)

Edytowane przez DanQ
Napisano (edytowane)

Tylko, że Instinct 2x jako jedyny z tej serii ma dwupasmowy GPS (a raczej GNSS), a chciałeś mieć dokładny. Mniejsze wersje, tj Instinct 2 oraz 2s mają już tylko jednopasmowy (gorszy).
Jeśli ten zegarek jest dla ciebie za duży, a chcesz mieć mniejszy z dwupasmowym GNSSem, to pozostaje ci Instinct 3 Solar 45mm. Przynajmniej jeśli chodzi o serię Instinct.

Z innych serii to Forerunner 255, 955, a także Fenix 7s/7/7x Pro (lub Sapphire) mają dwuzakresowe GNSSy.
I wszystkie te ww zegarki rejestrują naprawdę dokładne ślady.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano

Ja może źle zrobiłem, że nie dopowiedziałem iż przyzwyczaiłem się do tego "gówienka" co mam i noszę go na codzień co tylko wyjdę z domu. Nie widzę się aż tak pieszo do sklepu czy gdzieś z tym dużym instinct na ręce a mam pogląd bo brat ma wersję 3, tylko on jest trochę taki koksu :) Ogólnie podobają mi się opinie o tej "dwójce".

Napisano (edytowane)

Co do porównania Instinct 2 vs Instinct 3, to rzucającą się w oczy różnicą jest kontrast wyświetlacza.
Wyświetlacz Instinct 2 sprawia wrażenie zamglonego, a to spowodowane jest panelem solarnym, który działa jak filtr.
W 3-jce ten panel solarny poprawiono i obraz jest ponownie ostry, tak samo jak był w 1-nce, która nie miała panelu solarnego w ogóle.

No i jeśli się zdecydujesz na model Instinct 3 Solar 45 mm (czyli tą mniejszą wersję), to zwracaj uwagę na to małe okrągłe okienko w prawym górnym rogu.
Garmin wypuścił bowiem całą serię wadliwych egzemplarzy tego modelu, gdzie to okienko nie jest wycentrowane.

Napisano

Hej,

Ja mam Forerunner 245 i w sytuacjach awaryjnych mi się sprawdził na rowerze. Jak nie potrzebujesz śledzić danych na bieżąco, to pewnie każdy będzie dobry.

18 godzin temu, DanQ napisał:

Rzetelnie podsumuje dane jazdy tj. km, tętno, wykresy, czas, narysuje trasę w apce na telefonie, może i wyliczone kcal spalone.

Będziesz to miał, bo pokazuje to Garmin Connect a także Strava jeżeli włączysz import danych. Tyle że z tętnem byłbym ostrożny. W porównaniu do pasa piersiowego, odczyty z nadgarstka są takie sobie.

Napisano (edytowane)

Nie, nie każdy GNSS będzie dobry. A ten Forerunner 245 to ma chip GNSS firmy Sony, który wprost słynie z tego, że często jest od czapy. Ten sam chip jest z resztą w Fenixie 6 i tam też często jest od czapy.

Dopiero zegarki Garmin z chipami Airoha zaczęły mieć porządne GNSSy i nagrywają dobry ślad. W szczególności te z chipami dwu-pasmowymi (multi-band GNSS), które przydają się w towarzystwie wieżowców, drzew, kanionów.
Mocno bowiem filtrują zakłócenia (na skutek odbicia sygnału od obiektów), które to zakłócenia przy jedno-zakresowych potrafią fałszować pozycję nawet o 40-60 metrów.

Wystarczy spacer chodnikiem w towarzystwie wieżowców, a każdy jedno-zakresowy GNSS mocno świruje z dokładnością. Sprawdzałem wielokrotnie i każdy sprzęt (czy to zegarek, czy nawigacja) zaczął mi odpływać daleko od mojej pozycji.
Na dwu-zakresowych zero problemów w tych samych warunkach.

Także tak, warto dopłacić. Zwłaszcza, że mamy 2026 rok i pchanie się dziś w badziewie nie ma żadnego uzasadnienia.

Napisano

Mam juz ze 2lata 955 solar (wczsniej mialem po 2-3 lata modele  935 945 735 235 ) i na bank 955  to najlepszy jaki mialem  😉 Chyba nigdy mnie niczym nie wk@##$ a były takie ktore mocno mnie irytowały 😆

Np. nędznej klasy przyciski w 945 czy pękające oczko od hrm w 935 - oj to byly grube wtopy  garmina....

ja mogę smiało polecic starego dobrego 955 który teraz pewnie jest w pięknych cenach

Napisano

Jak nie potrzeba map  to można pójść w Forka 255 , reszta prawie taka sama jak w 955.  Kupi  jeszcze nówkę  w sklepie. 

Napisano (edytowane)

Ja bym wybrał Instinct 3 45mm, gdybym kupował.

A to z uwagi na:

• lepszy kontrast i widoczność monochromatycznych ekranów MIP w ciągu dnia (w stosunku do ich kolorowych odpowiedników)
  • latarka (to naprawdę świetna rzecz)
  • lepszy czas pracy na jednym ładowaniu
  • wodoszczelność 10 ATM
  • wyświetlacz poniżej ramek (mniejsze ryzyko jego zarysowania)

Wiem, że cena wyższa. Ale nawet gdybym miał używki poszukać, to wolałbym dobrą używkę tego niż tego forka, skoro mapy niepotrzebne.
Ta seria Instinct to jest jakby stworzona do outdooru, mocno sprawdzona przez rozmaitych podróżników. Kupisz taki zegarek raz i masz go na długie laaaaata.
Brat ma Instinct 2x i pod niebiosa go wychwala, a wiem że go nie szczędzi.